Prova pilot a Olot per millorar l'eficiència energètica d'habitatges de famílies vulnerables

Font: Món Planeta

20/08/2020 - 11:11

Olot impulsa una prova pilot per millorar l'eficiència energètica d'habitatges on hi viuen famílies vulnerables i ajudar-los amb les reformes. El programa, que està dotat amb 90.000 euros, forma part del projecte HolaDomus i preveu arribar a una quinzena de llars. Un cop seleccionades les famílies, que poden ser propietàries o llogaters de l'habitatge, s'estudiarà les millores a fer i se subvencionarà entre el 50% i el 75% del cost dels treballs.

El programa, a més, també inclou el seguiment clínic per monitoritzar la seva salut i benestar que anirà a càrrec de professionals de l'hospital d'Olot. El ple municipal d'aquest dijous ha aprovat la documentació i els convenis del programa que començarà el darrer trimestre de l'any.

Reduir el nombre de famílies vulnerables que pateixen pobresa energètica i dotar de solucions i eines per millorar l'eficiència energètica dels seus habitatges són els principals objectius del programa que impulsa l'Ajuntament d'Olot, juntament amb l'hospital de la ciutat i la Fundació Europace. Es tracta d'una prova pilot que s'emmarca en el projecte HolaDomus que s'està desenvolupant des del 2019. "El que es vol no és només a ajudar a les famílies que surtin de la situació de vulnerabilitat sinó analitzar com evolucionen els indicadors de confort energètic i de salut", ha assenyalat el regidor d'Habitatge, Jordi Güell. En aquest sentit, ha explicat que no hi ha estudis que relacionin l'eficiència energètica i la salut de les persones però que és evident que mancances com ara humitats poden ocasionar malalties respiratòries o al·lèrgies. Professionals de l'hospital d'Olot s'encarregaran de monitoritzar les famílies que participin en l'estudi i, al cap d'un any i mig, es veurà en quins àmbits han millorat després de les reformes. Es farà un protocol clínic i un estudi mèdic amb totes les dades recollides. Des del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa també es farà un seguiment i s'estudiarà cas per cas per millorar la la inserció de les persones perquè deixin de ser vulnerables.

El programa pilot HolaDomus, inscrit en el projecte europeu Europace, va començar a desplegar-se a finals del 2019. Fins al febrer d'enguany havia rebut una setantena de consultes de propietaris propietaris interessats en millorar l'eficiència energètica de les llars, reduir les factures de serveis bàsics i lluitar contra el canvi climàtic per reduir les emissions de CO2. I es van tramitar catorze projectes de rehabilitació. El programa també ofereix assessorament per trobar el finançament més adequat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès sumen forces per desenvolupar un nou model energètic al territori

Article

Totes les empreses i autònoms de Vic, pertanyin o no a algun polígon industrial, podran presentar-se a la segona edició del grup de compra agregada Pro-energia d’Osona que ja s’ha posat en marxa. Aquesta és la principal novetat d’aquest any, tal com s’ha donat a conèixer aquesta tarda en una sessió informativa virtual de Creacció, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, l’Ajuntament de Vic i l’Ajuntament de Manlleu.

Article

Es Castell i el Consorci de Residus i Energia acorden iniciar la tramitació de la primera planta fotovoltaica de participació ciutadana de Menorca. La planta de Trepuconet comptarà amb el finançament de l'Institut Balear de l'Energia, primer i principal inversor del projecte, i es buscarà socialitzar 700.000 euros entre petits inversors.

Butlletí