Projecte pioner d'economia circular a la Seu d'Urgell per a l'eliminació de bosses de plàstic en comerços

Font: Generalitat de Catalunya

26/11/2018 - 20:07

La iniciativa substituirà les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables, que es podran aprofitar per llençar els residus orgànics domèstics i millorar la qualitat del compost que se n’obtingui. També es reduirà el consum de bosses d’un sol ús per pesar fruita i verdura gràcies a la introducció de bosses reutilitzables.

Aquestes accions s’emmarquen en el #projecte CERES europeu, de promoció de l’economia circular, impulsat per l’Ellen MacArthur Foundation, i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet.
 
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, l’alcalde de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), Albert Batalla, i el president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Ricard Mateu, han presentat en roda de premsa el #projecteCERES, la primera prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús –de caixa i de secció– per bosses compostables a tots els establiments del municipi. La prova està impulsada per l’Ellen MacArthur Foundation, dins el programa Circular Economy 100, i pretén millorar el cicle de la matèria orgànica, reduint els materials impropis –bàsicament plàstics– a la fracció recollida selectivament.
 
Reduir dos milions de bosses
Gràcies al #projecteCERES es preveu evitar a la Seu l’ús de dos milions de bosses de plàstic durant l’any que durarà. Es farà repartint a les famílies bosses reutilitzables on col·locar la fruita i la verdura per pesar-les, i substituint als comerços les bosses de plàstic convencionals per altres de compostables. Unes mesures que aniran acompanyades de punts informatius a botigues i al carrer, on s’informarà els consumidors.
L’ARC, amb la col·laboració de l‘Ellen Macarthur Foundation i de fabricants de plàstic compostable –BASF i Novamont–, juntament amb la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, impulsen aquesta iniciativa en la que hi participen les associacions de comerciants locals (La Seu Comercial i UBSU), el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC)  i les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (Caprabo, Grup Dia - Clarel, Mercadona, Plusfresc, Bon Àrea i La Sirena), per fer de la Seu d’Urgell la primera ciutat catalana que substituirà les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables. Aquesta serà una experiència pionera per preparar l’entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir de l’1 de gener de 2021.
 
El plàstic d’un sòl ús, problema ambiental
La massiva utilització de bosses de plàstic d’un sol ús genera greus problemes ambientals, en especial als ecosistemes marins. Fer-les servir per a la recollida de la fracció orgànica també acaba contaminant el compost i en compromet la seva qualitat.
 
Fa gairebé dos anys que els comerços estan cobrant obligatòriament per les bosses de nanses d’un sol ús i se n’està reduint molt el consum. La legislació estatal preveu prohibir-ne la venda l’any 2021 i substituir-les per bosses compostables, menys agressives per al medi ambient.
 
El #projecteCERES vol aprofitar que els comerços repartiran bosses compostables per promocionar la recollida de l’orgànica. El projecte comporta la coordinació d’empreses fabricants de plàstic compostable, el sector de la distribució i les administracions públiques encarregades de la recollida i reciclatge d’aquesta fracció dels residus municipals.
La Fundació Ellen MacArthur
La Fundació Ellen MacArthur es va crear l’any 2010 amb l'objectiu d'accelerar la transició a l'economia circular. Des de la seva creació, s'ha convertit en un líder de pensament global en posicionar l'economia circular en les agendes de les persones responsables d'empreses, governs i món acadèmic. El model econòmic lineal de "prendre, fer, rebutjar" es basa en disposar de grans quantitats d'energia i altres recursos barats i de fàcil accés, però està arribant ja al límit de la seva capacitat. L'economia circular és una alternativa atractiva i viable que ja han començat a explorar diferents empreses i administracions.

 

 
 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El programa «Granollers entra en Simbiosi» ha resultat guanyador nacional del Premis Europeus a la Promoció Empresarial 2020 en la categoria de suport al desenvolupament dels mercats verds i l’eficiència en els recursos. Aquest premi ha valorat el treball per promocionar l’economia circular a la indústria, afavorint la sostenibilitat, la competitivitat i la col·laboració entre el teixit industrial granollerí.

Notícia

Es tracta d'un espai de col·laboració per a l'activació d'iniciatives publicoprivades integrat per les ciutats de Gijón, Sant Ferran, Sestao i Sevilla

Notícia

Espanya s'ha sumat a Brussel·les al Pacte Europeu dels Plàstics, una iniciativa amb l'objectiu d'accelerar la transició cap a l'economia circular en l'àmbit dels plàstics, eliminar els residus plàstics de l'entorn, reduir l'ús innecessari del plàstic i apostar per la innovació en la reutilització i reciclatge del plàstic.

Butlletí