Orgànica circular a Mataró

31/03/2023 - 08:20

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

L’Institut Escola Àngela Bransuela, el Centre d’Educació Especial Les Aigües i les escoles Maristes Valldemia i Montserrat Solà ja participen en el projecte impulsat per l’Ajuntament de Mataró. Es tracta d’una experiència de circularitat que, des de la sensibilització i la implicació comunitària, tracta els residus com un recurs i els fa retornar amb un nou paper al circuit de producció i consum.

La iniciativa s’ha implantat de moment als 4 centres educatius esmentats com a experiència pilot, però l’objectiu és poder-la estendre a altres escoles i instituts. Els centres es comprometen a recollir separadament tots els residus orgànics generats per la cuina i el menjador escolar i a abocar-los cada dia a una màquina de precompostatge que s’instal·la a l’equipament. Aquesta màquina asseca la matèria orgànica i redueix el seu volum un 80%. Un cop a la setmana, les escoles han d’activar el buidatge automàtic de la màquina i han de conservar el residu estabilitzat en caixes tancades.

Amb aquest pretractament es produeix una higienització i estabilització del residu orgànic en forma de precompost. Després, un agricultor de proximitat de les Cinc Sénies recull i transporta aquest producte a la seva instal·lació agrícola per finalitzar el procés de maduració i així poder aplicar el compost resultant com a adob orgànic en els cultius. A més, una petita part també es pot retornar cap al centre educatiu per ser utilitzat a l’hort escolar o com a fertilitzant a les plantes domèstiques de les famílies del centre.

El projecte té així mateix una faceta educativa que s’adapta a les necessitats de cada centre perquè puguin dur a terme activitats formatives, d’aprenentatge i servei, o treballs de recerca relacionats amb el tancament del cicle de la matèria orgànica. En aquest sentit, els equips de cuina i menjador, equips directius i professorat han rebut formació i recursos educatius per aprofitar millor la iniciativa. Els centres participants s’han compromès a desenvolupar el projecte com a mínim durant el curs escolar actual.

 

Els objectius

En definitiva, "Orgànica Circular Mataró" és un exemple de bioeconomia circular que té l’objectiu de donar valor als residus orgànics i crear lligams d’economia circular de proximitat, a partir del pretractament dels residus orgànics frescos i de la conscienciació, per incorporar-los al circuit productors-consumidors locals a través d’una tecnologia pròpia i una proposta pionera de gran valor social que busca un impacte positiu també a la ciutat.

Aquest projecte està cofinançat per l’Agència de Residus de Catalunya en el marc de la subvenció de Compra Pública Innovadora (CPI), per potenciar el compostatge local descentralitzat i fer una gestió de qualitat dels residus orgànics. S’inspira en el projecte Revolta que impulsa la cooperativa Tarpuna, que dona suport en la implementació de la iniciativa a Mataró.


 

Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

S’amplien les funcions de l’Aplicació mòbil del servei de recollida porta a porta de residus implantat als municipis d’Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d’Anoia i Torrelavit.

Article

Mataró implanta una plataforma informàtica per millorar el seguiment del contracte de recollida de residus i neteja

Article

L’acció la gestiona Andròmines en conveni amb l’Ajuntament i consistirà en tallers itinerants per arranjar petits electrodomèstics i dispositius electrònics.

Butlletí