Onze escoles de Barcelona convertides en refugis climàtics

Font: Ajuntament de Barcelona

05/10/2020 - 13:43

L’adaptació d’aquests centres educatius amb mesures per ajudar a combatre la calor contribueixen a la construcció d’una ciutat resilient davant l’emergència climàtica. La construcció d’aquests refugis climàtics s’ha fet amb la col·laboració d’administracions, entitats i escoles i permetrà que l’alumnat i la resta de la població (fora del període lectiu) en puguin fer ús.

Les actuacions que s’han fet en aquests centres giren al voltant de tres eixos:

 • Actuacions blaves: incorporació de punts d’aigua, com fonts o espais singulars de joc i manipulació d’aigua.
 • Actuacions verdes: augment d’espais verds, millora de la vegetació i creació de zones d’ombra amb murs verds, més espai per a jardins, arbres o tanques i pèrgoles verdes.
 • Actuacions grises: adaptació dels edificis per millorar-ne l’aïllament, amb cobertes, tendals, proteccions a les façanes o ventilació creuada.

Això ha permès recuperar uns 1.000 metres quadrats de sòl natural amb vegetació als patis, i s’han creat 2.213 metres quadrats de nous espais d’ombra amb pèrgoles i tendals. A més, s’han plantat 74 arbres i s’han instal·lat 26 nous punts d’aigua.

Les escoles on s’ha actuat són:

 • Escola Cervantes, a Ciutat Vella
 • Escola Els Llorers, a l’Eixample
 • Escola Ramon Casas, a Sants-Montjuïc
 • Escola Ítaca, a les Corts
 • Escola Poeta Foix, a Sarrià – Sant Gervasi
 • Escola Rius i Taulet, a Gràcia
 • Escola Font d’en Fargas, a Horta-Guinardó
 • Institut Escola Antaviana, a Nou Barris
 • Escola Can Fabra, a Sant Andreu
 • Escola Poblenou, a Sant Martí
 • Escola Vila Olímpica, a Sant Martí

La inversió total del projecte ha estat de 5 milions d’euros, amb finançament rebut del projecte Urban Innovation Action, que n’ha cobert el 80% del cost. A partir d’ara es farà un seguiment d’aquests refugis per veure quin impacte tenen en la salut i les condicions ambientals.

Més actuacions en centres escolars per adaptar-se a l’emergència climàtica

Amb el compromís de dedicar en els propers anys com a mínim el 25% de la inversió municipal en reformes escolars per a actuacions que adaptin els centres educatius a l’emergència climàtica, aquest estiu s’han fet obres de reforma i millora relacionades amb l’emergència climàtica en 56 centres, amb una inversió de 3.674.465,26 euros.

Les reformes dutes a terme impliquen actuacions per millorar l’eficiència energètica i el comfort tèrmic, la instal·lació de plaques fotovoltaiques o actuacions integrals en patis.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El Pla Canviem pel Clima 2030 vol promoure canvis en la cultura dominant i ajudar a desenvolupar i estendre una nova cultura de sostenibilitat que intensifiqui l’acció climàtica a la ciutat de Barcelona. Aquest pla vol interpel·lar tots els agents i forces vives de la ciutat i oferir-los el suport i els recursos adequats en cada cas. Prèviament, vol implicar-los en l’elaboració del Pla mitjançant un procés participatiu que s’allargarà fins a finals de setembre.

Article

Els projectes aportaran possibilitats pioneres a la metròpolis de Barcelona en mobilitat sostenible, com ara l'oferta de bicicletes de càrrega, l'impuls de centres logístics d'últim quilòmetre, l'electrificació de línies de bus o la millora del servei de bus a demanda. Han estat seleccionats per l'EIT Urban Mobility, un referent a Europa que impulsa projectes que plantegin nous models de mobilitat sostenible i facin ciutats més amables i amb menys vehicles privats. És el segon any consecutiu que projectes presentats per l'AMB són escollits per l'EIT Urban Mobility i reben finançament per fer-los realitat

Article

Per accelerar les accions, estratègies i projectes per convertir la ciutat en un lloc més saludable i resilient davant de l’emergència climàtica, s’ha reunit un grup d’experts i expertes de prestigi que avaluarà les polítiques municipals en marxa i en proposarà de noves. L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat per coordinar les accions contra la crisi climàtica que es duen a terme a les àrees municipals i als districtes.

Butlletí