Nova capa de peixos del Atles de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona

22/06/2022 - 09:56

Les dades obtingudes gràcies a la ciència ciutadana mostren que les platges de Barcelona acullen 103 espècies de peixos, una d’elles invasora, i també és refugi d'altres protegides, com els cavallets de mar.

Segons lAtles de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, les platges de la ciutat comtal acullen un centenar d’espècies de peixos, entre elles la Sorella del Sud (Caranx crysos), una espècie invasora no important, provinent de les costes de l’Atlàntic oriental i occidental. Així mateix, hi troben refugi espècies protegides com els cavallets de mar Hippocampus hippocampus i H. gutulatus, o el reig (Umbrina cirrosa), comestible i molt apreciat gastronòmicament, com ho són també el mero (Epinephelus marginatus) o el Tallahams (Pomatomus saltatrix), que també es poden veure a les platges de Barcelona.

Fins ara, aquest Atles no disposava d’informació sobre la biodiversitat marina de les platges de Barcelona, si bé ara s’han pogut incorporar gràcies a les dades aportades com a resultat de la participació ciutadana coordinada per lInstitut de Ciències del Mar i Anèl·lides Seveis Ambientals Marins en esdeveniments com la BioMARató i UrbamarBio. “Celebrem que per fí entrem a l’aigua i Barcelona s’obre al mar amb l’estrena d’aquesta capa de peixos gràcies a la ciutadania”, comenta Margarita Parès, cap del Programa de Biodiversitat de l’Ajutament de Barcelona.

La presentació oficial d’aquesta nova capa d’informació sobre la biodiversitat marina del litoral barceloní ha tingut lloc l’1 de juny a l’ICM-CSIC en un acte al qual van assistir des de representants de l’administració fins a altres d’empreses i institucions del sector públic i privat.

Aquesta iniciativa posa de manifest la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona en la gestió col·laborativa dels espais de biodiversitat de la ciutat present al Pla Natura 2030. Un altre exemple és la cessió d’escocells i parterres fruit de la demanda ciutadana i que es pot visualitzar també a l’Atles de Biodiversitat de la ciutat. Pla Natura 20230, alguns conservació biodiversitat, un d’ells l’altes de biodiversitat.

El paper de la ciutadania

La plataforma de ciència ciutadana MINKA, creada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSCI), permet a la ciutadania compartir les seves fotografies d’organismes vius, que una vegada pujades en aquesta plataforma virtual són validades per personal investigador, posades a disposició dels usuaris i connectades a bases de dades tan importants com la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat (GBIF, per les sigles en anglès), que acumula més de 2.000 milions de dades de presència i abundància d’espècies de tot el món. “MINKA i la inclusió de les observacions a l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament permet democratizar la informació, fer-la oberta i disponible per tota la població”, afirma Xavier Salvador, científic de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

En concret, les dades corresponents a aquesta nova capa de peixos de l’Atles s’han recollit durant els últims quatre anys gràcies dos inciatives impulsades en el marc del projecte MINKA: UrbamarBio -co-liderada per  Anèl·lides, serveis ambientals marins i l’ICM-CSIC- i la BioMARató -organitzada per l’ICM-CSIC-. Durant aquestes iniciatives la ciutadania ha participat en sortides d’esnòrquel i submarinisme al litoral barceloní que han permès fotografiar i recopilar més de 10.000 observacions de 713 espècies, de les quals 103 són peixos. En aquest sentit, Andrea Comaposada, fundadora d’Anèl·lides, comenta “aquest tipus de projectes ens auden a deixar de veure les platges de Barcelona com sorra i agua i començar a veure-les com els ecositemes vius marins que són”. Prova d’això és la gran varietat d’espècies trobades, de peixos i altres organismes marins, incloent espècies que a nivell de l’imaginari local no s’esperava trobar i que s’han pogut veure, com són els cavallets de mar. En el cas dels cavalelts de mar, s’han reportat dos espècies a vàries platges de Barcelona, el que evidencia que són espècies molt més comuns del que pensàvem.

La ciutadania podrà continuar aquest estiu participant en enriquir l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona partipant en els snorquels i sortides de submarisme organitzats en el marc d’UrbamarBio i la BioMARató pujant les seves fotografies a la plataforma de ciència ciutadana MINKA. “MINKA és l’Instagram de la biodiversitat, és una xarxa social on la ciutadania pot compartir les seves fotografies d’organismes vius, comentar fotografies d’altres usuaris i rebre ajuda en identificar-es”, comenta Jaume Piera, cap del grup EMBIMOS a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

El fet d’haver censat més de 100 espècies diferents de peixos al litoral de Barcelona posa en manifest la gran labor que ha proporcionat la ciutadania, i és que en un article publicat al 2018 (Gordoa et al. 2018) on es recollien observacions fetes durant 7 anys de competicions de fotografia submarina per usuaris experimentats a d’altres zones del litoral català com les Illes Medes, Palamós, Arenys de Mar o Mataró; tan sols es van arribar a identificar en aquell moment 88 espècies de peixos front les 103 identificades a UrbamarBio i la BioMARató per la ciutadania. A més, haver fotografiat espècies rares de veure com la Sorella del Sud, el Reig o els Cavallets de Mar, encara reforça més la importància que té la ciutadania en l’estudi de la biodiversitat, ja que pot cobrir grans superfícies i estar en tot tipus de moments i situacions.

Finalment, l’objectiu d’aquesta recopilació de dades és ajudar a avançar en la recerca i posar a disposició de la ciutadania de Barcelona el coneixement sobre la biodiversitat de les seves platges, però també millorar les polítiques de gestió d’algunes espècies, en especial de les més vulnerables i invasores. Per exemple, la Sorella del Sud, es considera actualment una espècie invasora d’importancia menor, ja que amb l’escalfament de l’aigua cada cop aquest tipus d’aparicions d’espècies d’altres indrets serà més freqüent. És aquí on el paper de la ciutadania tindrà un paper vital en la monitorització de la biodiversitat de les platges del litoral barcelonès i català.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona
Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí