Municipis ebrencs han reduït les emissions de CO2 en 3.000 tones anuals en guanyar eficiència energètica

Font: L'Ebre

13/11/2019 - 12:00

Les principals administracions públiques de les Terres de l’Ebre han aconseguit reduir substancialment l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera en haver-se dotat d’un instrument administratiu i tècnic potent com l’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre (AETE), que es gestiona des de l’àrea d’assistència tècnica del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) i que també ha contribuït de forma determinant durant l’última dècada a reduir la factura energètica que paguen estes administracions, sobretot ajuntaments.

L’Agència mateix xifra en 1,5 milions d’euros l’estalvi anual per als ajuntaments i ens públics ebrencs amb els quals treballa, i en 3.000 tones l’any la reducció d’emissions de CO2. L’Agència va nàixer el 2007 i el 2010 va començar a concretar convenis amb els ajuntaments i en els darrers cinc anys, amb uns històrics de dades bastant complets, és quan s’obtenen els majors resultats d’estalvi i eficiència energètica de les accions empreses per l’Agència, els objectius principals de la qual passen per dotar els municipis d’un programa de comptabilitat energètica; fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica; l’ús i coneixement de les energies renovables i l’autoconsum; la mobilitat sostenible; l’optimització dels serveis i els subministraments relacionats amb el sector energètic; la tramitació de subvencions i l’educació. 

Trenta-cinc ens públics

Segons explica l’Agència, amb el programari GemWeb s’importen i s’avaluen mensualment totes les factures de fins a 35 ens públics de les Terres de l’Ebre i més de 1.600 subministres. Amb les pujades del terme fix que hi va haver fa uns anys, la factura de la llum va patir increments importants i a l’Agència es fan estudis i es determina quina ha de ser la potència òptima a contractar. Els estalvis aconseguits amb este tipus d’actuacions ascendixen a 429.705 euros anuals. També es fan reclamacions, ja que les companyies reconeixen l’Agència com a gestora del subministre d’electricitat dels ens públics, i es fa un informe anual de millora dels consums municipals.

D’altra banda, durant els últims cinc anys, l’Agència d’Energia ha redactat els plecs de condicions per a la introducció de tecnologia més eficient en les instal·lacions i dependències municipals. A part de la necessitat de reducció de consum, en el cas de les instal·lacions d’enllumenat públic hi ha la necessitat de reduir la contaminació lluminosa; complir amb la regulació d’eficiència energètica; invertir econòmicament per a la millora de l’eficiència; simplificar la gestió de les instal·lacions i portar a terme tots estos objectius sense incrementar la despesa. 

L’Agència d’Energia del Copate ha treballat en els estudis i treballs per a aportar eficiència energètica als enllumenats públics de Camarles, Tortosa, l’Ametlla de Mar, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i altres municipis petits del Baix Ebre. En total, per esta via s’ha aconseguit un estalvi de més d’un milió d’euros anual i de més de 6,6 milions de kWh cada any. Un estalvi econòmic que, sumat als obtinguts gràcies a l’optimització de la potència contractada, dona com a resultat un estalvi al voltant del milió i mig d’euros anuals. 

A l’Agència se li presenten ara altres reptes a curt i mitjà termini relacionats amb la línia d’adaptació i la mitigació del canvi climàtic, ja que les Terres de l’Ebre és un dels territoris més vulnerables del país. El Copate ja treballa en projectes europeus per a augmentar la resiliència al canvi climàtic i per a buscar un model energètic basat en les energies renovables, descentralitzat i distribuït i que empodere socialment i econòmicament el territori ebrenc.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

La Casa de l’Energia, una de les guanyadores dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.

Butlletí