Mollet és la ciutat catalana que té censats més nius d’orenetes

02/07/2021 - 10:00

Mollet del Vallès és el municipi que té censats mes nius d’orenetes, un ocell insectívor estrictament protegit i de gran interès com a indicador ambiental. 

Aquesta voluntat per preservar aquesta espècie ha portat a l’Ajuntament de Mollet a formar part del Projecte Orenetes que promou l’Institut Català d’Ornitologia, una iniciativa d’estudi dels ocells i en medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca.

Al marge d’aquesta voluntat de preservació, l’Ajuntament de Mollet també fa anys que treballa des del punt de vista pedagògic amb les escoles de la ciutat a través del programa Mollet Nius. 

Amb aquest programa, els i les alumnes de Mollet, augmenten la seva sensibilitat pel que fa la vàlua del patrimoni natural del seu entorn i aprenen a observar la natura i a fer ciència en general alhora que potencien els seus lligams amb les aus aprenent, també, ha respectar aquesta espècie en concret i el medi ambient en general. 

Així, grups d’alumnes de les diferents escoles de Mollet recorren els indrets de la ciutat on hi ha nius d’orenetes, les observen i prenen nota amb l’objectiu de disposar de dades que puguin ajudar a l’hora de definir les mesures de gestió i protecció d’aquesta espècie, incloses les lligades amb qüestions urbanístiques.

 

Per què l’oreneta cuablanca ?

Hi ha diferents motius que el converteixen en un ocell ideal pel seu estudi, com ara, el  seu costum de nidificar a les façanes fent-la una espècie propera a les persones i de fàcil observació, la presència i l'abundància dels seus nius  fortament vinculada a les característiques dels edificis, al respecte humà pels nius i a les condicions de l'entorn, inclosa la qualitat atmosfèrica i la disponibilitat de fang, o el fet que es tracti d’un excel·lent indicador ambiental.

Des del punt de vista pedagògic, la seva fàcil identificació i el seu aspecte simpàtic potencien la seva capacitat de seducció ambiental, amb un enorme potencial educatiu.

Font: Projecte Orenetes


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OrientalMollet del Vallès

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha habilitat a l’escola Cal Músic un nou refugi bioclimàtic, que s’afegeix al primer creat al municipi, a l’escola Joan Salvat Papasseit. Els refugis bioclimàtics representen un espai d’alimentació per a espècies beneficioses, generant un hàbitat amb un equilibri ecosistèmic

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Butlletí