Menjadors escolars amb aliments més sans i sostenibles a Barcelona

11/10/2021 - 11:11

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. La iniciativa, supervisada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), té per objectius promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local i de temporada. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

El projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles” consolida la seva expansió després del pla pilot que es va dur a terme el curs passat, en què van participar sis escoles. Enguany la xifra de centres adherits a la iniciativa suposa gairebé el 10% de les escoles i els instituts amb servei de menjador de la ciutat.

Sota la tutela de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, el projecte ofereix assessorament professional, formació i seguiment als centres educatius i les empreses de restauració i monitoratge dels menjadors escolars i, a més, dona material de suport i recomanacions a les famílies per tal d’instaurar menús escolars que promoguin una alimentació més saludable i sostenible.
 

Més aliments de proximitat i de temporada

L’ASPB va avaluar la situació inicial de les escoles i els instituts adherits al projecte i va constatar que, si bé en general es complien els criteris d’alimentació saludable, el 67% dels menjadors no oferien cap proposta de segon plat amb proteïna vegetal durant la setmana. També es va detectar la necessitat de reduir l’ús d’aliments precuinats, augmentar l’ús d’oli d’oliva, promocionar els aliments de producció ecològica, de proximitat i frescos i incrementar els productes de temporada.

Amb la implementació del projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles” s’han aconseguit instaurar racions setmanals adequades de peix, ous, carn i proteïna vegetal, s’utilitza oli d’oliva per fregir, augmenta la fruita per postres, es consumeixen pa i pasta integrals, es redueix l’ús de congelats i hi ha un increment de les verdures i les fruites de proximitat i de temporada.
 

L’alimentació sostenible, un pas més en la lluita contra el canvi climàtic

La iniciativa “Menjadors escolars més sans i sostenibles” és una de les mesures incloses en la Declaració de l’emergència climàtica de la ciutat i també forma part de l’agenda de Barcelona com a capital mundial de l’alimentació sostenible aquest 2021. El sistema alimentari actual és responsable d’entre el 21% i el 37% dels gasos amb efecte d’hivernacle.

En aquest sentit, del 14 al 24 d’octubre té lloc a la ciutat la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, que omplirà diversos espais de Ciutat Vella i altres districtes d’activitats per conscienciar la ciutadania i oferir recursos que contribueixin a la transformació del model alimentari.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

La Setmana de l’Alimentació Conscient, del 15 al 27 d’octubre, ofereix activitats obertes a la ciutadania i tallers especialment adreçats a professionals.

Notícia

Per tal de conscienciar la població d’aquesta qüestió, la Comissió de Salut i Medi Ambient de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha impulsat una acció que ha consistit en la instal·lació d’uns grans plafons situats als diferents vestíbuls de l’hospital en què es pot veure una silueta humana acompanyada dels 17 tipus de malalties que causa la contaminació als diferents òrgans i sistemes.

Notícia

L'Acord de Ciutat per l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 ja camina. La trobada ha estat una crida a l'acció i a la cooperació entre organitzacions per assolir objectius comuns, que són els recollits a l'Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030.

Butlletí