La recollida selectiva a Sant Andreu de Palomar augmenta del 37% al 65% durant la primera setmana del porta a porta

11/06/2021 - 10:00

La recollida selectiva a Sant Andreu de Palomar ha augmentat del 37% al 65% durant la primera setmana de funcionament de la recollida porta a porta al barri. Amb aquest percentatge de recollida selectiva, Sant Andreu de Palomar és ja el barri que més recicla de la ciutat de Barcelona.

El porta a porta de Sant Andreu de Palomar arriba ara, en la primera fase d’implantació, a 5.475 llars. Després del desplegament de la segona fase, el 18 d’octubre, s’arribarà a gairebé 28.000 veïns i veïnes, més d’11.000 habitatges i un miler d’activitats comercials.

Escolta activa del veïnat

Els primers dies i setmanes d’implantació del nou sistema situen el model de recollida porta a porta en una fase d’escolta activa de la ciutadania. Qualsevol gran canvi d’hàbits suposa recollir demandes, informació i suggeriments dels veïns i les veïnes amb l’objectiu de millorar el servei i adaptar-lo a les necessitats del territori.

En la fase informativa, prèvia a l’inici del servei, ja es van recollir diverses aportacions del veïnat en el marc de la comissió de seguiment creada amb les associacions de veïns i veïnes, comerciants i diferents entitats, així com en les reunions que es van fer amb els i les representants de les comunitats veïnals de la zona i als punts informatius habilitats.

Servei per a persones grans i/o amb mobilitat reduïda 

Una d’aquestes aportacions va ser la creació de serveis complementaris per a llars on hi viuen persones grans i/o amb dificultat de mobilitat. Així, ja s’ha posat en marxa un servei específic d’acompanyament. Les persones que ho necessiten, poden omplir el formulari disponible als punts informatius i el servei de recollida s’encarrega de baixar els residus separats el dia que correspon.

Entre el febrer i l’abril, es van fer un total de 555 reunions amb presidents i presidentes de comunitats de veïns i 931 contactes amb activitats econòmiques de la zona. Aquestes trobades van servir per consensuar alguns aspectes de la recollida segons les necessitat de cada bloc d’habitatges o segons l’activitat econòmica.

Durant el mes de maig, va ser el moment de lliurar els kits de recollida porta a porta, fer les reunions amb les diferents comunitats i la posada en marxa de dos punts informatius, l’Oficina del Porta a Porta situada al recinte Fabra i Coats i un punt informatiu a la plaça de les Palmeres. A més d’aquests punts físics també es va habilitar un telèfon i un correu electrònic per resoldre dubtes i per fer-hi aportacions. Tots aquestes serveis continuen actius en l’actual fase.

Altres ajustos

Des de l’inici del servei també s’han introduït alguns ajustos amb alta reactivitat davant de les situacions que van sorgint:

  • La primera setmana es va establir un equip d’informadors i informadores a les entrades i les sortides de les escoles bressol de la zona per reforçar la informació dels residus tèxtils sanitaris, com són els bolquers.
  • S’han reubicat els contenidors de vidre a la zona per optimitzar la recollida d’aquesta fracció que es manté en contenidor al carrer.
  • El vehicle itinerant de recollida de tèxtil sanitari s’ha reforçat amb un equip d’informadors i informadores per poder donar resposta als dubtes de les persones que en fan ús.
  • Desplegament d’informadors i informadores a les zones amb bústies de fracció orgànica per explicar el funcionament del clauer d’obertura automàtica.
  • Adaptació del servei per als establiments comercials que després dels primers dies han demanat una ampliació dels dies de recollida.
  • Canvi dels bujols comercials, un cop detectada una necessitat major o menor d’aportació de residus.

Un model de recollida que s’adapta a les situacions

El porta a porta és un sistema de recollida de residus que ja s’aplica en més de 200 municipis de Catalunya i que compta amb un consens alt entre les administracions i les entitats com a fórmula per millorar els índex de recollida selectiva. És un model de recollida flexible que preveu considerar totes les casuístiques i situacions concretes dels veïns i veïnes per adaptar-lo a les necessitats concretes del territori.


Etiquetes: 

Relacionats

Article

La xarxa de metro de Barcelona, de 125,4 quilòmetres de longitud, rep filtracions constantment, procedents sobretot de la pluja, dels aqüífers i d’altres orígens.

Article

Ja hi ha 341 centres educatius de la ciutat connectats a la comercialitzadora pública d’electricitat renovable al cent per cent i participada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Article

Endolla Barcelona, la xarxa d’electromobilitat pública, gestionada per Barcelona de Serveis Municipals (BSM), va tancar l’any 2022 amb 16.036 persones usuàries, un 68% més que l’any anterior i un augment del 60% de recàrregues fetes.

Les 107.344 recàrregues de vehicles elèctrics suposen un nou rècord històric des de la posada en marxa del servei. Tots aquests usos van suposar el subministrament d’1.134.000 kW h, un 102% més que durant el 2021.

Butlletí