Implica’t contra el malbaratament alimentari!

Font: Xarxa de Voluntariat Ambiental a Catalunya

16/09/2020 - 10:00

La Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya va parlar amb en Manuel Movilla, coordinador de voluntariat d’Espigoladors, qui ens explica la gravetat de la problemàtica i com els voluntaris de l’entitat passen a l’acció contra el malbaratament alimentari.

 

Produir menjar… per llençar-lo?

Tot i que sembli una paradoxa, aquesta és una realitat del nostre dia a dia: un 33% dels aliments que es produeixen al món s’acaben perdent o llençant.

Aquest fet és el que s’anomena malbaratament alimentari, és a dir, no aprofitar un aliment pel seu consum (tot i estar en bones condicions) i que s’acabi convertint en un residu.

Existeixen nombroses iniciatives a Catalunya que treballen per evitar les conseqüències socials i ambientals d’aquesta problemàtica, com per exemple entitats que organitzen dinars d’aprofitament amb aliments que haguessin acabat a la brossa, o d’altres que recullen aquests aliments i els fan arribar a entitats socials.

Una de les principals entitats que treballa contra el malbaratament alimentari és Espigoladors.

Cada cop que un productor/a veu que per raons estètiques o econòmiques no pot donar sortida al mercat al seu producte (ja siguin bledes, carxofes, taronges, pomes, enciams, etc.) un grup de persones voluntàries recullen aquests aliments, en bon estat, del camp, i ho distribueixen gratuïtament a entitats socials. És el que s’anomena una “espigolada“.

A la primera sessió del cicle “Com ‘implico contra l’emergència ecològica a Barcelona?” del passat 9 de setembre de 2020, la Xarxa de Voluntariat Ambiental a Catalunya va parlar amb en Manuel Movilla, coordinador de voluntariat d’Espigoladors, qui ens explica la gravetat de la problemàtica i com els voluntaris de l’entitat passen a l’acció contra el malbaratament alimentari.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Catalunya ha aprofitat durant aquest any 14,5 milions de quilos d'aliments a través del Pla d'Acció per a la Prevenció del Malbaratament Alimentari (2019-2020), que està en un grau d'execució del 63%. Està integrat per més de 140 projectes i hi ha 57 diferents organitzacions implicades.

Article

La primera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament ha guardonat sis projectes que han permès recuperar 12,5 milions de quilos d’aliments l’any. L'objectiu d’aquests guardons, creats l'any 2019, és promoure i reconèixer iniciatives que es duguin a terme contra el malbaratament alimentari, en l'esglaó de la producció i la distribució alimentària.

Article
La Guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La Guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La Guia, elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el CREDA, vol ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Butlletí