Implica’t contra el malbaratament alimentari!

Font: Xarxa de Voluntariat Ambiental a Catalunya

16/09/2020 - 10:00

La Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya va parlar amb en Manuel Movilla, coordinador de voluntariat d’Espigoladors, qui ens explica la gravetat de la problemàtica i com els voluntaris de l’entitat passen a l’acció contra el malbaratament alimentari.

 

Produir menjar… per llençar-lo?

Tot i que sembli una paradoxa, aquesta és una realitat del nostre dia a dia: un 33% dels aliments que es produeixen al món s’acaben perdent o llençant.

Aquest fet és el que s’anomena malbaratament alimentari, és a dir, no aprofitar un aliment pel seu consum (tot i estar en bones condicions) i que s’acabi convertint en un residu.

Existeixen nombroses iniciatives a Catalunya que treballen per evitar les conseqüències socials i ambientals d’aquesta problemàtica, com per exemple entitats que organitzen dinars d’aprofitament amb aliments que haguessin acabat a la brossa, o d’altres que recullen aquests aliments i els fan arribar a entitats socials.

Una de les principals entitats que treballa contra el malbaratament alimentari és Espigoladors.

Cada cop que un productor/a veu que per raons estètiques o econòmiques no pot donar sortida al mercat al seu producte (ja siguin bledes, carxofes, taronges, pomes, enciams, etc.) un grup de persones voluntàries recullen aquests aliments, en bon estat, del camp, i ho distribueixen gratuïtament a entitats socials. És el que s’anomena una “espigolada“.

A la primera sessió del cicle “Com ‘implico contra l’emergència ecològica a Barcelona?” del passat 9 de setembre de 2020, la Xarxa de Voluntariat Ambiental a Catalunya va parlar amb en Manuel Movilla, coordinador de voluntariat d’Espigoladors, qui ens explica la gravetat de la problemàtica i com els voluntaris de l’entitat passen a l’acció contra el malbaratament alimentari.


 

Relacionats

Article

Recull de 7 vídeos amb receptes i bones pràctiques per evitar el malbaratament d’aliments i la producció innecessària de residus, dins la campanya “El Menjar no es llença. Passa’t al Bon aPROFITament” de l'Ajuntament de Lleida. A càrrec d’Amanda Bataller (@amandabataller).

Notícia

La dirigirà José M. Gil, director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA) i cap del programa d’Economia Agroalimentària de l’IRTA.

Article

La campanya No llencis el menjar, impulsada des de la regidoria de Medi Ambient i el Centre Tecnològic Leitat, s’ha reprès aquesta setmana amb noves visites als comerços locals. 8 establiments del centre del municipi s’han sumat al projecte ja en són 36 els que fan costat a l’Ajuntament de Vilanova del Camí per avançar en la reducció del malbaratament alimentari.

Butlletí