Els llums de Nadal s’apagaran abans per estalviar energia

24/10/2022 - 13:33

Apagar els llums de Nadal una hora abans suposa una reducció de 42 hores: si en anys anteriors l’enllumenat nadalenc va estar encès 259 hores, enguany ho estarà 217. És una mesura d’estalvi del consum energètic acordada amb les patronals del comerç i la restauració.

La campanya d’enllumenat nadalenc serà del 24 de novembre al 6 de gener, ambdós dies inclosos. Els horaris d’encesa i apagada s’avancen una hora respecte a l’any passat, excepte en les dates més assenyalades:

  • De diumenge a dijous: de 17.30 a 22.00 hores
  • Divendres i dissabtes: de 17.30 a 23.00 hores
  • El 31 de desembre i el 5 de gener (dies extraordinaris): de 17.30 a 1.00 hores
  • 24 de novembre: de 18.30 a 24.00 hores

El decret que inclou aquesta reducció horària s’ha d’aprovar a la Comissió de Govern de dijous i també està condicionat a les limitacions que es puguin acordar per a l’estalvi energètic des d’altres administracions públiques.

En aquesta línia, com en anys anteriors els dissenys de l’enllumenat responen al criteri d’eficiència: el 100% de les bombetes que depenen del consistori són led, amb un consum energètic inferior a l’habitual, i també ho són pràcticament totes les promogudes pel teixit comercial.

Ajudes a l’enllumenat de Nadal

A més de les vies públiques il·luminades amb finançament completament municipal, la col·laboració entre el consistori i les entitats representatives del comerç de la ciutat fa possible que altres centenars de carrers i places es puguin ornamentar durant les festes nadalenques a tots els barris de Barcelona a través de les iniciatives següents: 

  • Convocatòria de subvencions de l’enllumenat nadalenc dirigides a les associacions de comerciants territorials. Aquestes subvencions poden cobrir fins al 75% del cost. L’import restant el financen les mateixes associacions territorials.
  • Les associacions d’eixos comercials poden formar part d’un model en què és el consistori qui contracta la instal·lació dels llums de Nadal. Les entitats no han d’avançar els diners sinó que paguen la seva part quan s’acabi la instal·lació.

En total, es preveu una inversió de prop de 2,3 milions d’euros per a l’enllumenat dels carrers de la ciutat aquestes festes.


Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

La cinquena edició de la Marató per l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Barcelona ha aconseguit reduir el consum d'electricitat en un 12,9%, un 10,7% el gas natural i un 6% l'aigua.

Article

El 31% dels punts de llum de Barcelona són LED, el qual suposa un estalvi de 1.700 tones de CO2.

Article

Comença el projecte de desenvolupament d’una nova planta de fred d’alta eficiència a la Zona Franca que permetrà aprofitar el fred residual del procés de regasificació del gas natural liquat d’Enagás. A través de la Xarxa d’Ecoenergies Barcelona, la nova xarxa de fred estarà operativa al novembre del 2023 i permetrà cobrir necessitats de refrigeració a Mercabarna i el Port.

Butlletí