El projecte Boscos del Vallès guanyador de la categoria Adaptació al canvi climàtic als Premis Ciutat Sostenible

06/02/2022 - 19:24

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut un nou reconeixement. Aquesta vegada pel projecte Boscos del Vallès, que ha estat el guanyador de la categoria Adaptació al canvi climàtic dels Premis Ciutat Sostenible convocats per la Fundación Fórum Ambiental. Aquests premis, que enguany arriben a la 17ª edició, reconeixen les iniciatives municipals que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat en el conjunt de l’Espanya.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha recollit el guardó de mans del secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Moran, en un acte que s’ha celebrat a Madrid. També hi han participat el president de la Fundación Fórum Ambiental, Ramon Roca, i Begoña de Benita, directora de Relacions Externes d'Ecoembes.

El premi a la ciutat més sostenible ha estat per l’Ajuntament de Màlaga pel projecte “Granada Ciudad Sostenible”. Els altres municipis premiats en aquesta edició han estat: l’Ayuntamiento de Carballo, en aquesta mateixa categoria; Orense, en la categoria d’aigua; Ibi i Parla, en la categoria d’educació ambiental; Viladecans, en la categoria d’energia i Córdoba i Deltebre en la categoria de residus. També, s’ha reconegut a Green Globe Sypa, FCC i Ona neta Cleanware en la categoria de cooperació públic-privada a Sevilla.

 

El projecte Boscos del Vallès

Boscos del Vallès és un innovador projecte de gestió forestal, en un entorn periurbà, que passa d’una política passiva de prevenció d’incendis a una política activa. Es basa en l’economia circular i les energies renovables i estructura un mercat de compra venda de biomassa forestal per aconseguir una  bona  gestió dels boscos.

Es  mobilitza la fusta excedent de la superfície forestal, pagant un preu just als propietaris, i es genera una demanda.

Per portar-ho a terme, el Consell Comarcal del Vallès Occidental  ha creat el Servei públic comarcal de biomassa forestal, aplicant recursos públics per promoure la valorització de la biomassa, incloent tota aquella que prové de propietaris privats.

Al  Centre Logístic de Biomassa forestal es fabrica estella amb garantia de qualitat, aspecte clau per controlar una baixa emissió de partícules en la seva combustió.

Aquesta estella alimenta dues calderes de gran consum en equipaments públics.  També es subministra estella forestal a quatre ajuntaments i a usuaris privats, reduint per als usuaris  la dependència de combustibles fòssils, les emissions de CO2 i l’encariment continuat de l’energia

El projecte també, impulsa  la dinamització econòmica local del sector forestal.  Es disminueixen emissions  de gasos d’efecte hivernacle i  s’aconsegueix una  millora de la qualitat de l’aire.

Un dels reptes de futur és la generació d’ocupació local i la formació de qualitat dels perfils professionals del sector. També  l’impuls d’una ordenació forestal i el foment del consum de biomassa promovent la instal•lació de noves calderes, sobretot en el sector industrial com a gran consumidor d’energia amb molt pes a la comarca


 

Relacionats

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Article

El municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals amb biomassa, i enguany preveu arribar al 100 %.

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Butlletí