El Parc del Segre, primera instal·lació pública d’aigües braves que funciona amb plaques d’energia solar

23/02/2021 - 11:35

L’energètica urgellenca PEUSA, adjudicatària del concurs per instal·lar plaques solars d’autoconsum al parc olímpic de la Seu. Aquest equipament lúdicoesportiu s’afegeix a la resta d’infraestructures municipals de la ciutat que s’impulsen amb energia 100% verda.

El Parc del Segre de la Seu començarà a funcionar amb una nova instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum que li proveirà energia solar 100% renovable del Pirineu, instal·lada per l’empresa energètica PEUSA. Aquesta és la primera vegada que un parc olímpic d’aigües braves disposa de plaques solars: “al món no hi ha cap més parc que obtingui l’energia necessària gràcies a plaques fotovoltaiques d’autoconsum”, afirma Francesc Ganyet, gerent d’aquesta instal·lació esportiva municipal de la ciutat de la Seu d’Urgell. “A grans trets, les infraestructures d’aquest tipus funcionen o bé gràcies a la força de rius naturals, o bé disposen d’un circuit tancat amb una bassa i una bomba que en propulsa l’aigua perquè baixi pels canals”.

El subministrament d’aquest servei s’ha sotmès a concurs públic al qual han quedat una vintena d’empreses com a finalistes i que ha guanyat l’energètica urgellenca PEUSA. L’acord es posa en marxa el mes de març de 2021 i suposa instal·lar 60kWp de potència, amb un total de 153 panells solars de 415Wp d’aquest complex esportiu de la ciutat de la Seu i el subministrament energètic. “Un dels grans objectius d’aquesta legislatura és aconseguir que tots els equipaments municipals funcionin amb energia renovable, d’acord amb el Pla Especial Sostenibilitat i el Clima aprovat per l’Ajuntament de la Seu”, apunta Jordi Fàbrega, alcalde de la ciutat. “A més, estem molt contents que el concurs públic l’hagi guanyat una empresa local com PEUSA de manera competitiva. Estem doblement satisfets, per l’energia verda pel Parc i perquè qui la subministrarà reverteix al territori”.

Al concurs hi han intervingut més d’una vintena d’empreses. En paraules de Joel Boix, director comercial de PEUSA, “és una gran notícia que impulsa la nostra aposta per l’autoconsum i un estímul per seguir implantant l’energia verda al territori. Esperem que altres administracions locals n’agafin el testimoni, ja que per convertir el Pirineu en un referent en renovables necessitem la participació de tothom”.

Aquest servei forma part d’una actuació subvencionada per l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), pertanyent al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

40.000 persones cada any

Fins a 40.000 usuaris de mitjana gaudeixen cada any del Parc del Segre de la Seu, una instal·lació olímpica de titularitat municipal, que combina l'oferta lúdica adreçada a les persones com a espai d'oci i esbarjo amb la pràctica d’esports d'aigües braves i tranquil·les. Va ser construït pels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

L'activitat en aquest espai està assegurada durant tot l'any gràcies a un sistema de remuntadors mecànics i una minicentral elèctrica que regula el cabal d'aigua. Com a recurs esportiu, compta amb vestuaris, dutxes, un sistema de neteja del material (indumentària de neoprè, armilles salvavides, cascs, etc.) i un equip professional especialitzat.

Consta dels següents equipaments:

Canal d'aigües tranquil·les de 800 m de llargada.

Canal d'aigües braves, de 500 m i un desnivell de 6,5 m.

Cabal fins a 15 m cúbics per segon.


 

Relacionats

Article

Les Nacions Unides han reconegut MES Barcelona com la col·laboració publicoprivada més sostenible d’un total de 70 models que optaven a aquest mèrit.

Article

Tres mesos després de néixer, ja s'han venut gairebé un de cada quatre bons de consum Vilawatt creats per l'Ajuntament. Impulsada dins el Pla de Reactivació Local enfront de la COVID, aquesta promoció dobla cada 25 euros que la ciutadania converteix a la moneda local Euro-Vilawatt, que es pot utilitzar en exclusiva al comerç i l'hostaleria local.

Butlletí