El Pallars Sobirà arriba al 55% de recollida selectiva amb el porta a porta

Font: Nació Digital
08/04/2016 - 12:53

El Pallars Sobirà ha complert el primer any del servei de recollida selectiva porta a porta amb un canvi de tendència pel que fa al reciclatge: ja arriba al 55% de recollida selectiva.

 

El Pallars Sobirà ha complert el primer any del servei de recollida porta a porta amb un canvi de tendència pel que fa al reciclatge. El balanç de l’any 2014 va deixar unes xifres de la brossa de 70% de rebuig i 30% de reciclables (vidre, paper, envasos o orgànica), mentre que l’any 2015 el percentatge de rebuig se situa al 45% i 55% de reciclable. El president del Consell Comarcal, Llàtzar Sibís, ha dit que la implantació de la recollida de la matèria orgànica ha ajudat a capgirar els resultats. Pel que fa a matèria orgànica s'ha passat de 145 tones a recollir-ne 628,73 durant el 2015. Una altra dada significativa és la disminució del rebuig passant de 2.811,82 tones (82,72%) durant el 2014 a 1.846,46 tones (46%) el 2015. Així s'aconsegueixen reduir 965 tones de rebuig des que s'ha traslladat l'abocador de Fígols de Tremp.

Sibís també destaca l’augment significatiu de la recollida d’envasos, passant de 126 tones el 2014 a 241 el 2015, des que es recull amb el sistema porta a porta. Un augment proper al 50%. Pel que fa al paper s'ha passat de 304 tones a 335 i de vidre de 276 tones a 290. La implantació de la recollida de residus municipals porta a porta a la comarca va lligada a la construcció i posada en marxa de la planta de compostatge de Sort. Aquesta planta és finançada entre l’Agència de Residus de Catalunya i l’Agència de l’Ecologia Urbana de Barcelona. La planta de compostatge està funcionant des del setembre de 2015 i durant aquest temps i han entrat 251 tones d'orgànica que es convertiran en compost un cop s'hagi finalitzat el seu procés.

El primer compost que surti, que acaba sent una desena part de l’orgànica que entra a la planta, es repartirà entre els ajuntaments de la comarca per adobar jardins i parcs i posteriorment està previst comercialitzar-lo pel públic en general a un preu simbòlic. La matèria orgànica recollida té d'entre el 3-5% d'impropis, xifra que fa que es pugui fer un compost de qualitat. La mitjana catalana d'impropis a la fracció orgànica es troba més enllà del 12%.

El president del Consell Comarcal ha explicat que se seguiran fent campanyes de conscienciació perquè la gent no es relaxi i s'aconsegueixin uns millors resultats l'any 2016. Les segones residències i els grans productors com restaurants, hotels o càmpings serà on més èmfasi s'hi posarà.

Més informació: http://recicla.pallarssobira.cat/ 


 

Relacionats

Article

El 55% de la població barcelonina opina que els conductors de vehicles no són respectuosos amb les bicicletes, mentres que el 67% opina que les persones ciclistes no són prou respectuoses amb els i les vianants.

Article

El perfil de les persones usuàries de les infraestructures ciclistes a la ciutat reflecteix l'increment de dones i de majors de 55 anys, la qual cosa demostra que el paradigma de la mobilitat urbana en l'actualitat camina cap a paràmetres d'igualtat i de sostenibilitat. Així ho ha assegurat este matí el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, que ha presentat el Primer Informe de l'Ús de la Bicicleta a València.

Article

La T-verda ha aconseguit retirar de circulació 6.800 vehicles contaminants els dos darrers anys, des del començament de la iniciativa, la tardor de 2017. Aquesta és la xifra de vehicles que s’havien desballestat a 31 de desembre de 2019 a canvi del títol integrat que permet viatjar de manera il·limitada i gratuïta en transport públic durant tres anys consecutius. El seu ús, a més, ha anat creixent progressivament, i aquest 2019 va fer un salt molt significatiu després d’acumular més de 2,4 milions de viatges en 12 mesos, més del doble que el 2018, quan se’n van realitzar uns 936.000.

Butlletí