El gel marí registra mínims històrics als dos pols

Font: TV3 i NASA

21/12/2016 - 11:22

La cobertura de gel marí a tot el món ha estat i es manté excepcionalment baixa

 

Que el gel marí àrtic està minvant és un fet que ja s'ha explicat en moltes ocasions. Cal recordar que el gel marí de l'Àrtic ha perdut un terç de superfície i va marcar un mínim històric des de 1979.

L'última novetat, amb dades de novembre analitzades pel Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC), mostren que la superfície de gel marí de l'Àrtic i l'Antàrtic mai ha estat tan baixa al novembre des que es prenen mesures, ara fa més de 30 anys. Aquesta disminució de les extensions de gel es deuen a les temperatures de l'aigua del mar i de l'aire especialment alt en els últims mesos a les regions polars. La temperatura de l'aire durant el mes de novembre a l'entorn del pol nord ha estat entre 8 i 10 graus per sobre dels valors normals. Les conseqüències no s'han fet esperar i el gel és el primer afectat, una reducció que encara es manté sota mínims.

Al pol nord i sud falta molt de gel

Amb dades del 10 de novembre, la superfície actual és de 10,7 milions de km², una xifra mai registrada des de finals dels anys 70 i lluny de la mitjana per aquesta data que és de 12,4 milions de km². Per fer-vos una idea de la magnitud de gel que manca, és com dir que falten tres vegades la superfície d'Espanya.

A l'Antàrtida, els nivells actuals de gel falten més de 2 milions de km², quatre vegades la superfície d'Espanya. Els 9,9 milions de km² del 10 de desembre és la xifra més baixa des que hi ha registres.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La T-verda ha aconseguit retirar de circulació 6.800 vehicles contaminants els dos darrers anys, des del començament de la iniciativa, la tardor de 2017. Aquesta és la xifra de vehicles que s’havien desballestat a 31 de desembre de 2019 a canvi del títol integrat que permet viatjar de manera il·limitada i gratuïta en transport públic durant tres anys consecutius. El seu ús, a més, ha anat creixent progressivament, i aquest 2019 va fer un salt molt significatiu després d’acumular més de 2,4 milions de viatges en 12 mesos, més del doble que el 2018, quan se’n van realitzar uns 936.000.

Article
En forma de pèl·lets o estelles, aquest combustible s'utilitza per a l'aigua calenta i la calefacció

Cada vegada hi ha més demanda de biomassa, un tipus d'energia que produeix aigua calenta i calefacció sense haver d'utilitzar, per exemple, gasoil. És, a més, i sobretot, una bona manera de regenerar i gestionar la fusta dels boscos. A Catalunya hi ha sis plantes de producció que fabriquen pèl·let amb la màxima certificació europea de qualitat. L'altre gran recurs de la biomassa és l'estella que s'obté d'arbres que es descarten per a altres utilitats.

Article

Segons les últimes xifres oficials, des del 2005 Vilassar de Dalt ha reduït un 25.7% les emissions de CO2 i el compromís actual és arribar al 30%, l'any 2020. Aquestes dades es fan públiques coincidint amb la celebració de la Setmana del clima i la 3a vaga pel clima, a la qual tots els grups polítics municipals van donar suport ahir sumant-se a una moció de suport a la jornada convocada pel moviment Fridays for future.

Butlletí