El gel marí registra mínims històrics als dos pols

Font: TV3 i NASA

21/12/2016 - 11:22

La cobertura de gel marí a tot el món ha estat i es manté excepcionalment baixa

 

Que el gel marí àrtic està minvant és un fet que ja s'ha explicat en moltes ocasions. Cal recordar que el gel marí de l'Àrtic ha perdut un terç de superfície i va marcar un mínim històric des de 1979.

L'última novetat, amb dades de novembre analitzades pel Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC), mostren que la superfície de gel marí de l'Àrtic i l'Antàrtic mai ha estat tan baixa al novembre des que es prenen mesures, ara fa més de 30 anys. Aquesta disminució de les extensions de gel es deuen a les temperatures de l'aigua del mar i de l'aire especialment alt en els últims mesos a les regions polars. La temperatura de l'aire durant el mes de novembre a l'entorn del pol nord ha estat entre 8 i 10 graus per sobre dels valors normals. Les conseqüències no s'han fet esperar i el gel és el primer afectat, una reducció que encara es manté sota mínims.

Al pol nord i sud falta molt de gel

Amb dades del 10 de novembre, la superfície actual és de 10,7 milions de km², una xifra mai registrada des de finals dels anys 70 i lluny de la mitjana per aquesta data que és de 12,4 milions de km². Per fer-vos una idea de la magnitud de gel que manca, és com dir que falten tres vegades la superfície d'Espanya.

A l'Antàrtida, els nivells actuals de gel falten més de 2 milions de km², quatre vegades la superfície d'Espanya. Els 9,9 milions de km² del 10 de desembre és la xifra més baixa des que hi ha registres.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El pagès com a agent actiu en la preservació del medi natural. Un estudi elaborat per Agricultura del Govern balear demostra que el consum de producte d'horta local redueix les emissions d'efecte hivernacle.v

Article

La cinquena edició de la Marató per l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Barcelona ha aconseguit reduir el consum d'electricitat en un 12,9%, un 10,7% el gas natural i un 6% l'aigua.

Article

L'Observatori de la Transició Energètica i l'Acció Climàtica (OTEA) del Basque Centre for Climate Change (BC3) ha presentat l'informe anual que recull l'evolució de diferents indicadors relacionats amb el clima.

Butlletí