El Consell Comarcal del Vallès Occidental signa a Dinamarca la Declaració de Ciutats Circulars

Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental

04/11/2019 - 10:30

S'ha iniciat a Dinamarca el projecte europeu “CITYLOOPS-Demostracions de desenvolupament urbà sistèmic per ciutats circulars i regeneratives” que compta amb la participació del Consell Comarcal en el marc del Vallès Circular. Com a marc de compromís i impuls del projecte, el passat 28 d'octubre va tenir lloc a Høje-Taastrup (Dinamarca) la signatura d’una Declaració de Ciutats Circulars, per part de representants institucionals de les diferents ciutats implicades en l’execució.

La participació en aquest projecte europeu obre al Vallès Circular una finestra al coneixement directe d’experiències d’èxit en diferents països i a seguir de prop el disseny i la implementació de propostes innovadores que poden ser replicades en el Vallès Occidental. Una oportunitat alhora per obrir vies de col·laboració amb entitats europees i d’accés a nous projectes i a finançament. 

En representació del Consell Comarcal ha fet la signatura el vicepresident 3r del Consell Comarcal i conseller de Territori i Transició Ecològica, Carles Rodríguez. Prèviament, es va organitzar una taula rodona en la que els representants de les diferents ciutats i territoris van poder compartir els seus interessos i relació amb la transició cap a la circularitat. Carles Rodríguez va comentar els aspectes més rellevants de la iniciativa Vallès Circular, posant l’èmfasi en el repte per al nou mandat 2019-2023: consolidar-se com una estratègia transversal que s’implementi en el conjunt dels municipis, acompanyant-los en l’evolució cap a ciutats circulars que sumin per construir un Vallès més circular.

Engegada del projecte CITYLOOPS

El Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Centre Tecnològic LEITAT són dues de les 28 entitats de 8 països que participen en el projecte “CITYLOOPS-Demostracions de desenvolupament urbà sistèmic per ciutats circulars i regeneratives”. Es situa dintre del Programa Marc Horizon 2020, té una durada de 4 anys i un pressupost global de 10.646228,65€. El Centre Tecnològic LEITAT participa donant suport a la replicació de les actuacions demostratives al Consell Comarcal i a altres entitats i territoris.

La reunió d’engegada del projecte té lloc a la regió de la capital del Dinamarca, en concret en els municipis de Roskilde i Høje-Taastrup, durant els dies 29 i 30 d’octubre.  En l’agenda de treball, amb la participació de representants de les 28 entitats, cal destacar la presentació dels projectes demostratius previstos en cada ciutat, una visita d’estudi i reunions de treball per assentar les bases per a una bona gestió del projecte que finalitzarà al setembre de 2023.

El projecte CityLoops té com a finalitat desenvolupar, implementar i replicar una sèrie d'enfocaments i instruments innovadors de planificació urbana que tinguin com a objectiu facilitar el tancament dels fluxos de material urbà i recursos: en concret residus orgànics alimentaris i materials de la construcció i sòl, reduint així la petjada ambiental i augmentant la capacitat regenerativa de les ciutats europees. Un projecte per avançar cap a l’economia circular que té a la comarca l’impuls de la iniciativa Vallès Circular.

Es proposa desenvolupar actuacions demostratives en 6 països (Dinamarca, Finlàndia, Holanda, Portugal, Noruega i Espanya). Entitats d’Alemanya i Bèlgica participen portant a terme la coordinació del projecte i el desenvolupament d’un paquet d’actuació relacionat amb l’anàlisi del metabolismes de les ciutats respectivament. I el Vallès Occidental i Múrcia, que participen com a territoris de replicació, tindran l’oportunitat d’establir relacions d’agermanament amb alguna de les ciutats amb actuacions demostratives (Roskilde&Høje-Taastrup, Mikkeli, Apeldoorn, Porto, Sevilla i Bodo), i rebre tallers i acompanyament per la realització d’un pla de replicabilitat. Un treball de valor afegit en el marc dels projectes Horizon, que donen una gran importància a la transferència de coneixements d’aquells projectes finançats amb fons europeus.

Un aspecte important per al projecte és la rellevància de l’entitat que ho lidera: ICLEI- Governs locals per a la sostenibilitat. Es tracta d’una organització molt important  a nivell europeu, una xarxa de més de 1.750 governs locals i regionals compromesos amb el desenvolupament urbà sostenible, activa en més de 100 països, influent en la política de sostenibilitat i amb gran capacitat per impulsar l’acció local per un desenvolupament circular, de baixa emissió basat en la natura, equitatiu, resistent i circular. A nivell de Catalunya formen part d’aquesta xarxa l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

La iniciativa substituirà les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables, que es podran aprofitar per llençar els residus orgànics domèstics i millorar la qualitat del compost que se n’obtingui. També es reduirà el consum de bosses d’un sol ús per pesar fruita i verdura gràcies a la introducció de bosses reutilitzables.

Notícia

Mataró acollirà el Parc Maresme Circular, un centre d’economia circular pioner al sud d’Europa que el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme (CTRSUM) construirà en una parcel·la de 18.000 m2 situada al polígon industrial de Mata-Rocafonda. L’aposta i promoció de l’economia circular és un dels projectes inclosos en el Pla Estratègic Mataró 20/22.

Article

Aquest guardó, adreçat a dissenyadors, fabricants i estudiants de Catalunya, reconeix les estratègies i productes en el mercat o en desenvolupament dissenyats, fabricats o executats a Catalunya que integrin en el seu disseny consideracions per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida, i contribueixin a l’economia circular. El període d’inscripció és del 15 de gener fins el 28 de febrer 2019.

Butlletí