El Consell Comarcal del Vallès Occidental rep el premi “Acció Climàtica” de l’Associació Catalana de Municipis pels projectes d’aprofitament alimentari Recooperem i Mercat Circular

24/11/2021 - 18:31

Els projecte de Sostenibilitat Alimentaria del Consell Comarcal del Vallès Occidental, que fomenta l’aprofitament alimentari en diferents àmbits, ha estat distingits amb el premi “Acció Climàtica” dels Premis ACM, de l’Associació Catalana de Municipis. Aquests guardons volen distingir iniciatives locals singulars en diferents àmbits. El conseller comarcal d’Educació i formació, Manolo Robles, va recollir dissabte el guardó. La consellera de Drets Socials, Míriam Casaramona, també va assistir al lliurement.

El lliurement de premis es va fer coincidint amb l’acte de commemoració dels 40 anys de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) a Vic. L’Auditori Marià Vila d’Abadal va reunir més de 150 representants del món local. Durant l’acte es va fer el lliurament de la 1a edició dels Premis ACM, a les millors iniciatives locals. S’han reconegut sis iniciatives d’entre els més de 50 projectes d’ens locals que s’han presentat en aquesta convocatòria.

El projecte de Sostenibilitat alimentària impulsat pel Consell Comarcal consisteix en iniciatives vinculades a la recuperació d’aliments en condicions per al consum humà tot creant nous models de circularitat dels residus i dels aliments ja sigui en l’àmbit d’acció social com també d’orientació social o de cerca de noves oportunitats de negoci i ocupació. Iniciatives com el Recooperem i el Mercat Circular permeten l’aprofitament d’aliments saludables a través de les diferents entitats d’iniciativa social i de distribució d’aliments (rebostos, bancs d’aliments) per la seva posterior distribució a les famílies i persones en situacions de dificultat social i vulnerabilitat.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, assegura que "el projecte Recooperem vol donar una segona vida a àpats que estan cuinats, que es malbarataven i que en un principi eren àpats d'escoles però que aviat seran també d'empreses i hospitals. Aquest premi significa reafirmar-nos en que avancem en el bon camí, Aquest és un projecte que té un impacte social, econòmic i ambiental. Us agraim aquest premi i feliciem l'ACM pel seu 40 aniversari".

El Recooperem té per objectiu reduir el malbaratament alimentari, especialment en l’àmbit escolar i generar circuits locals de distribució d’aliments fomentant l’economia circular i donant suport als projectes en favor de la inclusió social dels municipis de la comarca col·lectius de risc social o econòmic. S’aprofita l’excedent d’àpats preparats i productes de primera necessitat de les escoles i empreses de restauració/alimentació de la comarca i es distribueixen aquests aliments a entitats socials d’alimentació perquè les famílies se’n beneficiïn. Actualment el Recooperem s’està realitzant el menjadors escolars tot i que s’està treballant perquè s’uneixin hospitals, empreses, restauració I altres agents del sector de la restauració. Hi participen 11 municipis, 46 escoles, 22 empreses de menjador i 12 entitats socials d’àmbit local.

Al Vallès Occidental també està en marxa des d’aquest estiu el Mercat Circular. Aquest projecte fomenta l’aprofitament de les fruites i verdures del mercat Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a la comarca. Des de l’obertura de l’espai Mercat Circular al mes de juny s’han pogut aprofitar 8.125 quilos de menjar que s’han repartit a entitats socials de la comarca, evitant així el malbaratament alimentari i contribuint a l’atenció als col·lectius més vulnerables.


 

Municipis: 
Vallès Occidental

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Sant Boi ha posat en marxa a l'Escola Bressol La Mercè la prova pilot d'un projecte contra el malbaratament alimentari, que consisteix en destinar els excedents del servei de cuina del centre a les persones i famílies usuàries de la botiga Aliments Solidaris.

Article
Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal)  Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal) Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Hostelería #PorElClima va néixer després de la crida mundial de l’Acord de París per adoptar mesures que contribuïssin a frenar l’emergència climàtica. És una plataforma virtual que reuneix els establiments d’hosteleria que han decidit comprometre’s amb la societat, amb l’entorn i amb un futur millor. S’hi han adherit 41 restaurants lleidatans.

Article

El protocol estableix les bases per a la creació d'un marc de col·laboració entre l'Ajuntament, el teixit empresarial local i les entitats signatàries per intercanviar informacions i experiències que ajudin a la creació de comunitats energètiques. La durada d'aquest protocol és de dos anys, prorrogable a dos més, i el seguiment anirà a càrrec d'una comissió que es reunirà cada sis mesos. 

Butlletí