EcoSeny, la moneda alternativa de l’EcoXarxa Montseny

Sostenible.cat
29/10/2012 - 00:00
La Xarxa d'Intercanvi de l'EcoXarxa Montserrat utilitza una forma de diner alternatiu, l'EcoSeny, per aconseguir un sistema d'intercanvis multirecíprocs sense fer ús dels diners

L'EcoXarxa del Montseny és una associació de ciutadans del  Montseny que té com a objectiu establir espais econòmics complementaris a l'economia oficial i mecanismes de suport, ajuda mútua i aprenentatge, en base a criteris de sostenibilitat ecològica, proximitat i solidaritat.

L'associació basa la seva economia local en intercanvis regionals vehiculats per la Xarxa d'Intercanvi, ja siguin directes o a través d'EcoSenys, la moneda social de l'associació real i/o virtual. Aquests intercanvis s'organitzen a través del Butlletí de la xarxa, on apareixen la totalitat de serveis i productes que s'ofereixen i que es necessiten, així com la manera d'entrar en contacte amb cadascun dels usuaris de la xarxa. Les altres dues bases de l'economia local de l'associació són les compres col·lectives a través de la Central de Compres de l'EcoXarxa, una cooperativa de consum de produccions ecològiques, i per últim, la producció col·lectiva de determinats béns de consum per comercialitzar.

L'EcoSeny presenta diferències essencials amb els diners oficials, no té interessos, i per tant acumular-ne i prestar-ne no té sentit, s'emet localment, és abundant i assequible a tothom, i per últim es manté sempre a la regió on pertany.

Les monedes locals permeten, a més, l'estalvi de determinades quantitats moneda "real" que es deixa d'emprar en moltes transaccions de productes que es poden aconseguir localment.
Les monedes locals no pretenen substituir completament els diners oficials, sinó complementar-lo i crear un nou nivell econòmic més proper, on sorgeixen molts serveis i productes nascuts de les habilitats que té cada individu, a una escala menor a la que admet l'economia de l'Euro.

 

Altres experiències de moneda social: Xarxa Eco de Tarragona, EcoXarxa d'Osona i EcoXarxa del Garraf

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Aquests premis destaquen les contractacions i els procediments de licitació més sostenibles, circulars i innovadors a nivell europeu

Article

Aigües de Reus ha presentat aquest dimarts, 12 de març el nou projecte de recuperació de la Bassa Nova, a l’entorn del passeig de la Boca de la Mina, que en breu es posarà a exposició pública i posteriorment es traurà a licitació per segon cop després que un primer concurs quedés desert a principi de 2023

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Butlletí