Calculadora de l’Índex de calor

Font: ISGlobal

11/07/2023 - 08:53

ISGlobal ha desenvolupat aquesta calculadora. Introdueix els valors de temperatura ambient i humitat relativa en la calculadora de l'índex de calor i esbrina el risc d'estrès tèrmic durant onades de calor.

Què és l'"índex de calor"?

L'índex de calor incorpora la informació sobre la temperatura ambient i la humitat relativa per a avaluar els riscos durant les onades de calor i advertir sobre les condicions perilloses per a la salut humana.

Això és especialment important durant les onades de calor humit, quan les temperatures per si soles no són suficients per a avaluar l'estrès tèrmic experimentat pel cos humà (Cvijanovic et al. 2023).

Existeixen diversos índexs de calor en funcionament, el que es presenta aquí és l'Índex de Calor Ampliat (Lu. i Romps 2022), una versió ampliada i corregida de l'Índex de Calor del Servei Meteorològic Nacional (NWS) dels Estats Units.

Basant-nos en el gràfic del NWS, presentem 5 nivells d'estrès tèrmic ("Segur", "Precaució", "Precaució extrema", "Perill" i "Perill extrem"), corresponents a diferents combinacions de temperatura i humitat relativa.

 

Per què la humitat i no sols la temperatura?

Quan s'exposa a un cop de calor, el cos humà es refreda a través de la suor, ja que l'evaporació d'aquesta suor refreda el cos. No obstant això, a mesura que augmenta la humitat de l'aire circumdant, disminueix la velocitat d'evaporació, la qual cosa fa que el nostre mecanisme natural de refrigeració sigui menys eficaç. En altres paraules, no podem suar prou per a evitar el sobreescalfament. En determinades combinacions d'humitat i temperatura, l'evaporació de la suor ja no pot produir-se i suar deixa de ser una forma eficaç de refrescar-nos. Aquestes condicions són extremadament perilloses. Els índexs de calor estan dissenyats per a advertir-nos de l'aparició de condicions perilloses, de manera que puguem actuar per a protegir-nos. Segons la taula de l'índex de calor ampliada, amb un 80% d'humitat, les condicions perilloses comencen ja a una temperatura de 31 °C. No obstant això, amb un 20% d'humitat, les condicions perilloses no comencen fins que la temperatura supera els 40 °C. Per això hem de tenir en compte també la humitat i no sols la temperatura ambient.

 


 

Relacionats

Notícia

Una anàlisi epidemiològica publicada a Nature Medicine estima que van morir un 63% més dones que homes, amb més incidència als països del Mediterrani.

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Butlletí