Guia per comunicar els riscos de la calor

Font: MITECO

06/07/2025 - 10:30

L'Observatorio de Salud y Cambio Climático llança una guia clau per comunicar els riscos de la calor extrema i protegir la salut pública.

El document ofereix eines i recomanacions basades en evidència científica perquè periodistes, comunicadors institucionals, personal sanitari i responsables públics puguin traslladar missatges més eficaços a la ciutadania.


 

L'Observatori de Salut i Canvi Climàtic (OSCC) del Govern espanyol ha presentat la 'Guia pràctica de comunicació. Salut i calor. Estiu 2025', un document clau per millorar la comunicació pública sobre els efectes de la calor extrema en la salut i promoure conductes d'autoprotecció davant del canvi climàtic.

En un context d'estius cada cop més extensos i calorosos, aquesta guia ofereix eines pràctiques i recomanacions basades en evidència científica perquè periodistes, comunicadors institucionals, personal sanitari i responsables públics puguin traslladar missatges més eficaços a la ciutadania sobre la calor extrema i les seves greus conseqüències en la salut pública: segons dades recollides en la pròpia guia, els ingressos temperatures, afectant especialment la gent gran, persones amb malalties cròniques i col·lectius vulnerables.

La guia aporta eines basades en evidència per traslladar missatges clars, útils i coherents que contribueixin a prevenir impactes sobre la salut, fomentant una societat més preparada i resilient davant la calor extrema.

El document recull estratègies per fomentar l'adaptació individual i col·lectiva mitjançant una comunicació clara, creïble i adaptada als diferents públics. Subratlla la importància de:

- Emmarcar els missatges en termes d'alt risc i alta eficàcia, promovent comportaments senzills i efectius com ara hidratar-se amb freqüència o evitar l'exposició en hores de màxima calor.

- Adaptar els missatges als diferents perfils de vulnerabilitat, tenint en compte factors socials, econòmics i territorials.

- Triar adequadament el to i els recursos visuals, evitant imatges que reforcin la idea de gaudi sense riscos.

- Utilitzar fonts fiables com a personal sanitari, meteoròlegs o científiques per augmentar la credibilitat dels missatges.

- Donar suport a les alertes del sistema Meteosalut (Meteocat a Catalunya), especialment dissenyat per valorar el risc de la calor en funció de la salut, i no només de la dada meteorològica.

 

L'OSCC, amb la implicació dels ministeris per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, de Sanitat i de Ciència, Innovació i Universitats, destaca per la composició interdisciplinària. Compte amb representants de la direcció general de Salut Pública; l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic; l'Organisme autònom Institut de Salut Carlos III; l'Agència Estatal de Meteorologia; l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició; la direcció general de Protecció Civil i Emergències; l'Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques; el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) o el Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT).

El document s'emmarca en el treball de l' Observatori per integrar la salut a l'acció climàtica, i suposa un nou pas cap a una comunicació pública més eficaç, empàtica i basada en ciència que reforci la resiliència davant l'augment d'onades de calor que ja està afectant el conjunt de la població, especialment persones grans, amb malalties cròniques o en situació de vulnerabilitat social.

 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article


 

Aquest any, la campanya d’estiu fa una crida a conscienciar sobre els efectes de la calor i a prevenir-los, en un escenari on les onades de calor són habituals i freqüents.

Notícia

Com l’any passat diversos establiments i comerços s’uneixen a la xarxa de refugis climàtics oferint espais climatitzats i amb aigua.

Notícia

L'Ajuntament de Terrassa activa mesures per protegir la ciutadania davant les altes temperatures de l'estiu i també pren mesures per minimitzar el risc d'incendis forestals.

Butlletí