600 persones participen en el disseny del nou parc de l’Horta de la Sínia, a Vic

06/10/2021 - 11:11
Jornada participativa a l’Horta de la Sínia

Jornada participativa a l’Horta de la Sínia

El parc es convertirà en un refugi climàtic amb més zones d’ombra, presència d’aigua i d’altres elements vegetals per reduir les altes temperatures

Unes 600 persones van participar en la jornada participativa al parc de l’Horta de la Sínia per recollir propostes per incorporar al projecte de remodelació del parc, al barri del Remei. Es tracta d’una demanda veïnal del veïnat del barri que s’ha prioritzat durant l’elaboració del Pla Estratègic del Remei. Josep-Ramon Soldevila, regidor de Barris i Participació, concreta que l’acció s’emmarca dins la línia de millora, manteniment i dinamització dels espais públics del barri. "Davant les dificultats detectades per obrir nous espais millorar l’espai públic existent al barri és clau per afavorir la interacció social i donar un major dinamisme al barri”, subratlla Soldevila.

Per això, prèviament i al llarg de l’última setmana de setembre, el professorat i l’alumnat de l’escola de la Sínia, van treballar, visitar i fer propostes vinculades als usos del parc. Unes idees que van recollir-se en unes banderoles que l’alumnat va pintar individualment i on es mostrava què els hi agradava, que canviarien i que incorporarien al nou projecte de remodelació. Unes banderoles que van penjar al parc perquè tothom pogués veure la feina feta.

Al llarg del dissabte 2 d'octubre es van recollir més propostes a través d’un taller de banderoles i de la ciutadania que va anar passant pel parc. La programació de la tarda es va complementar amb l’espectacle Atlantis, a càrrec d’Una Mica” i un taller de batucada a càrrec de Jordi Vinyoles.

Durant la jornada es va inaugurar el mural que l’artista Doa Ocampo va pintar a la paret de la casa de l’Horta de la Sínia on es mostra la pèrdua de biodiversitat del nostre entorn a través de la imatge de la planta el coralet, una planta considerada vulnerable a Catalunya. Aquesta planta, segons Ocampo, representa el testimoni del que es pot arribar a perdre sinó s’actua de manera decidida a canviar els hàbits i el model de consum.

El parc es convertirà en un refugi climàtic, espai per gaudir-ne sempre, però sobretot quan es donen fenòmens extrems, com onades de calor, i que per la seva configuració són espais més frescos, amb menys temperatura. El projecte de remodelació del parc el portarà a terme les arquitectes de Globus Vermell, coorganitzadores de la jornada participativa.

 

Un parc preparat per fer front a les onades de calor

Els refugis climàtics, com el que preveu ser el parc de l’Horta de la Sínia, són espais amb zones d’ombra, presència d’aigua a través de fonts, aspersors, entre d’altres, cobertures vegetals o altres elements naturals o artificials que redueixen les altes temperatures, la calor i els efectes que provoquen sobre la salut. Des de l’estiu del 2020, Vic ha habilitat 34 refugis climàtics per quan, a l’estiu, s’activi una onada de calor.

La remodelació de l’Horta de la Sínia, ja inclosa en el llistat dels espais-refugis, pretén millorar el comportament climàtic d’aquest espai públic davant les onades de calor tot introduint elements naturals, com ara vegetació, aigua, ombra i mobiliari, que permetran el descans, l’esbarjo i, en general, el fet d’estar i refrescar-se a l’aire lliure.

 

Què és el Pla Estratègic del Remei?

El Pla Estratègic del Remei, aprovat amb el vot en contra de Capgirem Vic i l’abstenció d’ERC en el darrer ple municipal,  ha estat elaborat a partir de més de 100 propostes rebudes per part del veïnat i agents del barri al llarg d’un any i recull el compromís de l’equip de govern de definir i realitzar accions concretes en el període 2021-2023, en l’actual legislatura.


 

Municipis: 
OsonaVic

Relacionats

Article

El passat 14 de febrer, a la tarda, es va constituir la taula ciutadana “Fem porta a porta”, un grup de treball que es reunirà periòdicament i que està integrat pel teixit social i econòmic del municipi.Amb aquesta acció l’Ajuntament inicia el procés participatiu de nou model de recollida de residus que s’implantarà a la ciutat.

Article

Els i les joves participants al Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent han consensuat, després de mesos de treball, tres demandes que tenen la protecció del medi ambient com a tema central. La iniciativa permet als i les joves exercir els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de Barcelona i presentar propostes als plens municipals de districte i de ciutat.

Article

El projecte Urban Innovativative Actions (UIA) Refugis Climàtics ha suposat la conversió d’11 escoles de la ciutat en refugis climàtics per tal de fer front a les altes temperatures. Ara aquesta prova pilot s’ha integrat amb les polítiques públiques de l’Ajuntament a través del programa Transformem els patis.

Butlletí