2020, l'any de l'eco-caramel a Vilanova i la Geltrú

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

18/02/2020 - 13:30

“Guerra al plàstic” és el lema de la campanya de l'Ajuntament per promoure la compra de l'eco-caramel per a les Comparses d'aquest 2020. L'objectiu és conscienciar sobre la nova normativa i promoure l'ús d'aquest caramel embolicat amb un bioplàstic, un únic embolcall que es degrada molt més ràpidament en el medi i que per tant té un menor impacte ambiental. 

L'eco-caramel és una iniciativa de la FAC i de la cooperativa de consum responsable La Vinagreta que compta amb el suport de l'Ajuntament. La va aprovar l'Assemblea Municipal Oberta el maig de 2018, i ja es va provar durant les Comparses de 2019. L'observatori OBSEA de l'UPC ha realitzat proves pràctiques per comprovar la degradació, amb resultats molt satisfactoris.

Cada any, el dia de les Comparses, tones de caramels van a parar a les clavegueres. Les conseqüències ambientals que es deriven dels plàstics dels caramels són complicacions en la gestió de la neteja, problemes al clavegueram, dificultats per a la depuradora, brutícia a la ciutat, plàstics al medi ambient, microplàstics al mar, tones de CO2 generades en el procés de producció d'aquests plàstics, etc. Es calcula que per cada 100 tones de caramels amb doble embolcall es generen 6 tones de plàstic (paper parafinat i altes components químics).

El bioplàstic que serveix d'embolcall per a l'eco-caramel es desfà més ràpidament i genera un menor impacte ambiental. L'objectiu per a aquest any 2020 és augmentar significativament el seu ús. En aquest sentit, l'Ajuntament va fer un pas més a l'octubre, aprovant una ordenança reguladora dels eco-caramels per a les Comparses.

L'eco-caramel es pot trobar aquests dies en sis establiments col·laboradors:  Gros Mercat, Alcampo, BonPreu, Condis, JR Supermercats i Caprabo. I també a les entitats col·laboradores Apol·lo, Ball d'enveja, Bordegassos, Borregos, Can Sandàlia, Can Pistraus, Dansaires Vilanovins, Falcons, Geganters, Gran Penya, La Unió, La Colla, La Migranya, La Vinagreta, Llaguts, Llunàtics, Molí de Vent, Nucli Antic, plaça de la Sardana, Sarau, La Talaia, i la Penya Filatèlica.

La campanya de promoció, que ha comptat amb adhesius distintius, cartells i punts de llibre dissenyats per Àlex Mestres, s'ha fet en equipaments municipals, als establiments col·laboradors, als diferents comerços de la ciutat, als centres escolars i a les associacions de la FAC, juntament amb la distribució del Manual del bon comparser. A banda, des de la Regidoria de Medi Ambient s'ha informat de l'ordenança als comerços no adherits, a totes les entitats de la FAC i a les escoles que participen de l'Agenda 21 escolar.

La iniciativa de l'eco-caramel ha despertat interès en altres ajuntaments, com els de Vic o Barcelona, que es plantegen utilitzar-lo en diferents activitats.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Durant l’any 2019, els paretans i les paretanes van recollir un total de 4.985 kg de piles, 4.515 kg mitjançant els contenidors a la via pública de l’empresa ECOPIL, i 470 kg que es van dipositar directament a la deixalleria. Aquestes xifres suposen el reciclatge de 250 grams de piles per habitant i any, és a dir, prop de 30 piles AAA.

Article
Sergi Campillo,Mirella Mollà i Thomas Reuter, han presentat un projecte per reciclar l'alumini i l'acer lleuger

Sergi Campillo,Mirella Mollà i Thomas Reuter, han presentat un projecte per reciclar l'alumini i l'acer lleuger

La ciudadanía podrá reciclar en València, a partir de mayo, las cápsulas de café y otros residuos de acero y aluminio ligero, como por ejemplo las tapas de los yogures o tubos de pasta de dientes, en los más de 2.500 contenedores amarillos de envases repartidos por el término municipal. «Un gesto que contribuye a impulsar la economía circular mediante un sistema de aprovechamiento de recursos en el cual trabaja el Ayuntamiento dentro de una estrategia sostenible que apuesta por la reutilización de los elementos y la reducción de residuos que acaban en los vertederos», tal como ha destacado el vicealcalde y concejal de Ecología Urbana, Sergi Campillo.

Article

Barcelona ha engegat aquest mes de febrer la nova campanya de sensibilització i conscienciació ciutadana sobre la recollida i el reciclatge de residus que aquest any es focalitza en el context d’Emergència Climàtica, que l’Ajuntament va declarar el 15 de gener del 2020.

Butlletí