El Club dels llunàtics i llunàtiques

dijous, 27 juny, 2019 - 19:00 a 20:30
Museu de Ciències Naturals de Barcelona. pl. Leonardo da Vinci, 4-5 (parc del Fòrum).

Tertúlia: Canvi climàtic, globalització i salut: aparició de noves malalties o reactivació d’antigues?

PonentMaría Jesús Pinazo, doctora i llicenciada en Medicina, especialitzada en Medicina Interna, responsable de la consulta especialitzada en la malaltia de Chagas al Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona, professora assistent d’investigació en l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i professora adjunta de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

María Jesús Pinazo ha estat treballant, des del 2007, com a metge assistencial entre Barcelona i Bolívia. La seva principal línia de recerca són les malalties tropicals i importades, com ara la malaltia de Chagas. Des del 2017 és coordinadora científica del projecte InSPIRES, el principal objectiu del qual és apropar la ciència a la societat mitjançant la generació conjunta de preguntes d’investigació que responguin als reptes socials.
La ponència tractarà sobre les malalties tropical que van arribant a casa nostra, com és el cas del Chagas. És un tema  no només científic sinó que també té un caire social ja que la malaltia afecta sobretot a dones immigrants de casa nostra. El canvi climàtic, l’aparició de noves espècies animals (mosquits, per exemple), ens està portant noves malalties o la possible futura reactivació d’antigues: la malària, per exemple. Cal actuar!

Els participants del Club podran visitar l’exposició Som Natura gratuïtament, de 18.30 a 19 h.

ModeradorJordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i assessor del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Imatge de Tumisu.

Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII), que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

L’espai de l’exposició temporal, Som Natura, és l’escenari d’aquesta tertúlia oberta a tothom que ens proposa temes relacionats amb el món natural i la biodiversitat des de diverses perspectives i amb convidats d’excepció.

Els ponents convidats introduiran el tema de la sessió al llarg de 20 minuts i, a continuació, s’animarà les persones participants a adoptar el rol dels científics noucentistes. La tertúlia inclou el berenar.

El cicle del Club dels llunàtics i llunàtiques es realitza un dijous de cada mes. Aquestes activitats han estat programades per Jordi Serrallonga, arqueòleg, expedicionari i naturalista.


 

Municipis: 
Categories: 
Parcs naturals/Paisatge

Relacionats

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Entrevista

Barcelona està desplegant la naturalització de la ciutat a través de la gestió ecològica dels espais verds. Aquest canvi cultural s’està fent de manera gradual però amb la seguretat que és un camí de millora de la salut de l’ecosistema urbà i amb ell de les persones que l’habiten. Izaskun Martí, directora de conservació d’espais verds i biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, ens explica els procediments concrets per promoure la biodiversitat vegetal i animal a la ciutat, els reptes i els objectius que impulsen aquest canvi de filosofia.  

Acte
18/09/2019 - 10:00
Museu de Ciències Naturals de Barcelona. pl. Leonardo da Vinci, 4-5 (parc del Fòrum).

Butlletí