La veu del jove activisme climàtic a Llatinoamèrica

27/02/2023 - 08:43

En el marc de les Jornades Ciutats i canvi climàtic, que va organitzar la passada tardor Casa Amèrica Catalunya  amb el suport de la Diputació de Barcelona, fes va realtizar un debat amb quatre de les joves activistes mediambientals més destacades de l'Amèrica Llatina: Nicki Becker (Argentina), Sara Cognuck (Costa Rica), Helena Gualinga (Equador) i Julieta Martínez (Xile), acompanyades per l’activista colombià pels drets humans Francisco Vera.

Amb totes elles es van abordar els principals objectius de les ciutats per caminar cap a la sostenibilitat. Perquè en un segle d’existència hem passat de viure majoritàriament del camp, a fer-ho a la ciutat, i 100 anys després la ciutat ha esdevingut una font de malestar, de conflicte i de solitud, per a moltes persones. Un dels reptes urbans del segle XXI és precisament revertir aquesta tendència, generar espais de benestar individual i col·lectiu, recuperar la salut planetària.

Es va aprofundir també en la realitat climàtica urbana en una regió on el 80% de la població viu en ciutats. Sabem que la gran desigualitat social que concentren les ciutats anirà en augment en els propers anys, per això cal parlar de justícia i diplomàcia climàtica, i de com ens adaptarem als canvis que arriben en els propers decenis. 

Relacionats

Entrevista

Sumak Helena Sirén Gualingava és una jove activista indígena equatoriana de la comunitat quítxua Sarayaku.

Notícia

La Universitat de Barcelona reuneix científics, experts i activistes per parlar de la situació actual i el paper de les noves generacions en la construcció del futur.

Entrevista

Sara Cognuck és una de les coordinadores del moviment juvenil ambiental de Costa Rica i la seva portaveu per a entitats internacionals.

L’entrevistem arrel de la trobada de líder ambientals joves que organitza la Casa Amèrica a Barcelona.

Butlletí