La telefonia mòbil aposta pel color verd

El congrés de telefonia a Barcelona ha mostrat les últimes novetats en dispositius ecològics
Sostenible.cat
23/02/2009 - 00:00

Segons dades de la consultora Idate, el mercat mundial de les telecomunicacions (fixes, mòbils, internet...) emet uns 180 milions de tones anuals de CO2 (un usuari de mòbil europeu emet de mitjana 17 kg de CO2 anuals), una xifra prou raonable si tenim en compte que aquest sector representa el 2% del PIB mundial.

Per tant, la telefonia mòbil no és, ni de bon tros, la indústria més contaminant, però sembla ben disposada a millorar la seva petjada ecològica. Durant el Mobile World Congress 2009, celebrat la setmana passada a Barcelona, s'han pogut conèixer algunes iniciatives que, si més no, ajudaran als fabricants a donar-se aquest toc de "vernís verd" que millora les ventes entre els consumidors més conscienciats.

Materials reciclats
Un dels exemples més clars és el Samsung Blue Earth (el seu nom ja és tota una declaració d'intencions), un telèfon fabricat amb plàstic reciclat  que incorpora uns panells solars per carregar la bateria. Diu la companyia coreana que n'hi ha prou amb posar deu minuts l'aparell al sol per poder fer una trucada de tres. A més a més, el Blue Earth disposa d'un podòmetre que va comptant els passos que fa el seu propietari i l'informa mitjançant una aplicació del CO2 que ha estalviat al "planeta blau" (i els arbres que ha salvat!) per no desplaçar-se en cotxe.

També Motorola ha presentat un mòbil no només fet amb plàstic reciclat -el fabricant diu que amb ampolles d'aigua-, sinó també plenament reciclable, el Motorola W233, el primer telèfon "lliure de carboni". L'aparell està certificat per carbonfund.org, i la companyia s'ha compromès a compensar tot el CO2 que s'emeti en la fabricació i distribució d'aquest mòbil plantant arbres i invertint en energies renovables.

L'any passat, també a Barcelona, el fabricant finlandès Nokia -número u en ventes al món- ja va presentar Remade, un prototip de telèfon mòbil fet 100% amb material reciclat (llaunes, ampolles de plàstic i rodes de cotxe) i baix consum energètic, que pretenia ser el punt de partida d'una nova manera de fabricar telèfons més respectuosa amb el planeta.

Carregador únic, i més eficient
Però més enllà de gadgets més o menys ecològics, la gran notícia del congrés ha estat l'anunci de la propera arribada d'un carregador únic per a tots els mòbils. Finalment (han trigat més de deu anys a fer-ho), la indústria s'ha posat d'acord i en un parell d'anys podrem fer servir el mateix carregador per totes les marques, que a més serà "altament eficient" i reduirà la despesa d'energia fins un 50%.

I seguint amb els carregadors, a Barcelona també s'han pogut veure en acció enginys com Solio, un dispositiu solar capaç de donar vida a les bateries de telèfons mòbils, reproductors de música, càmeres digitals, consoles portàtils i qualsevol aparell electrònic que hi vulguem connectar.

De fet, i sense ànim de treure mèrit als esforços de la indústria per reciclar-se (mai millor dit) i ser més respectuosa amb el medi, aquest pas cap a l'ús de materials reciclats i fonts d'energia renovable (sobretot la solar) en els telèfons mòbils és quasi bé una necessitat per al sector si vol seguir creixent i guanyant usuaris. D'una banda, incorporar materials reciclats (o fins i tot fer coses tan senzilles com reduir el volum de l'embalatge dels telèfons mòbils) ajuda a reduir costos. I de l'altre, a les zones més pobres del planeta, allà on la indústria hi veu milions de potencials clients (potser els últims que queden), l'accés a l'electricitat és limitat o pràcticament nul.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí