Els governs locals exigeixen un reconeixement del seu paper en la creació d’economies sostenibles

Sostenible.cat
24/05/2010
Més reconeixement del paper que els governs regionals i locals tenen respecte a la creació d'economies avançades i sostenibles. Aquesta és principal conclusió de la VI Conferència de Ciutats I Pobles Sostenibles, celebrada aquest dies a Dunkerque (França). Després de tres dies d'anàlisi i debats, més de 1500 representants del món local, van acceptar dues declaracions polítiques destinades a donar forma al paper dels governs locals en els propers anys

La Dunkerque 2010 Local Sustainability Declaration afirma que s'ha de fer una transició a una economia sostenible, verda i inclusiva, ja que els models actuals d'ús intensiu de recursos i energia no poden fer front a un clima econòmic canviant. Això exigeix que es doni prioritat a invertir i administrar els recursos d'una manera més eficient, i destinar-los a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Les ciutats europees han de garantir que tots els ciutadans pugin prendre part en un estil de vida baix en carboni, creant comunitats sostenibles, innovadores i inclusives que facin de les ciutats i pobles millors llocs per viure.

En aquesta línia es va expressar Michel Delebarre, President del Consell Metropolità de Dunkerque, amfitrió de l'esdeveniment, quan va afirmar: "Aquest és un moment clau per a la construcció del que jo anomeno una comunitat europea dels governs locals per al desenvolupament sostenible"."Volem ser escoltats i portats a bord. Hem de treballar junts amb més eficàcia per la integració en els nivells de governança.

Gino Van Begin, director de ICLEI Regional per a Europa va dir: "Podem i hem d'aspirar a crear un sistema de govern que integri els governs locals i regionals de manera més activa, i que doni a aquests governs l'oportunitat d'influir i ser inclosos, de forma més coherent, a les polítiques i recursos de la UE ".

Els representats del món local reconeixen en aquesta declaració que el canvi només es podrà fer amb el suport dels governs nacionals i les institucions internacionals. En aquest sentit, tot i que reconeixen que la Comissió Europea va en la direcció correcta pel que fa al desenvolupament sostenible, subratllen que les institucions europees han de apropar-se als ciutadans i els programes de finançament i la legislació han de ser efectius.

La decepció de Copenhaguen no es pot repetir

Una segona declaració, la  The Dunkerque 2010 Call on Climate Action, insisteix que els governs locals han d'enviar missatges forts als governs nacionals i internacionals per a que la decepció de la COP 15 i l'Acord de Copenhaguen no es repeteixin. I els objectius de reducció han de ser més ambiciosos si es vol arribar a un acord sobre el clima al 2012. Aquesta declaració també reconeix que, si volem arribar a una economia baixa en carboni, respectuosa amb el clima i verda, els governs locals i regionals han de ser una part totalment integrada.

Al plenari final Michel Delebarre va presentar aquestes declaracions als representants dels governs nacionals i els Comissaris Europeus de Medi Ambient, Janez Potocnik, i de Política Regional, Johannes Hahn, en nom dels participants de Dunkerque 2010.

Relacionats

Acte
03/11/2020
Centre Cívic de Vallvidrera. Carrer dels Reis Catòlics, 16. Barcelona
Article
Exposició virtual


A l'exposició virtual Treballem per una energia sostenible t'exposem el paper de l’Ajuntament en el marc del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l'Energia Sostenible. 

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Butlletí