5 efectes del canvi climàtic a Barcelona

Cinc punts clau que has de saber per conèixer com afecta el canvi climàtic i la contaminació a Barcelona

Font: Betevé

31/07/2019 - 12:30

El passat 5 de juny es va celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient 2019, una jornada destinada a conscienciar de la necessitat de protegir i millorar l’entorn que aquest any posa el focus en la contaminació de l’aire. Nou de cada 10 persones al món estan exposades a nivells de contaminació que sobrepassen els marcats com a segurs per l’Organització Mundial de la Salut. Barcelona no escapa a aquesta problemàtica global: l’aire de Barcelona supera els estàndards de l’OMS en cinc contaminants i les dades indiquen com la contaminació està tenint impacte sobre la salut de la població.

 

Xoc climàtic: com afecta el canvi climàtic a BarcelonaXoc climàtic: com afecta el canvi climàtic a Barcelona

1. La contaminació mata

Segons dades de l’Agència de Salut Pública, 354 persones van morir a la ciutat el 2017 per causes relacionades amb un excés de partícules contaminants PM2,5. Actualment, el 95 % dels barcelonins estan exposats a nivells anuals de partícules en suspensió considerats perjudicials. Un 68 %, en el cas del diòxid de nitrogen (NO2). La pol·lució atmosfèrica és el principal risc ambiental per a les persones, ja que pot desencadenar malalties respiratòries i cardiovasculars, però també efectes cognitius adversos, entre d’altres.

Com afecta la contaminació la salut de les persones?

2. Més nits tòrrides i més onades de calor

El planeta s’escalfa i l’augment de la temperatura també es manifesta a casa nostra. A Catalunya, el termòmetre ha augmentat 1,5ºC des del 1981 i el ritme avança a 0,4 ºC per dècada. Alguns experts pronostiquen que l’ambient a Barcelona es tropicalitzarà en el futur. A la ciutat les nits tòrrides, de 25 ºC o més, s’han duplicat en 30 anys i les projeccions indiquen que a finals del segle XXI n’hi haurà entre 10 i 20 cada estiu. També augmentaran les onades de calor, episodis en què la temperatura supera els 33 ºC durant tres dies seguits o més.

Com ens afecten les nits tropicals a l’hora de dormir?

3. Les platges, en retrocés

L’augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic és una amenaça per a les platges. Actualment, les vuit platges de Barcelona estan afectades per risc alt de temporals marítims.  L’estiu del 2018 algunes de les platges de la ciutat van quedar reduïdes a menys de cinc metres d’amplada. La pèrdua de sorra va ser especialment notable a la platja de la Nova Mar Bella o la de Sant Sebastià, que en el pitjor dels escenaris podria gairebé desaparèixer en el futur. Es calcula que, en altres casos, se’n pot reduir entre el 30 i el 46% de la superfície.

El futur de les platges de Barcelona amb el canvi climàtic

4. Cada vegada menys pluja, però més forta

Els efectes del canvi climàtic també es tradueixen en un canvi de patró en les precipitacions. Des del 1950 plou un 20 % menys a les capçaleres dels rius. A Barcelona, la quantitat de pluja és similar a la de fa uns anys, però està menys repartida: plou menys vegades, però més intensament i això incrementa el risc d’erosió.

Així ha evolucionat la pluja a Catalunya

5. Augmentaran els incendis i seran més destructius

El risc d’incendis augmentarà al conjunt de la regió mediterrània com a conseqüència de la pujada de la temperatura i la reducció de les precipitacions. A la ciutat les zones més sensibles són els barris del vessant barceloní de Collserola: Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes; Horta, Canyelles i Torre Baró.

Com han canviat els incendis amb el canvi climàtic?


Categories: 

Relacionats

Article

Un refugi climàtic a Llorenç del Penedès i el projecte Gastrocaça de Roquetes reben el Premi Iniciativa Medi Ambient 2024 de la Diputació de Tarragona

Acte
12/12/2024 - 17:30
PATI MANNING (C/ de Montalegre, 7, Ciutat Vella, 08001 Barcelona)
Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Butlletí