Sense els arbres no hi ha ciutats del futur

27/06/2022 - 13:31

La temperatura de la superfície del sòl d’algunes parts d’Espanya supera els 53 graus, en un moment en què encara acaba de començar l’estiu. La plantació generalitzada d'arbres a la ciutat podria compensar els augments de les morts que s'atribueixen a la calor a mesura que avança el canvi climàtic.

 Article cedit per CREAF

Les imatges del programa d’observació satèl·lit Copernicus que es van publicar fa uns dies són esfereïdores. Hi podem veure com la temperatura de la superfície del sòl d’algunes parts d’Espanya supera els 53 graus, en un moment en què encara acaba de començar l’estiu. Aquestes onades de calor són palpables especialment a les ciutats, on es concentra la major part de la població, però podrien ser més suportables si hi haguessin més arbres. El primer benefici de tenir arbres als carrers és evident: ens donen més ombra en què refugiar-nos quan pugen les temperatures. Però n’hi ha més.

Per culpa de la urbanització, a les ciutats es crea un clima molt més calorós que el seu voltant. Aquest fenomen és conegut com a efecte “illa de calor” i depèn de la quantitat i alçada dels edificis, si hi ha fàbriques o no, espais oberts, punts d’aigua, etc. Una de les principals causes és que el ciment emmagatzema moltíssimes vegades més la calor que l’aire en un mateix volum, així que com més “grisa” sigui una ciutat, més probabilitat tindrem de passar dies de calor desmesurada.

Les plantes ajuden a refrescar l'ambient encara que no proporcionin ombra, perquè a través de la transpiració van enviant aigua a l'atmosfera que les envolta

 

Ombra, humitat i frescor

Tot i aquesta situació, tenim una aliada per combatre les illes de calor: la vegetació. Les plantes ajuden a refrescar l’ambient encara que no proporcionin ombra perquè a través de la transpiració van enviant aigua a l’atmosfera que les envolta. La transpiració és un procés fisiològic que varia en funció de la fisonomia de l’arbre, el tipus de copa, la superfície que tenen les fulles, etc., per això és important una bona planificació del verd urbà, perquè s’esculli les espècies d’arbres i arbustos més favorables.

Segons un estudi recent publicat a Nature Reviews la vegetació al terra redueix la temperatura màxima de la superfície en uns 2-9 °C, mentre que als sostres i les parets verdes redueix la temperatura de la superfície uns 17 °C!!

Esquema comparatiu de les temperatures amb arbres i sense arbres que ha circulat aquests dies a les xarxes socials. Crèdit: Kraków dla Mieszkanców.

Estalvi energètic i de sanitat

I encara més! Tenir arbres ens ajuda a estalviar també a casa nostra. Està demostrat que els carrers amb arbres a prop dels edificis mantenen les temperatures més a ratlla i, per tant, posem menys l’aire condicionat. Això no només ens suposa menys despesa a la factura del mes, sinó que també acaba sent un estalvi energètic per a la ciutat.

La plantació generalitzada d'arbres a la ciutat podria compensar els augments de les morts que s'atribueixen a la calor a mesura que avança el canvi climàtic.

D’altra banda, també el risc de cops de calor a la població és més baix si hi ha bons boscos urbans, ja que ens serviran per refugiar-nos i evitar que acabin desencadenant-se aquests problemes de salut i altres associats. Un estudi recente de la Universitat de Harvard posava aquest aspecte en relleu per lluitar contra l’escalfament global, perquè la plantació generalitzada d’arbres a la ciutat podria compensar, així, els augments de les morts que s’atribueixen a la calor a mesura que avança el canvi climàtic.

Refugis climàtics

Aquestes zones on “amagar-nos” de la calor tenen fins i tot nom propi en ciència. Són els refugis climàtics i es defineixen com aquells que ens ofereixen condicions ambientals favorables (també per a animals i plantes) amb què pal·liar els efectes del canvi climàtic. No obstant això, no només les arbredes són refugis climàtics, també ho són les fonts amb aigua potable (per a les persones), els embassaments i llacs (per a animals) i les zones amb més superfície natural.

Com és evident, no tots els arbres tenen la mateixa capacitat per refugiar-nos. Els de fulla caduca són ideals perquè ofereixen sol a l’hivern i ombra a l’estiu. I si són de fulles amples, que fan ombres més denses, millor que millor. A més, que hi hagi refugis també és útil per allotjar la fauna i la flora, així que es potenciarà la biodiversitat d’aquesta ciutat.

Article cedit per CREAF.


 

Categories: 

Relacionats

Article

S’adequaran com refugis climàtics, amb temperatura ambient i entorn confortable, 9 equipaments esportius, cívics i culturals del Prat i 5 parcs i places amb ombres, bancs i fonts. Aquesta era una de les mesures contemplades per la Declaració d’Emergència Climàtica aprovada el setembre de 2020.

Notícia
L’activació dels refugis climàtics estava prevista per al 15 de juny, però el consistori l'ha avançada dos dies per fer front a les altes temperatures

L’arribada de la primera onada de calor de l’any ha avançat dos dies l’activació del pla de refugis climàtics de l’Ajuntament de Barcelona, prevista per al dia 15 de juny. Són parcs amb ombra i equipaments com museus o biblioteques que ofereixen confort tèrmic, aigua i descans a la ciutadania. Segons fonts municipals, la calor ocasiona 150 morts anuals. Per això, la iniciativa ve acompanyada d’una campanya d’informació destinada als col·lectius vulnerables.

Entrevista

Sara Cognuck és una de les coordinadores del moviment juvenil ambiental de Costa Rica i la seva portaveu per a entitats internacionals.

L’entrevistem arrel de la trobada de líder ambientals joves que organitza la Casa Amèrica a Barcelona.

Butlletí