La nova hamburguesa de laboratori

Es confon el mal hàbit alimentari de menjar massa carn amb tenir un nivell de vida alt
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
30/08/2012

Un fisiòleg de la Universiteit Maastricht cultiva cèl·lules mare de vaca per tal d'obtenir-ne teixit muscular. No és cap recerca mèdica. És un intent de produir hamburgueses de laboratori. De moment, ja disposa de cultius de fibra muscular obtinguda a partir de les cèl·lules mare. Són filagarses d'un parell de centímetres de llarg, que es proposa mesclar amb greix igualment cultivat per obtenir hamburgueses a l'engròs.

És molt possible que se'n surti, no em sorprendria. Sí que em sorprèn l'entusiasme amb què ha estat rebuda la notícia per part de l'associació nord-americana PETA (People for Ethical Treatment of Animals) i per diverses organitzacions ecologistes. Els uns celebren que no calgui matar vaques en el futur, els altres s'alegren de la reducció de gasos amb efecte hivernacle que comportarà la corresponent minva de la cabana ramadera, per no parlar dels boscos primaris que no caldrà transformar en pastures. Em pregunto si no seria més sensat abandonar les dietes hiperproteiques que tants estralls causen en la salut de les persones.

Els occidentals mengem massa carn, qualsevol dietista en pot donar fe. S'assimila aquest mal hàbit alimentari a tenir un nivell de vida alt. I hem exportat aquesta bestiesa. Per això els 4.000 milions d'humans poc o no gaire desenvolupats aspiren a dietes carnívores. Confonen deixar de passar gana amb menjar de forma poc saludable, com els nord-americans o molts europeus, cada cop més obesos i amb més riscs cardíacs. Quin disbarat!

Moltes cultures asiàtiques són vegetarianes. La dieta mediterrània és per a omnívors que prioritzen la verdura, la fruita, el peix i els greixos vegetals per sobre de la carn i dels greixos animals. Els esforços sociocientífics haurien d'adreçar-se a la difusió d'aquestes bones pràctiques alimentàries, saludables i ambientalment més sostenibles que el fast food greixós i espletador. Deixem les cèl·lules mare en mans de la medicina i mengem més llegum.

 

*Article publicat a El Periódico de Catalunya. 

Socioecòleg, Director general d'ERF
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La lluita contra la contaminació de l'aire serà protagonista del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient 2019, i la Xina serà l'amfitrió global de la celebració. Aquesta acció s'emmarcarà dins la campanya global Breathe Life

Notícia
Foto: Ieva Bruneniece, My City /EEA

Foto: Ieva Bruneniece, My City /EEA

Tot i la lenta millora, la contaminació atmosfèrica segueix superant els límits i les directrius de la Unió Europea i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), d'acord amb les dades actualitzades i la informació que ha publicat l'Agència Europea de Medi Ambient. La contaminació atmosfèrica segueix representant un perill per a la salut humana i el medi ambient.

Entrevista

Hicham Achebak és un jove investigador que està investigant l'impacte de la calor en la salut. Parlem amb ell per esbrinar les conseqüències de l'escalfament global en la salut i sobretot com establir mecanismes d'adaptació davant l'augment de les onades de calor que ens portarà el canvi climàtic.

Butlletí