Ecologia i sostenibilitat ad nauseam

Es qualifica abusivament d’ecològica o de sostenible qualsevol cosa verda o saludable
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
07/02/2011 - 00:00
"En aquest poble tenim molta ecologia". No m'ho invento, ho he sentit. És com dir que tenen molta meteorologia o molt urbanisme. El terme ecologia ha esdevingut sinònim de saludabilitat, de naturalitat, fins i tot de qualitat de vida. Però l'ecologia és una branca de la ciència, no una característica de res. "Siguem ecològics", aconsella un cartell en una botiga del meu barri. Vol dir que evitem les bosses de plàstic. Un anunci televisiu sosté que el producte que promou és ecològic perquè està envasat en plàstic reciclat i, a més, surt bé de preu. Una bona cerimònia de la confusió.

També es parla de creixement sostenible. El creixement quantitatiu és insostenible per definició. Les coses creixen fins que tenen la mida adequada. A partir d'aleshores, deixen de créixer. O creixen d'una altra manera, com els humans, que aturem el creixement del cos passada l'adolescència i aleshores comencem a incrementar coneixements i destreses (és a dir: augment de soft sense creixement de hard). El creixement sostenible és la quadratura del cercle. Així que ecologia i sostenibilitat són termes avui dia tan usuals com mal entesos.

Tot ha de ser sostenible, és a dir vagament verd o soi-disant ecològic. Un disbarat. La ciutat jardí, per exemple, tan verda, és ecològicament discutible i sostenibilistament aberrant. L'arquitectura manierista de sempre (cara, poc funcional i dilapidadora d'energia) es presenta ara com a sostenibilista simplement perquè es declaren partidaris del sostenibilisme alguns dels arquitectes manieristes de sempre. La sostenibilitat és una estratègia per a minimitzar l'entropia del sistema considerat. Qui es planteja la qüestió en aquests termes, que són els de debò?

Una cosa és certa: ha augmentat la sensibilitat pels temes ambientals. Més encara: molts s'han adonat que l'ambient és el lloc on passen les coses que els passen. No es tracta, doncs, de protegir l'ambient, sinó de protegir-nos nosaltres mateixos garantint la qualitat ambiental. No ho podrem fer sense prou coneixement ecològic i sense plantejaments sostenibilistes seriosos. Això, sí.

*Article publicat a El Periódico de Catalunya

Socioecòleg, Director general d'ERF
Etiquetes: 

Relacionats

Opinió
Opinió


" La necessitat de superar les visions reduccionistes i obrir-se cap a visions més integradores o holístiques, es fa sentir clarament, des de fa temps, tant des de l’àmbit de la natura com de la cultura. "
 

Butlletí