Vilanova i la Geltrú introdueix millores a la recollida selectiva

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

08/09/2023 - 08:09

Vilanova i la Geltrú canvia 195 contenidors soterrats per contenidors de superfície i repara les bústies que continuen actives. L'Ajuntament també vol fer la recollida personalitzada de la brossa als establiments per evitar la saturació dels contenidors.

La reducció de les illes de contenidors soterrats és una de les accions incloses en el pla de millora de la recollida d'escombraries a VNG. Des de fa algunes setmanes s'està realitzant la substitució de 195 unitats soterrades, que passen a ser punt de recollida de càrrega lateral. Aquest canvi té per objectiu millorar l'eficiència de la recollida, perquè els contenidors soterrats tenen menys capacitat i generen més abocaments fora.

L'alcalde de VNG, Juan Luís Ruiz, ha explicat que es comencen a notar les diferents accions per millorar la recollida d'escombraries, la substitució "forma part del pla de millora i del reforç que vam iniciar fa unes setmanes, jo crec que la ciutadania ho està notant".

A la ciutat hi ha 46 illes de contenidors soterrats, que en total presentaven 288 bústies. D'aquestes gairebé 200 s'estan substituint per contenidors en superfície. Allà on es fa aquest canvi es col·loquen planxes metàl·liques damunt de les boques dels contenidors soterrats, per ubicar-hi a sobre els de càrrega lateral.

En els punts on no és possible fer aquesta substitució, perquè els camions de recollida no poden accedir-hi, es mantenen els contenidors soterrats i es millora les bústies, reparant-les i pintant-les de nou.

L'alcalde recorda que les millores inclouen també el repintat dels vehicles de la recollida d'escombraries i que "això ha de culminar amb una nova licitació, amb un nou concurs públic". Juan Luís Ruiz afirma que l'administració hi ha de posar els recursos, "era un dels nostres compromisos i ho continua sent", i demana a la ciutadania que faci un bon ús dels contenidors, "entre tots mantindrem neta la ciutat".

El pla de reforç de la recollida de la brossa a VNG que es va posar en marxa fa unes setmanes, a més de la substitució dels contenidors soterrats, inclou altres accions com el servei que combina la recollida amb la desinfecció i neteja dels voltants dels contenidors per evitar desbordaments i mantenir l'entorn net, el servei extraordinari de recollida de voluminosos durant la nit per reduir la presència d'andròmines al costat dels contenidors i millorar la recollida en punts "negres", el reforç a la freqüència de recollida del paper i cartró i dels envasos, incloent-hi els diumenges per evitar desbordaments els caps de setmana, la neteja dels contenidors amb clorofil·la per reduir males olors.

 

Estudi per millorar la recollida selectiva als comerços

També està en marxa un estudi per saber quantitats i tipus d'escombraries que generen comerços, bars, restaurants i petits negocis

La barreja de les escombraries dels comerços amb la brossa particular és un dels elements que sovint provoca que els contenidors estiguin plens i hi hagi deixalles al voltant. L'Ajuntament ha posat en marxa un estudi detallat a tots els establiments de la ciutat per saber el tipus de brossa i quantitats que generen per poder dissenyar una recollida personalitzada específica porta a porta que no interfereixi amb la brossa domèstica. El regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, explica que "una de les prioritats del govern és millorar el sistema de recollida d'escombraries i en aquest cas el que volem és dividir el que és la recollida domèstica del que és la recollida d'activitats".

Des de fa uns dies dues persones contractades des de l'Ajuntament, visiten els comerços i recopilen dades sobre els tipus de residus que generen a cada establiment, les quantitats produïdes i altres informacions rellevants. "L'objectiu és millorar molt la recollida d'escombraries a la ciutat, que tots sabem com està" diu Gerard Llobet, "a partir de les dades recollides haurem de definir un pla personalitzat per cadascuna de les activitats, quines necessitats de cubells o d'altres instruments tenen". Amb aquesta informació detallada servirà per dissenyar el projecte de recollida personalitzat i fer una licitació per contractar-lo.

Els establiments "són generadors de grans volums de cartrons, plàstic, i vidre, sobretot, i per tant creiem que val la pena separar-los de la recollida domèstica amb les fraccions als contenidors", afirma el regidor. La proposta de recollida d'escombraries personalitzada comercial també té per objectiu millorar els percentatges de reciclatge i recuperació, "estem a la banda bastant baixa" assegura Llobet, "i és un dels objectius, hem d'anar millorant el reciclatge i també la imatge de la ciutat i reduir l'incivisme".

Actualment, alguns establiments de la ciutat ja tenen un servei de recollida porta a porta, però només de paper i cartró.

Els responsables municipals de la recollida d'escombraries preveuen tenir a finals d'any a punt la licitació per contractar la recollida de la brossa comercial. Paral·lelament, el Govern preveu començar a treballar amb tots els grups polítics, i les entitats i associacions de la ciutat a partir de setembre per consensuar el model de futur pel que fa a la recollida domèstica. "Pensem que aquesta proposta" avança el regidor de Serveis Urbans, fent referència a l'estudi de la recollida comercial, "és un punt de partida, una prova pilot, tot això és el que volem parlar amb els grups de l'oposició".

El treball de recollida de dades pel que fa a les escombraries dels establiments es durà a terme en més de 2.500 activitats censades a Vilanova i la Geltrú, incloent-hi comerços, bars, restaurants, hotels i petits negocis. L'estudi abastarà també tots els equipaments municipals.

 


 

Categories: 

Relacionats

Acte
21/04/2024 - 11:00
Platja llarga de Vilanova i la Geltrú
Acte
16/12/2023 - 11:00
Vilanova i la Geltrú
Notícia

Comença la campanya per fomentar la recollida selectiva als habitatges d’ús turístic a Sitges.

Butlletí