Vilafranca del Penedès i el Gremi d’Instal·ladors de l’Alt Penedès promouen una campanya per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les llars de Vilafranca i comarca.

21/12/2018 - 08:38

S'ha presentat a la Casa de la Vila la campanya que promouen de manera conjunta l'Ajuntament i el Gremi d'Instal·ladors de l'Alt Penedès perquè els ciutadans facin el pas d'instal·lar a les llars plaques solars per obtenir energia fotovoltaica per autoconsum.

L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor de Medi Ambient, Josep M. Martí, acompanyats del representants del Gremi d'Instal·ladors, Francesc Martínez, Xavi Hill, Martín Castillo i Jaume Hill, han donat a conèixer els motius d'emprendre aquesta campanya i els incentius i avantatges que ofereixen. 

El regidor de Medi Ambient ha explicar que l'Ajuntament de Vilafranca està apostant fermament per portar a la pràctica una veritable transició energètica al municipi. “Ens vam adherir al Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia l'any 2009 i l'any 2016, amb uns objectius més ambiciosos: aconseguir reduccions del 40% de les emissions de CO2 l'any 2030, però per aconseguir reduir les emissions cal la implicació de les administracions, però també de les empreses i la ciutadania”, ha explicat Martí, que ha recordat que el Parlament Europeu ja ha avalat el dret a l'autoconsum d'energia per part dels particulars i ha fixat el repte que pel 2030 un 32% de la producció energètica sigui a través d'energies renovables.

El regidor ha esmentat que les calderes de biomassa de la Girada i del camp de futbol, la instal·lació de plaques a l'Arxiu Municipal o a l'escola Mas i Perera, com a mesures importants: “ens marquem el repte d'instal·lar un megawatt més a Vilafranca procedent d'energies renovables”. 

Pel que fa a la campanya conjunta amb l'Associació Empresarial d'Instal·ladors de l'Alt Penedès, Martí ha comentat hi ha tres aspectes que determinen un marc favorable: la baixada de preus de les plaques, l'eliminació de l'impost al sol i una tecnologia eficient i provada i ha recordat que l'Ajuntament ofereix bonificacions fiscals en l'IBI (d'un 50% durant 5 anys) i en la llicència d'obres (del 95%). 

En nom del Gremi, Francesc Martínez i Xavi Hill han explicat que han preparat tres ofertes d'instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques, depenent del tipus de potencia, instal·lació i habitatges que, junt amb els avantatges fiscals, han de facilitar la instal·lació de plaques a les llars per a l'autoconsum. Les ofertes van des dels 3.824 als 6.500 euros IVA inclòs, claus en mà. “A les persones que contactin amb el Gremi d'Instal·ladors se'ls facilitarà un llistat de professionals i el que triïn els farà un estudi personalitzat, una valoració de costos i, en cas d'acceptació, la instal·lació, posada en funcionament i certificats corresponents”, han dit. Els representants del gremi han assegurat que amb la instal·lació de plaques es pot estalviar entre un 15 i un 40% del consum d'un habitatge i que la inversió es pot amortitzar en entre 3 i 6 anys gràcies a l'estalvi en l'IBI els primers 5 anys. El gremi ofereix també la possibilitat de finançar la instal·lació en 36 mesos sense interessos. 

Per la seva banda l'alcalde Pere Regull ha afirmat que “és molt trist i preocupant que un país amb sol tot l'any estiguem a la cua en les energies renovables. Des del món local podem ajudar molt envers la generació d'energia neta, l'estalvi energètic i l'autoconsum d'energia, però som els ciutadans els que hem de perdre la por i aprofitar el moment ara que sembla que l'Estat canvia d'orientació”, ha remarcat l'alcalde. “L'acord que hem assolit amb el Gremi d'Instal·ladors garanteix la qualitat dels materials i la instal·lació. Animem tota la gent de Vilafranca i també de l'Alt Penedès a acollir-se a aquestes ofertes”, ha assegurat Regull. 



 

Categories: 

Relacionats

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Notícia

La instal·lació, ubicada en una superfície de 10.000 metres quadrats del polígon industrial La Gavarra, tindrà una potència de 1.002,8 kW pic (potència màxima) i generarà, mitjançant prop de 2.200 panells, 1.454 MWh anuals d’energia verda. Amb aquesta actuació, es preveu un estalvi de 700 tones d’emissions de CO2 a l’any. L’energia generada es destinarà a la xarxa de la distribuïdora municipal.

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Butlletí