Vic lidera amb èxit el projecte europeu que treballa per les ciutats saludables

Font: Ajuntament deVic

12/02/2020 - 11:09

La primera fase del projecte europeu Healthy Cities (Ciutats saludables), liderat per Vic i integrat per un total de nou ciutats europees, s’acaba amb èxit a Alphen ann den Rijn, Holanda. Aquesta iniciativa treballa per millorar la salut dels diversos municipis mitjançant la planificació urbanística.

A la trobada que clou la primera etapa hi han participat representants de tots els municipis que integren aquesta xarxa i tots, sense excepció, han manifestat la seva voluntat de continuar en el projecte i passar a la següent fase del projecte. Una iniciativa que treballa per millorar la salut dels diversos municipis mitjançant la planificació urbanística.

El projecte Healthy Cities va començar fa mig any i durant aquest temps s’ha treballat per a posar en comú les estratègies de cada ciutat en aquesta matèria, que implica diferents aspectes com el disseny i la gestió de les zones verdes, el model de mobilitat, els equipaments o l’accessibilitat, que tenen un impacte directe en els estils de vida, la qualitat de l’aire o l’activitat física de les persones.

La regidora de Projectes Internacionals, Fabiana Palmero, acompanyada per tècnics i coordinadors del projecte, ha pogut avaluar els reptes i capacitats de cada municipi que integra la xarxa per millorar la salut a través del planejament urbanístic. Palmero remarca que la primera fase ha servit per definir la metodologia i l’agenda de la segona fase, que tindrà una durada de dos anys.

Recuperació integral de la zona del Puig dels Jueus

La segona fase del projecte europeu que lidera la capital d’Osona s’estructurarà a partir de reunions de treball en grups més petits, integrats per tres municipis cadascun, segons la coincidència temàtica dels projectes que es vulguin desenvolupar. Paral·lelament es combinarà amb reunions generals on es posaran en comú els avenços de cada grup, i es donarà continuïtat a l’intercanvi d’experiències i aprenentatges que s’ha dut a terme fins ara.

L’objectiu de la segona fase és l’elaboració d’un pla d’acció concret per a cada municipi europeu que la forma. En el cas de Vic, el projecte se centrarà en la recuperació integral de la zona del Puig del Jueus.

Desenvolupament urbà sostenible

Healthy Cities forma part d’URBACT, un programa de Cooperació Territorial Europea finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en un 70%, i que des de l’any 2002 ha donat suport a xarxes de ciutats que treballen pel desenvolupament urbà sostenible i integrat.

La resta de ciutats que formen part de la xarxa que lidera Vic són Loulé (Portugal), Bradford (Anglaterra), Alphen aan den Rijn (Holanda), Pärnu (Estònia), Anyksciai (Lituània), Farkadona (Grècia), Falerna (Itàlia) i Planning Authority Malta (Malta).


 

Relacionats

Entrevista

A la perifèria de Mollet del Vallès s’hi troben el parc dels Pinetons i l’espai rural dels Gallecs, dues àrees periurbanes connectades per un camí rural que conformen una matriu paisatgística diversa. Amb l’objectiu de recuperar els valors agraris que tradicionalment han cobert el paisatge, aquest espai ha esdevingut el pulmó verd de Mollet, l’hàbitat d’una gran biodiversitat, 203 espècies d'animals i vegetals, i un punt de referència per a l’educació ambiental de la ciutat. Parlem amb Raul Broto, regidor de Justícia ambiental, transició energètica i ecologisme de Mollet, que actualment està a càrrec del projecte.

Article

L’Ajuntament de Rubí informa que s'ha instal·lat més d’una vintena d’aparcabicicletes a l’exterior de diverses escoles i equipaments de la ciutat per promoure l’ús d’aquest vehicle, tot i que són d’ús exclusiu per a personal municipal. L’actuació s’emmarca en Pla director de la bicicleta, que vol promoure l'ús de la bici i el patinet elèctric enfront del cotxe.

Butlletí