Una actuació mediambiental permet recuperar els ecosistemes naturals a l'entorn del riu Gaià a Vilabella

Font: Diputació de Tarragona

25/11/2018 - 19:19

Un projecte impulsat per la Diputació de Tarragona i l'Obra Social "la Caixa" ha permès recuperar els ecosistemes naturals a l'entorn del riu Gaià a Vilabella. Aquesta actuació ha suposat la millora d'un espai d'alt valor ambiental; la integració laboral de persones en risc d'exclusió social i la realització de tasques de prevenció d'incendis i d'inundacions a la zona.

L'impacte d'aquesta intervenció s'ha explicat aquest 13 de novembre durant una visita realitzada a la zona i a la que hi han assistit el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana; l'alcalde de Vilabella, Joan Maria Sanahuja, i representants de la Fundació Ginac.

Quatre treballadors en risc d'exclusió i un oficial amb àmplia experiència en gestió d'equips humans i treballs forestals de la Fundació Ginac han estat els encarregats d'executar el projecte. L'actuació s'ha centrat en el tram del riu comprès en el terme municipal de Vilabella, des del seu límit aigües avall a la zona del Prat fins al seu límit aigües amunt a la zona de les Gaspieres.

La intervenció ha tingut com a principal objectiu la conservació i preservació dels hàbitats naturals de l'entorn del riu Gaià a Vilabella i la millora dels seus accessos i camins per garantir el bon funcionament dels seus ecosistemes, assegurant també una repercussió positiva vers al benestar i la salut humana. En concret, l'eliminació de restes vegetals acumulades des de la crescuda del riu del 2015, l'esbrossada selectiva de la vegetació, la retirada de deixalles, el restabliment de camins i recorreguts existents i la recuperació de l'accessibilitat a l'espai són algunes de les accions que s'hi han dut a terme.

Els ecosistemes naturals del riu Gaià al seu pas per Vilabella formen part de l'Espai Natural Protegit del Riu Gaià, inclòs a la Xarxa Natura 2000, assenyalat per la Unió Europea com d'interès primordial per a conservar.

La recuperació ambiental a Vilabella és una de les 11 actuacions previstes pel conveni de col·laboració signat entre la Diputació de Tarragona i l'Obra Social 'la Caixa' per a la preservació dels espais natural de la demarcació i la inserció de persones en risc d'exclusió. Aquest acord ha suposat una inversió de 350.000 euros i la inserció laboral de 45 persones.

El darrer conveni inclou les següents actuacions:

Alt Camp

-Millora ambiental del Torrent de Bogatell al municipi dels Garidells: eliminació d'espècies exòtiques, tala d'arbres morts i consolidació d'un tram del camí per a fer-lo urbà. (Associació Aurora).

-Recuperació ambiental dels ecosistemes naturals de l'entorn del riu Gaià al seu pas per Vilabella: desbrossada, eliminació de restes vegetals i establiment de camins. (Fundació privada Ginac).

-Millora i restauració de les lleres del riu Glorieta i el torrent de les Bruixes al seu pas pel municipi del Rourell: arranjament de les vies d'accés, reducció d'espècies invasores, desbrossat, recuperació zones de pas i neteja d'escombraries. (Taller Baix Camp).

Baix Camp

-Prevenció d'incendis i neteja del pont vell al voltant del riu a Vilaplana: neteja i prevenció d'incendis, assegurar els talussos de pedra seca, creació de camins d'accés al riu per a senderisme i bicicletes. (Fundació Formació i Treball)

Baix Ebre

-Restauració per a ús públic del segon camí de Salva-aigües i la Casa del Prat a Camp-redó: desbrossament del camí, acotació zona de pas, talat d'arbrat, anivellament de camí i recollida d'inorgànics. (Fundació privada Pere Mata).

Baix Penedès

-Recuperació del camí del Torrent i nucli històric de Montpaó en el terme municipal de Calafell: desbrossament i recuperació de vistes al torrent, estada i control de la canya americana, retirada d'arbres morts, aclarida de zones boscoses massa denses, retirada de deixalles i voluminosos. (Fundació Santa Teresa).

Conca de Barberà

-Restauració del bosc de ribera als marges del riu Francolí a Montblanc: retirada de canya, desbrossat, plantació de 150 arbres de ribera, gestió de residus vegetals i brossa, aclarida d'esbarzers. (APRODISCA).

Montsià

-Actuacions d'adaptació al canvi climàtic i de prevenció d'incendis al bosc del Burgar a Sant Carles de la Ràpita: actuació sobre el pi blanc per a protegir l'alzinar del bosc, desbrossat selectiu del matollar baix i esporga de l'arbrat alt, poda i retirada de restes forestals. (Fundació Astres Terres Ebre).

Priorat

-Restauració fluvial del riuet d'Escaladei al seu pas dels municipis de la Vilella Alta i Baixa: eliminació de flora invasora, desbrossada i neteja al llarg de tres quilòmetres. (Cooperativa Entra!)

Priorat i Ribera d'Ebre

-Restauració àrees degradades del barranc de Tartacó i la riera de Capçanes a la Serra de Llaberia i creació d'un itinerari saludable: eliminació de canyes americanes, desbrossat selectiu, obertura de clots i recs de suport i estabilització de talussos. (Inserció Sociolaboral Serra de Llaberia).

Tarragonès

-Millora de l'ecosistema a l'entorn del Torrent de Vespella, un afluent del riu Gaià, mitjançant l'eliminació de canya americana, la reducció d'oms morts a la llera del torrent. (Fundació Onada).


 

Relacionats

Notícia

Surten a licitació la redacció dels plans de gestió de l’Anella Verda, la renaturalització del riu Francolí i del litoral

Notícia

El premi està adreçat als ens locals de la demarcació. El guardó reconeix projectes que vetllen per la protecció i millora de l’entorn natural. El termini per a presentar-se al premi finalitza el proper 2 d’octubre de 2023

Notícia

El Consell Plenari de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat la nova licitació del contracte de recollida de residus i neteja viària, que ja s'havia licitat l'últim trimestre del 2022 i va quedar desert.

Butlletí