Un estudi valora els serveis ecosistèmics de 200.000 arbres viaris de Barcelona

07/03/2020 - 08:00

Un estudi estima la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

L'arbrat viari és un component important de la infraestructura verda de les ciutats, proporcionant múltiples serveis ecosistèmics i, per tant, contribueix a la resiliència urbana, la sostenibilitat i la habitabilitat. Tot i així, l’accés a aquests beneficis pot mostrar una distribució desigual a través del teixit urbà, que pot comportar desigualtats socioambientals. Alguns estudis han analitzat les implicacions de la justícia distributiva dels patrons espacials dels arbres de carrer, però generalment sense quantificar la disposició dels serveis ecosistèmics associats.

Ara un estudi publicat a la revista Environmental Science and Policy per investigadors de l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA-UAB) ha quantificat per primera vegada els serveis ecosistèmics prestats per cada un dels arbres de l'arbrat viari de Barcelona.

Aquesta investigació va estimar la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

Els resultats suggereixen que l'arbrat viari pot tenir un paper redistributiu important en relació a la disposició local de regulació dels serveis ecosistèmics a causa de la distribució generalment desigual i d’altres components de l’infraestructura verda urbana com ara boscos urbans, parcs o jardins en ciutats compactes com Barcelona. A la llum d’aquestes troballes, es defensa que una planificació d’infraestructures verdes hauria de tenir en compte les implicacions distributives associades als avantatges dels arbres al viari.


Referència: Environ Sci Policy. 2019 Dec; 102: 54–64. PMCID: PMC6855261 PMID: 31798338

Under one canopy? Assessing the distributional environmental justice implications of street tree benefits in Barcelona

Francesc Baró,a,b,⁎ Amalia Calderón-Argelich,a Johannes Langemeyer,a,b and James J.T. Connollya,b


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
L’arbrat de Barcelona pot eliminar més de 300 tones de compostos contaminants en un any

Els arbres que poblen la trama urbana de Barcelona s'escullen en funció a diversos criteris, entre els quals les seves propietats per capturar contaminants atmosfèrics

Notícia

A la ciutat de Barcelona, en ple entorn urbà, hi viuen eriçons. Pot semblar una novetat simpàtica, però el fet és que alguns d'aquests animals moren en llocs on es fan obres. Des de fa cinc anys, una població d'eriçons ha trobat refugi en un solar de Sant Andreu que ara han començat a urbanitzar

Notícia

Enverdim Barcelona pretén que els ciutadans facin més verda la ciutat des dels seus balcons, terrasses i finestres. El procediment del projecte Enverdim Barcelona és senzill: ell planta una llavor i un cop germina i és prou forta ja està preparada per trobar una nova llar. Llavors la deixa en un punt de la ciutat fins que arriba alguna persona i se l’emporta. L’objectiu és multiplicar les plantes que hi ha a la ciutat. 

Butlletí