Un estudi valora els serveis ecosistèmics de 200.000 arbres viaris de Barcelona

07/03/2020 - 08:00

Un estudi estima la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

L'arbrat viari és un component important de la infraestructura verda de les ciutats, proporcionant múltiples serveis ecosistèmics i, per tant, contribueix a la resiliència urbana, la sostenibilitat i la habitabilitat. Tot i així, l’accés a aquests beneficis pot mostrar una distribució desigual a través del teixit urbà, que pot comportar desigualtats socioambientals. Alguns estudis han analitzat les implicacions de la justícia distributiva dels patrons espacials dels arbres de carrer, però generalment sense quantificar la disposició dels serveis ecosistèmics associats.

Ara un estudi publicat a la revista Environmental Science and Policy per investigadors de l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA-UAB) ha quantificat per primera vegada els serveis ecosistèmics prestats per cada un dels arbres de l'arbrat viari de Barcelona.

Aquesta investigació va estimar la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

Els resultats suggereixen que l'arbrat viari pot tenir un paper redistributiu important en relació a la disposició local de regulació dels serveis ecosistèmics a causa de la distribució generalment desigual i d’altres components de l’infraestructura verda urbana com ara boscos urbans, parcs o jardins en ciutats compactes com Barcelona. A la llum d’aquestes troballes, es defensa que una planificació d’infraestructures verdes hauria de tenir en compte les implicacions distributives associades als avantatges dels arbres al viari.


Referència: Environ Sci Policy. 2019 Dec; 102: 54–64. PMCID: PMC6855261 PMID: 31798338

Under one canopy? Assessing the distributional environmental justice implications of street tree benefits in Barcelona

Francesc Baró,a,b,⁎ Amalia Calderón-Argelich,a Johannes Langemeyer,a,b and James J.T. Connollya,b


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

L'Enverdim és un nou servei de l'Ajuntament de Barcelona per a la promoció del verd en l’àmbit privat a través de formacions, assessoraments i dotació de recursos, entre d’altres, en el marc del Pla Natura 2023, un instrument estratègic i participat, que té la visió d’una ciutat amb un verd connectat en la trama urbana i amb la xarxa verda metropolitana, per maximitzar els serveis socials i ambientals, sobretot els de salut i adaptació al canvi climàtic. 

Article

Barcelona destaca com una de les metròpolis més actives en el mapeig de biodiversitat marina en un recompte mundial de natura urbana.

Notícia

El Port Olímpic de Barcelona instal·la vint gabions de bioregeneració dissenyats per afavorir la restauració dels ecosistemes marins. Més endavant se n’avaluaran els resultats per saber si són adequats per a les aigües del litoral barceloní.

Butlletí