Un estudi valora els serveis ecosistèmics de 200.000 arbres viaris de Barcelona

07/03/2020 - 08:00

Un estudi estima la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

L'arbrat viari és un component important de la infraestructura verda de les ciutats, proporcionant múltiples serveis ecosistèmics i, per tant, contribueix a la resiliència urbana, la sostenibilitat i la habitabilitat. Tot i així, l’accés a aquests beneficis pot mostrar una distribució desigual a través del teixit urbà, que pot comportar desigualtats socioambientals. Alguns estudis han analitzat les implicacions de la justícia distributiva dels patrons espacials dels arbres de carrer, però generalment sense quantificar la disposició dels serveis ecosistèmics associats.

Ara un estudi publicat a la revista Environmental Science and Policy per investigadors de l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA-UAB) ha quantificat per primera vegada els serveis ecosistèmics prestats per cada un dels arbres de l'arbrat viari de Barcelona.

Aquesta investigació va estimar la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

Els resultats suggereixen que l'arbrat viari pot tenir un paper redistributiu important en relació a la disposició local de regulació dels serveis ecosistèmics a causa de la distribució generalment desigual i d’altres components de l’infraestructura verda urbana com ara boscos urbans, parcs o jardins en ciutats compactes com Barcelona. A la llum d’aquestes troballes, es defensa que una planificació d’infraestructures verdes hauria de tenir en compte les implicacions distributives associades als avantatges dels arbres al viari.


Referència: Environ Sci Policy. 2019 Dec; 102: 54–64. PMCID: PMC6855261 PMID: 31798338

Under one canopy? Assessing the distributional environmental justice implications of street tree benefits in Barcelona

Francesc Baró,a,b,⁎ Amalia Calderón-Argelich,a Johannes Langemeyer,a,b and James J.T. Connollya,b


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Entrevista

Laia Serra és una de les portaveus de "Veus per la Sobirania Alimentària a ciutat" Aquesta plataforma heterogènia aglutina persones, entitats i moviments socials que treballen per la Sobirania alimentària des de diversos àmbits per construir unes ciutats veritablement sostenibles en relació a l'alimentació. Neixen, com diu Serra, no per fer una crítica a les polítiques municipals, sinó per reivindicar que fa anys que dediquen els seus esforços a transformar el sistema alimentari. Amb Laia Serra repassem quines són les seves propostes.

Article

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Article

Per primer cop s’ha quantificat la petjada de carboni que genera l’alimentació a la ciutat de Barcelona. Un estudi elaborat per Barcelona Regional, amb la col·laboració d’Inèdit, exposa que el consum de begudes i aliments a la ciutat (incloent-hi la producció, l’envasat i la distribució i, per tant, també tenint en compte les emissions generades fora de l’espai geogràfic de la ciutat) suposa l'emissió de 2,5 milions de tones anuals de diòxid de carboni (CO2).

Butlletí