Transformació d’una vintena d’entorns escolars i centres educatius a Barcelona

19/08/2020 - 08:30

Amb el programa “Protegim les escoles”, durant aquest 2020 s’intervindrà en 22 escoles i centres educatius de la ciutat de Barcelona per millorar-ne els entorns i garantir que siguin segurs.

Amb el desplegament d’aquest projecte es vol avançar cap a la pacificació de l’espai urbà que envolta aquests equipaments i fer que s’hi respiri un aire de més qualitat i que hi hagi més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll. Les mesures beneficiaran 8.468 alumnes i suposaran 4.352 m2 guanyats a l’asfalt, 5 carrers prioritzats per a vianants, 4 carrils de circulació menys i 37 nous espais de joc espontani, i disposen d’un pressupost per a aquest 2020 d’1,3 milions d’euros.

Aquest programa s’inspira en l’experiència d’iniciatives com els ecoxamfrans, amb què s’han millorat els accessos a escoles de l’Eixample, les escoles refugi o el Pla de barris i vol donar resposta a les demandes ciutadanes de protegir de manera prioritària els nens i nenes de la ciutat i fer de les escoles i els seus voltants un lloc segur i ple de vida. A més, s’emmarca en un model de ciutat on les escoles esdevenen punts neuràlgics i on es fa una atenció especial a l’espai públic.

La primera pacificació es va dur a terme el gener passat a l’Escola Grèvol, a Sant Martí, i també s’ha completat entre juny i juliol a l’Institut Viladomat, a l’Eixample. Aquests dies ja estan en marxa o s’iniciaran properament les obres en 9 centres, i a l’octubre en començaran més, perquè a finals d’any s’hagi millorat l’entorn de 22 equipaments educatius: Escola Grèvol, Institut Viladomat, Escola L’Estel, Escola Bressol Municipal Manigua, Escola Doctor Ferran i Clua, Institut L’Alzina, Escola L’Univers, Escola Bressol Municipal Petit Univers, Escola Sagrada Família – Sardenya, Escola Pia Balmes, Escola Poeta Foix, Centre Educatiu Marillac, Centre Educatiu Escolàpies Llúria, Escola 9 Graons, Escola Carlit, Escola Xirinacs, Escola Sagrat Cor – Ribes, Escola Mas Casanovas, Escola de les Aigües, Institut Teresa Pàmies, Escola Pia Sant Antoni i Escola Rubén Darío.

Les actuacions es basen fonamentalment en dos tipus de mesures, que s’aconsegueixen a partir d’intervencions tant estructurals com tàctiques i que es combinen i s’adapten a cada cas:

  • Pacificació del trànsit: es disminueix l’espai destinat als vehicles suprimint carrils de circulació i places d’aparcament i es redueix la velocitat màxima permesa a 20 km/h, es millora l’enllumenat i es col·loquen elements de seguretat. L’entrada a l’espai pacificat se senyalitza amb pintura de color taronja i un logotip horitzontal específic i s’implementa el programa de persones voluntàries per al control del trànsit a l’hora d’entrada i sortida de classe.
  • Millora de l’habitabilitat: als punts d’accés i sortida dels centres es creen uns espais plaça amb una superfície no inferior a una circumferència de 10 metres de diàmetre, on es posa mobiliari urbà que convida a passejar-hi amb tranquil·litat i fer-hi activitats.
  • La selecció i priorització de les escoles es fa coordinadament amb totes les àrees municipals implicades i es tenen en compte els criteris següents:
  • Priorització dels infants de 0 a 12 anys.
  • Escoles en punts complicats de seguretat viària.
  • Escoles amb alta contaminació ambiental, tant de l’aire com acústica.
  • Centres amb més necessitat d’impuls o amb comunitats educatives que participen en programes de millora de l’escola i de l’entorn.
     

Escoles assenyalades pels districtes.

A més, s’ha posat en marxa el nou web www.barcelona.cat/protegimescoles, en què es pot consultar de manera actualitzada tota la informació de les intervencions i el mapa amb les escoles on s’actuarà.

Tot el procés s’està fent juntament amb la comunitat educativa, buscant-ne la complicitat i el diàleg. Per això ahir es va constituir la Taula de Seguiment de “Protegim les escoles” com a espai de seguiment de la iniciativa compost per representants municipals, plataformes educatives i entitats que treballen per reduir la contaminació o que intervenen en l’espai públic i l’accessibilitat. També hi haurà una taula d’entorns escolars a cada districte.
 

“Protegim les escoles” 2021

L’any vinent el programa s’estendrà a unes 50 escoles més, que ja tenen el projecte enllestit i que s’hi aniran afegint a mesura que hi hagi els recursos disponibles. A més, s’actuarà coordinadament amb els districtes a tots els entorns de centres educatius de la ciutat —585— per, com a mínim, senyalitzar d’una manera visible per als conductors que s’és a prop d’una escola, perquè augmentin l’atenció i redueixin la velocitat.

L’objectiu del mandat és que el 2023 un total de 200 escoles i centres educatius de 0 a 12 anys de la ciutat ja tinguin un entorn confortable i pacificat al trànsit. Això equival a una de cada tres escoles de totes les que hi ha a Barcelona. Dels 200 centres, en 138 es faran actuacions específiques, i a la resta, accions de millora incloses en altres programes, com el de les superilles.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La flota del Bicing a la ciutat incorporarà 1.000 bicicletes elèctriques més i 74 estacions de xarxa per atendre l’alta demanda del servei. Les xifres del 2023 són de rècord, amb 147.000 abonats i 18 milions d’usos

Article

Impuls de les vies verdes des de les administracions catalanes per fomentar la mobilitat sostenible

Article

BSM es proposa reduir un 40% els desplaçaments en vehicle motoritzat amb el Pla de Desplaçament d’Empresa

Butlletí