S'han celebrat les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic de Figueres

29/05/2018 - 12:15

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic clouen amb 500 participants

Més de 2.000 persones han visitat a Casa Empordà l'exposició 'Després de la tempesta, arriba la calma' amb fotografies de totes les edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, organitzades pel Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres, van cloure ahir amb un notable èxit d'assistència. Entre el 26 d'abril i el 22 de maig, prop de 500 persones han participat en les activitats programades (6 ponències i 3 tallers-sortides), i més de 2.000 persones han visitat l'exposició "Després de la tempesa, arriba la calma", a Casa Empordà.

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic van inaugurar-se amb la xerrada d'Alfred Rodríguez Picó, que va parlar sobre la meteorologia des d'un aspecte poc convencional, la música, i van finalitzar ahir amb la xerrada "Canvi climàtic i fenòmens extrems" a càrrec d'Oriol Rodríguez, tècnic de l'Àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya. També hi han intervingut científics de renom com Javier Martín Vide o Gabriel Borràs, divulgadors i homes del temps com Eloi Cordomí.

Enguany, com a novetat, i en col·laboració amb el Museu de l’Empordà, Casa Empordà ha acollit l'exposició Després de la tempesta, arriba la calma amb fotografies de les  quatre edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia. Amb l'esperit de fer divulgació sobre meteorologia i retre tribut  a la figura de l’observador meteorològic figuerenc, Ferran Pou, la mostra recollia contraposicions il·lustrades a través de la meteorologia i la seva variabilitat inherent.

A més a més, les Jornades han ofert la possibilitat d'explorar la meteorologia des del camp visual a través de tallers i sortides per aprendre a fotografiar diferents fenòmens meteorològics, fer d'homes i dones del temps des d'una estació meteorològica i observar des del mateix terreny com els boscos s'adapten als efectes del canvi climàtic.

Les jornades han estat coordinades pel geògraf i climatòleg Carles Bayés, qui considera que s'ha complert amb l'objectiu de donar a conèixer, reflexionar i fomentar el debat sobre l'impacte del canvi climàtic a l'Empordà i a la regió Mediterrània.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, destaca la participació dels màxims exponents acadèmics de la meteorologia, l’aigua i el canvi climàtic que, sense renunciar al rigor científic, han dotat les Jornades d’un caire divulgatiu a l’abast de tothom. "Figueres esdevé, d’aquesta manera, un referent en l’estudi de l’escalfament global i, sobretot, de les mesures que hi podem aportar per combatre’l, tant a nivell individual com local”, afegeix Cruanyes. Pel que fa a l’Ajuntament, una bona mostra és la progressiva instal·lació de calderes de biomassa, la substitució de la lluminària per tecnologia led, les bonificacions per a vehicles elèctrics, els punts de recàrrega… El primer tinent d'alcalde conclou que l’èxit aconseguit amb la nova ubicació "ens referma amb la seva continuïtat (bianual)".


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Un estudi del grup de climatologia del departament de Geografia de la Universitat de Barcelona, encapçalat per Marc Lemus, conclou que les zones de l’Àrea Metropolitana de Barcelona més urbanitzades s’escalfen de mitjana 2.5 ºC més que les zones amb verd urbà i pràcticament 5°C respecte les zones forestals, durant la primavera i l’estiu.

Notícia

Si el projecte de les “superilles” s’apliqués íntegrament, la ciutat de Barcelona podria evitar cada any 667 morts prematures, la majoria a causa de la disminució dels nivells de contaminació atmosfèrica (NO2). Són algunes de les conclusions d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), el qual estima que la implementació de les 503 “superilles” previstes inicialment reduiria els nivells anuals de contaminació atmosfèrica un 24%.

Notícia
El nivell del mar o les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van tornar a batre rècords
Font: Pixabay

Font: Pixabay

S'acaba de presentar l'últim informe sobre l'"Estat del clima", que  confirma que l'any 2018 va ser el quart any més càlid mai registrat a nivell global. El nivell del mar o les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van tornar a batre rècords. Els principals indicadors de canvi climàtic continuen amb la tendència coherent amb l'escalfament global.

Butlletí