S'han celebrat les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic de Figueres

29/05/2018 - 12:15

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic clouen amb 500 participants

Més de 2.000 persones han visitat a Casa Empordà l'exposició 'Després de la tempesta, arriba la calma' amb fotografies de totes les edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, organitzades pel Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres, van cloure ahir amb un notable èxit d'assistència. Entre el 26 d'abril i el 22 de maig, prop de 500 persones han participat en les activitats programades (6 ponències i 3 tallers-sortides), i més de 2.000 persones han visitat l'exposició "Després de la tempesa, arriba la calma", a Casa Empordà.

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic van inaugurar-se amb la xerrada d'Alfred Rodríguez Picó, que va parlar sobre la meteorologia des d'un aspecte poc convencional, la música, i van finalitzar ahir amb la xerrada "Canvi climàtic i fenòmens extrems" a càrrec d'Oriol Rodríguez, tècnic de l'Àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya. També hi han intervingut científics de renom com Javier Martín Vide o Gabriel Borràs, divulgadors i homes del temps com Eloi Cordomí.

Enguany, com a novetat, i en col·laboració amb el Museu de l’Empordà, Casa Empordà ha acollit l'exposició Després de la tempesta, arriba la calma amb fotografies de les  quatre edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia. Amb l'esperit de fer divulgació sobre meteorologia i retre tribut  a la figura de l’observador meteorològic figuerenc, Ferran Pou, la mostra recollia contraposicions il·lustrades a través de la meteorologia i la seva variabilitat inherent.

A més a més, les Jornades han ofert la possibilitat d'explorar la meteorologia des del camp visual a través de tallers i sortides per aprendre a fotografiar diferents fenòmens meteorològics, fer d'homes i dones del temps des d'una estació meteorològica i observar des del mateix terreny com els boscos s'adapten als efectes del canvi climàtic.

Les jornades han estat coordinades pel geògraf i climatòleg Carles Bayés, qui considera que s'ha complert amb l'objectiu de donar a conèixer, reflexionar i fomentar el debat sobre l'impacte del canvi climàtic a l'Empordà i a la regió Mediterrània.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, destaca la participació dels màxims exponents acadèmics de la meteorologia, l’aigua i el canvi climàtic que, sense renunciar al rigor científic, han dotat les Jornades d’un caire divulgatiu a l’abast de tothom. "Figueres esdevé, d’aquesta manera, un referent en l’estudi de l’escalfament global i, sobretot, de les mesures que hi podem aportar per combatre’l, tant a nivell individual com local”, afegeix Cruanyes. Pel que fa a l’Ajuntament, una bona mostra és la progressiva instal·lació de calderes de biomassa, la substitució de la lluminària per tecnologia led, les bonificacions per a vehicles elèctrics, els punts de recàrrega… El primer tinent d'alcalde conclou que l’èxit aconseguit amb la nova ubicació "ens referma amb la seva continuïtat (bianual)".


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Figueres i l'empresa municipal encarregada de la gestió integral del cicle de l'aigua al municipi, FISERSA, impulsaran una campanya per a la distribució de més de 1.500 ampolles de vidre.

Notícia

Els nivells de contaminació de l’aire a Badalona han millorat en més d’un 40% durant les darreres dues setmanes. Els nivells de NO2 (diòxid de nitrogen) dels darrers quinze dies a l’estació de vigilància de la plaça dels Països Catalans és comparable aquests dies als nivells mesurats habitualment al mig de la Serralada de Marina.

Opinió

M’atreveixo a fer un exercici molt senzill de recuperar declaracions i idees que personalitats, pensadors i institucions han compartit en les darreres setmanes. L’objectiu és copsar com va canviant en qüestió de dies el discurs que intenta relacionar el coronavirus amb el canvi climàtic.

Butlletí