S'han celebrat les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic de Figueres

29/05/2018 - 12:15

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic clouen amb 500 participants

Més de 2.000 persones han visitat a Casa Empordà l'exposició 'Després de la tempesta, arriba la calma' amb fotografies de totes les edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, organitzades pel Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres, van cloure ahir amb un notable èxit d'assistència. Entre el 26 d'abril i el 22 de maig, prop de 500 persones han participat en les activitats programades (6 ponències i 3 tallers-sortides), i més de 2.000 persones han visitat l'exposició "Després de la tempesa, arriba la calma", a Casa Empordà.

Les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic van inaugurar-se amb la xerrada d'Alfred Rodríguez Picó, que va parlar sobre la meteorologia des d'un aspecte poc convencional, la música, i van finalitzar ahir amb la xerrada "Canvi climàtic i fenòmens extrems" a càrrec d'Oriol Rodríguez, tècnic de l'Àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya. També hi han intervingut científics de renom com Javier Martín Vide o Gabriel Borràs, divulgadors i homes del temps com Eloi Cordomí.

Enguany, com a novetat, i en col·laboració amb el Museu de l’Empordà, Casa Empordà ha acollit l'exposició Després de la tempesta, arriba la calma amb fotografies de les  quatre edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia. Amb l'esperit de fer divulgació sobre meteorologia i retre tribut  a la figura de l’observador meteorològic figuerenc, Ferran Pou, la mostra recollia contraposicions il·lustrades a través de la meteorologia i la seva variabilitat inherent.

A més a més, les Jornades han ofert la possibilitat d'explorar la meteorologia des del camp visual a través de tallers i sortides per aprendre a fotografiar diferents fenòmens meteorològics, fer d'homes i dones del temps des d'una estació meteorològica i observar des del mateix terreny com els boscos s'adapten als efectes del canvi climàtic.

Les jornades han estat coordinades pel geògraf i climatòleg Carles Bayés, qui considera que s'ha complert amb l'objectiu de donar a conèixer, reflexionar i fomentar el debat sobre l'impacte del canvi climàtic a l'Empordà i a la regió Mediterrània.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, destaca la participació dels màxims exponents acadèmics de la meteorologia, l’aigua i el canvi climàtic que, sense renunciar al rigor científic, han dotat les Jornades d’un caire divulgatiu a l’abast de tothom. "Figueres esdevé, d’aquesta manera, un referent en l’estudi de l’escalfament global i, sobretot, de les mesures que hi podem aportar per combatre’l, tant a nivell individual com local”, afegeix Cruanyes. Pel que fa a l’Ajuntament, una bona mostra és la progressiva instal·lació de calderes de biomassa, la substitució de la lluminària per tecnologia led, les bonificacions per a vehicles elèctrics, els punts de recàrrega… El primer tinent d'alcalde conclou que l’èxit aconseguit amb la nova ubicació "ens referma amb la seva continuïtat (bianual)".


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Més de tres milions i mig de vehicles pagaran impostos a Catalunya a partir del 2020 pel CO2 que emeten a l'atmosfera

Aquest tribut var ser aprovat pel Parlament el 2017 amb la Llei del canvi climàtic, com una mesura per lluitar contra la situació d’emergència climàtica que viu el planeta. El text del projecte de llei, introdueix algunes novetats com que l’impost el començaran a liquidar el 2020 cotxes i furgonetes, i al 2021 s’hi afegiran les motocicletes. L’impost té caràcter finalista i la seva recaptació es destinarà íntegrament a nodrir el Fons climàtic i el Fons de patrimoni natural

 

Notícia

La mesura pretén minimitzar les emissions a l’atmosfera durant aquestes situacions en què s’incrementen les concentracions de contaminants en l’aire.

Notícia
Foto: Marilyn Barbone/Alamy

Foto: Marilyn Barbone/Alamy

Les opcions dietètiques són la principal causa mundial de mortalitat i degradació ambiental i amenacen la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU i de l’Acord sobre París sobre el clima. Un estudi descriu com consumir 15 grups d’aliments diferents s’associa a 5 resultats de salut i 5 aspectes de degradació ambiental.

Butlletí