S’aprova ZOOXXI, la iniciativa de reconversió del zoo que protegirà els hàbitats del planeta

Significarà la reducció dràstica d'espècies i aposta per les autòctones

Font: Plataforma ZOOXXI

13/05/2019 - 11:19

La proposta que començarà a aplicar-se en el zoo de la capital catalana proposa un canvi de paradigma perquè el zoo “s’obri a la naturalesa” i inverteixi la major part dels seus esforços en la conservació in situ, en la protecció dels hàbitats naturals. Per a això, únicament es continuaran reproduint aquells animals la cria dels quals contribuirà a la conservació de l’espècie a curt, mitjà, o llarg termini i que, en alguna de les fases, es dugui a terme la seva reintroducció.

Durant el plenari del passat 3 de maig de l'Ajuntament de Barcelona, l’últim plenari del mandat, es va aprovar la Iniciativa Ciutadana ZOOXXI que proposava una modificació en l’Ordenança de Protecció, Tinença i venda d’Animals que afecta al zoo de Barcelona.

Després de més de 10 anys de recerques, mobilització i socialització del projecte, la Plataforma animalista, coneguda per haver llançat la primera Iniciativa Ciutadana de la ciutat de Barcelona, ha vist avui com s’aprovava l’ordenança que donarà un cop de volant al model actual del zoològic de Barcelona.

La proposta que començarà a aplicar-se en el zoo de la capital catalana proposa un canvi de paradigma perquè el zoo “s’obri a la naturalesa” i inverteixi la major part dels seus esforços en la conservació in situ, en la protecció dels hàbitats naturals. Per a això, únicament es continuaran reproduint aquells animals la cria dels quals contribuirà a la conservació de l’espècie a curt, mitjà, o llarg termini i que, en alguna de les fases, es dugui a terme la seva reintroducció. Serà un comitè científic i ètic amb professionals de cada espècie qui el decidirà. A grans trets, ZOOXXI proposa incloure també un pol tecnològic en l’equipament perquè els i les visitants, a través d’avançades tecnologies immersives, puguin conèixer els programes de conservació que el zoo està duent a terme in situ i que amb la seva entrada ajuden a finançar, coneixent els comportaments naturals dels animals “sense provocar-los cap patiment”. Inclourà el centre de les 3Rs (rescat, recuperació i reubicació), amb el qual es donarà ajuda i assistència a animals ferits, confiscats de tràfic il·legal o abandonats. ZOOXXI proposa aplicar la Conservació Compassiva i la creació del primer Centre d’Estudis Científics sobre la Sintiència Animal. S’avançarà cap a un model educatiu basat en l’empatia cap als animals que, segons estudis científics i diversos programes pilot, contribueix a reduir el bullying escolar, augmentant comportaments pro socials i contribuint a la creació d’una “cultura de pau”.

La Iniciativa Ciutadana s’ha aprovat amb el vot favorable de Barcelona en Comú, el Grup Municipal Demòcrata, Esquerra Republicana de Catalunya i el regidor independent Juanjo Puigcorbé. Han votat en contra de la proposta el Partit Popular, el Partit Socialista de Catalunya, Ciutadans i el regidor independend Gerard Ardanuy, mentre CUP s’ha abstingut.

“Avui ha guanyat el planeta, i ha perdut l’escepticisme. Avui ha guanyat la gent i l’empatia, ha guanyat l’ètica i la llibertat, i han perdut els interessos econòmics de la captivitat animal i el trànsit legal d’espècies. Avui s’ha traçat una línia divisòria, la que divideix el que vam ser del que volem ser, la que ens allunya amb memòria, perdó i reconeixement del pensament colonialista, expoliador, opressor, mercantilista de la vida i la naturalesa. Ara ens queda un planeta que salvar, milions d’animals que rescatar, milers d’hàbitats que protegir, centenars de zoos per contagiar. No hem fet aquest treball per a reconvertir un zoo, l’hem fet per a ajudar a salvar els hàbitats, el planeta i per a això necessitem a tots els zoos del món que, des d’avui, queden convidats a travessar les portes del segle XXI”, ha declarat Leonardo Anselmi, coordinador de la Iniciativa Ciutadana ZOOXXI.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Escaldat és una malaltia provocada pel fong Diplodia Corticola, que afecta des de fa anys les alzines sureres un cop pelades. Donada la prohibició de les directives europees i la moratòria que la Generalitat ha dictat en l’ús del fungicida habitual per tractar aquest fong (metiltiofanat) , tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Departament de protecció dels vegetals de la Generalitat i la Diputació de Barcelona han iniciat un nou estudi per investigar i descobrir nous tractaments biològics que siguin respectuosos amb el medi i ataquin definitivament el fong patogen de les sureres.

Article

Les escoles castellarenques El Sol i La Lluna i Sant Esteve han participat durant el curs 2018-2019 en el projecte “Biodiversifiquem l’entorn escolar, replantegem la ciutat”. Es tracta d’una nova proposta de l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), recolzada per l'Ajuntament, que s’emmarca en la línia de treball “Biodiversifiquem l’entorn urbà” i que té per objectiu millorar l’estat de la biodiversitat urbana a partir de l’educació ambiental, la ciència ciutadana i el treball amb la ciutadania, ja que diversos estudis mostren que les ciutats més verdes afavoreixen la salut dels seus habitants.

Notícia

L'investigador del Museu de Ciències Naturals Constantí Stefanescu participa en un estudi que avisa que el canvi climàtic és més ràpid que l'adaptació dels animals

Butlletí