S’aprova ZOOXXI, la iniciativa de reconversió del zoo que protegirà els hàbitats del planeta

Significarà la reducció dràstica d'espècies i aposta per les autòctones

Font: Plataforma ZOOXXI

13/05/2019 - 11:19

La proposta que començarà a aplicar-se en el zoo de la capital catalana proposa un canvi de paradigma perquè el zoo “s’obri a la naturalesa” i inverteixi la major part dels seus esforços en la conservació in situ, en la protecció dels hàbitats naturals. Per a això, únicament es continuaran reproduint aquells animals la cria dels quals contribuirà a la conservació de l’espècie a curt, mitjà, o llarg termini i que, en alguna de les fases, es dugui a terme la seva reintroducció.

Durant el plenari del passat 3 de maig de l'Ajuntament de Barcelona, l’últim plenari del mandat, es va aprovar la Iniciativa Ciutadana ZOOXXI que proposava una modificació en l’Ordenança de Protecció, Tinença i venda d’Animals que afecta al zoo de Barcelona.

Després de més de 10 anys de recerques, mobilització i socialització del projecte, la Plataforma animalista, coneguda per haver llançat la primera Iniciativa Ciutadana de la ciutat de Barcelona, ha vist avui com s’aprovava l’ordenança que donarà un cop de volant al model actual del zoològic de Barcelona.

La proposta que començarà a aplicar-se en el zoo de la capital catalana proposa un canvi de paradigma perquè el zoo “s’obri a la naturalesa” i inverteixi la major part dels seus esforços en la conservació in situ, en la protecció dels hàbitats naturals. Per a això, únicament es continuaran reproduint aquells animals la cria dels quals contribuirà a la conservació de l’espècie a curt, mitjà, o llarg termini i que, en alguna de les fases, es dugui a terme la seva reintroducció. Serà un comitè científic i ètic amb professionals de cada espècie qui el decidirà. A grans trets, ZOOXXI proposa incloure també un pol tecnològic en l’equipament perquè els i les visitants, a través d’avançades tecnologies immersives, puguin conèixer els programes de conservació que el zoo està duent a terme in situ i que amb la seva entrada ajuden a finançar, coneixent els comportaments naturals dels animals “sense provocar-los cap patiment”. Inclourà el centre de les 3Rs (rescat, recuperació i reubicació), amb el qual es donarà ajuda i assistència a animals ferits, confiscats de tràfic il·legal o abandonats. ZOOXXI proposa aplicar la Conservació Compassiva i la creació del primer Centre d’Estudis Científics sobre la Sintiència Animal. S’avançarà cap a un model educatiu basat en l’empatia cap als animals que, segons estudis científics i diversos programes pilot, contribueix a reduir el bullying escolar, augmentant comportaments pro socials i contribuint a la creació d’una “cultura de pau”.

La Iniciativa Ciutadana s’ha aprovat amb el vot favorable de Barcelona en Comú, el Grup Municipal Demòcrata, Esquerra Republicana de Catalunya i el regidor independent Juanjo Puigcorbé. Han votat en contra de la proposta el Partit Popular, el Partit Socialista de Catalunya, Ciutadans i el regidor independend Gerard Ardanuy, mentre CUP s’ha abstingut.

“Avui ha guanyat el planeta, i ha perdut l’escepticisme. Avui ha guanyat la gent i l’empatia, ha guanyat l’ètica i la llibertat, i han perdut els interessos econòmics de la captivitat animal i el trànsit legal d’espècies. Avui s’ha traçat una línia divisòria, la que divideix el que vam ser del que volem ser, la que ens allunya amb memòria, perdó i reconeixement del pensament colonialista, expoliador, opressor, mercantilista de la vida i la naturalesa. Ara ens queda un planeta que salvar, milions d’animals que rescatar, milers d’hàbitats que protegir, centenars de zoos per contagiar. No hem fet aquest treball per a reconvertir un zoo, l’hem fet per a ajudar a salvar els hàbitats, el planeta i per a això necessitem a tots els zoos del món que, des d’avui, queden convidats a travessar les portes del segle XXI”, ha declarat Leonardo Anselmi, coordinador de la Iniciativa Ciutadana ZOOXXI.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

A la ciutat de Barcelona, en ple entorn urbà, hi viuen eriçons. Pot semblar una novetat simpàtica, però el fet és que alguns d'aquests animals moren en llocs on es fan obres. Des de fa cinc anys, una població d'eriçons ha trobat refugi en un solar de Sant Andreu que ara han començat a urbanitzar

Notícia
El president Torra ha posat en relleu el lideratge mundial i el compromís de Carlos M. Duarte amb la sostenibilitat del planeta. | @gencat.

El president Torra ha posat en relleu el lideratge mundial i el compromís de Carlos M. Duarte amb la sostenibilitat del planeta. | @gencat.

La quinzena edició d’aquest premi reconeix aquest “investigador versàtil” que amb el descobriment del carboni blau ha contribuït fonamentalment a la mitigació del canvi climàtic

Notícia

Fins a començaments del segle XX, la tortuga mediterrània era present a pràcticament tota la costa catalana, des de l’Empordà fins al Montsià, però progressivament les poblacions es van anar reduint a conseqüència de diversos factors, com la destrucció del seu hàbitat o les captures per destinar els animals a ús domèstic.  

Butlletí