Sant Miquel de Balenyà disposa d'una planta d’estella de biomassa forestal

03/02/2017 - 09:32

 

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha inaugurat la planta d’estellat de biomassa forestal de l'Associació de Gestió Forestal Montseny-Ponent situada a Sant Miquel de Balenyà, que permet la transformació de la biomassa forestal extreta dels boscos del Montseny de Ponent en estella apte per a la combustió en estacions equipades amb caldera de biomassa.

La nova planta compta amb seccions per a l’estellatge, triturat i assecat i ajudarà a millorar la gestió forestal dels boscos de l’entorn i el proveïment de combustible per a les estacions de biomassa dels municipis que en formen part: Aiguafreda, el Brull, Seva, Tagamanent i l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Sant Miquel de Balenyà (Seva).

La nova planta per a la producció d’estella permetrà convertir la biomassa forestal extreta dels boscos de la zona, alguns dels quals estan situats dins l’àmbit del Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera, en matèria combustible per a calderes. Aquesta biomassa s’obté com a subproducte dels treballs forestals per a la prevenció d’incendis forestals de les fiques associades a l’Associació de Gestió Forestal Montseny-Ponent de manera que els municipis del projecte obtenen els beneficis de prevenció d’incendis dels seus boscos, estalvi econòmic, energia tèrmica per les instal·lacions municipals i reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle.

En l’acte d’inauguració, Mercè Conesa ha destacat la importància de la planta que és pionera en el conjunt de la demarcació de Barcelona, i la seva rellevància en la gestió dels boscos de forma sostenible i aprofitable per al seu rendiment, tal com es feia fa anys en aquest territori. En aquesta línia, Conesa ha dit també que la planta «dóna resposta a les demanades dels ciutadans que reivindiquen una protecció del medi ambient, amb aires més nets per respirar i també, per obtenir una energia molt més barata, una reivindicació de vital importància en els moments actuals i per poder gestionar la nostra energia, i també pel dret a preservar el medi ambient reduint les emissions de CO2».

Mercè Conesa també ha remarcat que amb la planta d’estellat estem fent economia circular, ja que tant el bosc com les persones i el territori hi surten guanyant, destacant també que la planta «encaixa en el Pla de mandat de la Diputació de Barcelona ja que la biomassa i la gestió eficient dels boscos és un dels eixos de la política de suport al territori».

La planta permetrà aprofitar les 750 tones de fusta que es necessiten anualment per alimentar les calderes de biomassa en funcionament o previstes, pels municipis integrants del projecte com són Aiguafreda, Seva, Tagamanent, el Brull i l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, amb la consegüent reducció de combustible a través de la gestió forestal sostenible de 50 hectàrees de bosc.

Els beneficis econòmics per la venda d’estella als ajuntaments de la planta també suposarà un estalvi en ajuts forestals de 20.000 euros anuals i una reducció de 450 tones de CO2 anuals, així com generar nous llocs de treball com son cinc peons forestals, un transportista de fusta i un tècnic forestal en dedicació parcial.

En la inauguració de la nova planta hi ha assistit el president de l’Associació de Gestió Forestal Montseny-Ponent i alcalde d’Aiguafreda, Joan Vila, juntament amb la vicepresidenta quarta i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, el diputat d’Esports i alcalde de Tona, Josep Salom, el president de l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, Èric Vila de Mas, el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, i els alcaldes de Seva, el Brull i Tagamanent, entre d’altres personalitats de la comarca.


Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Article

L'Ajuntament de Moià instal·la una xarxa de calor amb caldera de biomassa al voltant de l'Escola Josep Orriols i Roca.

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Butlletí