Sant Cugat consolida la tendència a la baixa en generació de residus

Sant Cugat ha tancat l’any 2013 amb una reducció del 2,49% dels residus generats
Font: Ajuntament de Sant Cugat
21/02/2014 - 00:00
La ciutat consolida la tendència a la baixa que, en els darrers tres anys, li ha permès deixar de ser considerat un dels municipis amb major generació de residus. Paral·lelament, ha augmentat la recollida selectiva que, amb un 43%, se situa per sobre de la mitjana catalana.

Segons dades de l'Ajuntament de Sant Cugat, durant l'any passat els santcugatencs van generar 1,05 quilos de deixalles per habitant i per dia (kg/hab/dia), el què representa unes 33.500 tones de residus. A l'espera de dades globals de 2013, les xifres de l'Agència de Residus de Catalunya, apunten que al 2012, la ciutat estava per sota de la mitjana metropolitana i de la catalana en volum de residus generats. Respecte a la recollida selectiva, amb un 43%, se situa per sobre de la mitjana catalana.

Aquesta tendència s'emmarca en una tendència global a la reducció dels residus a partir de 2008, i sobretot en els últims 3 anys. Per a la tinent d'alcalde de Serveis Urbans i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat, Cristina Paraira, les xifres són positives ja que "reduir els residus que generem era un repte important, perquè sempre apareixíem com a municipi gran generador de residus". Paraira insisteix però: "no ens hem de conformar amb això, hem d'insistir molt en fer millor la separació".

Objectius per al 2020
Precisament, l'Agència de Residus de Catalunya ha elaborat el nou Pla general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) que vol potenciar més el valor dels residus com a recursos per a obtenir de nou material. Aquest nou Pla fixa com a objectiu per als municipis que al 2020 el global de la recollida selectiva representi el 60% del total de residus recollits.

Per fraccions, Sant Cugat ja compleix els objectius fixats per d'aquí a 7 anys en recollida de vidre i de matèria orgànica. En canvi, punxa en envasos i en paper i cartró, tot i que en aquest darrer cas, la davallada de la recollida s'atribueix a la presència de recuperadors il·legals que buiden els contenidors.

On van els residus
Cal destacar que tots els residus que es generen i llencen a Sant Cugat tenen el seu circuit de tractament i recuperació. Cada fracció de la recollida selectiva es recull per separat i es porta directament a la planta de tractament que li toca, on els residus passen per un acurat procés mecànic i manual de triatge, per separar-ne els impropis i seleccionar tot allò que es pot reciclar o reutilitzar. Amb el que no es pot recuperar, s'aprofita per recuperar energia o es porta a l'Ecoparc de Montcada i Reixach on es tracta per convertir-ho en material inert i es compacta en bales que s'aboquen en dipòsits controlats.

Compostatge comunitari
Aquest febrer engega una prova pilot de compostatge comunitari al barri de Sol i Aire. Aquesta iniciativa, que també es vol implantar a Can Barata, vol ajuntar la brossa orgànica dels veïns i fer-ne compost. D'aquesta manera, es dóna sortida a aquests residus i es redueixen els contenidors i els viatges que han de fer els camions d'escombraries.

 

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí