Sant Cugat acull la segona trobada de treball conjunta del projecte europeu ‘Roadmaps for Energy’

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
24/02/2016 - 09:34

Roadmaps for Energy (R4E) és un projecte finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horitzó 2020, que té com a objectiu desenvolupar noves estratègies en l’ús de l’energia a les ciutats.

La tinent d’alcalde de Presidència i Serveis Urbans, Cristina Paraira, la regidora de Comunicació, Informació, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, i el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, han assistit aquest dimecres i dijous a la segona trobada del projecte europeu Roadmaps for Energy (R4E), que ha tingut lloc a l’Hotel Sant Cugat.

L’R4E, finançat per la Unió Europea, té com a objectiu desenvolupar noves estratègies en l’ús de l’energia a la ciutats. L’objectiu és ser més eficients i aconseguir una reducció del 4% del consum.  Sant Cugat hi participa juntament amb 7 ciutats europees més: Ajuntament de Palermo, Ajuntament de Forli, Àmbit Municipal d’Istanbul, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Ajuntament de Murcia, Ajuntament de Newcastle, Universitat Tècnica d’Eindhoven, l’Agència de Medi Ambient de Tallinn i el municipi d’Eindhoven. 

Aquest projecte va començar al març de 2015 i finalitzarà al març de 2018. Aquestes 8 ciutats estan treballant aquest projecte, totes van al mateix pas i, es reuneixen un cop l’any en un punt determinat, per validar les fases. El projecte vol fer una planificació de les polítiques energètiques innovadores i se centra en tres àrees dins el domini de l'energia sostenible:

  • Edificis intel·ligents
  • Mobilitat intel·ligent
  • Espais urbans intel·ligents

El projecte R4E es desenvoluparà en quatre passos

El primer pas estableix l'objectiu del projecte, s'estableixen les ambicions de les ciutats participants en matèria d'energia sostenible i les ciutats intel·ligents en general, així com l'elecció de les ciutats sòcies per a les dues zones d'enfocament dins de l’estalvi d'energia: edificis intel·ligents, mobilitat intel·ligent i espais urbans intel·ligents. Aquesta fase es va validar l’octubre de l’any passat a Palermo, quan va tenir lloc la primera trobada conjunta de treball.

El segon pas és el desenvolupament d'escenaris desitjats per a les ciutats de les àrees d'enfocament seleccionades. Aquesta segona fase s’ha treballat aquest dimecres i dijous a Sant Cugat i es validarà aquest mes de maig a Istanbul.

Cada municipi participant fa unes concrecions. A Sant Cugat s’ha de treballar en quatre 4 àmbits: edificis públics, habitatges unifamiliars, blocs de pisos i edificis d’oficina, industrials i campus universitaris.

Durant la tercera etapa, es crearà el full de ruta actual, s’identificaran futures tecnologies i altres avenços que permetin la realització dels futurs escenaris desitjats. Aquesta tercera fase es concretarà en una reunió que tindrà lloc l’any que ve.

Durant el quart pas es durà a terme un recull amb els nous projectes i iniciatives, que mostraran les ambicions, visions i plans de treball de les ciutats. Aquest recull proporcionarà una visió general dels projectes individuals i conjunts i inclourà un pla de ciutat i un pla financer.

Per a més informació es pot consultar al web roadmapsforenergy.eu o al twitter @roadmaps4energy.

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

L'escola Pins del Vallès de Sant Cugat del Vallès és pionera en l'ús d'energia geotèrmica. Amb l'aplicació d'instal·lacions geotèrmiques, l'Ajuntament ha reduït en un 40% el consum d'energies fòssils en el centre i en preveu arribar al 60%

Notícia

El ple municipal ha aprovat una moció institucional amb l’objectiu d’impulsar un projecte de generació d’energia renovable neta que sigui utilitzada per a la xarxa de càrrega de vehicles elèctrics de Sant Cugat.

Notícia

L’any 2022 s’ha reduït un 13% les emissions de diòxid de nitrogen, un 4% les de CO₂, un 18% el carboni negre, un 6% les partícules PM10 i un 8% les PM2,5.

Butlletí