Saldes vol ser el primer municipi català amb un "Cel nocturn de qualitat”

Font: Diputació de Barcelona
12/04/2016 - 09:41

L’Ajuntament de Saldes ha aprovat el seu Pla de Prevenció de la Contaminació Lluminosa, un projecte de millora de les instal·lacions d’enllumenat públic de càracter innovador.

Aquest projecte té una component clarament innovadora, doncs vol compaginar aspectes d’estalvi i eficiència energètica, amb el compliment de normativa de contaminació lluminosa per tal d’esdevenir el primer municipi de Catalunya amb la declaració d’ “Espai amb un Cel nocturn de qualitat” i equilibrar el respecte de l’entorn amb l’educació ambiental i la promoció del municipi. La Diputació de Barcelona, ha donat suport en aquest projecte.

Què és un “espai amb un cel nocturn de qualitat”?
Una figura de protecció del cel que contempla el Decret 190/2015, d’ordenació ambiental de l’enllumenament  per a la protecció del medi nocturn, aprovat el passat mes d’agost de 2015.

Aquests espais han de ser llocs on, per les seves singulars característiques, es considera convenient preservar la qualitat del seu cel nocturn. En particular, poden tenir aquesta consideració els espais d’interès natural, els entorns d’observatoris astronòmics que es dediquin a estudis científics, o les àrees urbanes que engloben parcs, zones enjardinades, o altres àmbits similar. L’ajuntament de Saldes vol ser el primer en tenir aquesta figura de protecció del cel.

Què més ha fet l’ajuntament de Saldes?
Amb la voluntat de realçar els valors ambientals del terme, assolir una major eficiència energètica i incentivar el turisme ambiental de qualitat, l’any passat l’ajuntament ja va obrir una línia d’actuació i de promoció del municipi amb l’aprofitament de l’entorn natural nocturn amb dos actuacions paral·leles:

  1. Actuacions de millora de les instal·lacions d’enllumenat públic per disminuir el consum energètic i l’impacte ambiental mitjançant l’adaptació de les seves instal·lacions i la seva reforma;
  2. Foment de les activitats de coneixement i divulgació del medi natural nocturn. Durant el 2015 va organitzar varies observacions astronòmiques, i altres activitats esportives (II Caminada Nocturna Saldenca) i la instal·lació d’un planetari mòbil, i en planteja fer varies més aquest 2016.

Per a tot això, l’ajuntament ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona, que des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient ha realitzat el treball tècnic per establir unes bases sòlides i unes prioritats d’inversió per tal de vincular les dues línies estratègiques iniciades pel Consistori en el marc de la nova legislació aprovada per la Generalitat de Catalunya. Per fer aquest treball, desenvolupat amb el Grup d’Estudis Luminotècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya, s’ha col·laborat estretament amb la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat. L’Ajuntament, presentarà la sol·licitud a aquesta Direcció general per declarar tres zones del municipi com a les primeres amb un “Cel nocturn de Qualitat”.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Josep Subirana, regidor d'Avià, ha retornat els dos premis

Els Premis EUSEW 2019 de la Setmana Europea de l'Energia reconeixen el paper crucial del sector privat i públic, les ONG, les autoritats nacionals i locals en treballar cap a una Europa neutra per al clima. Els premiats es divideixen en cinc categories: Compromís, Lideratge, Innovació i Joventut, a més del Premi Ciutadà 2019 que han decidit els votants de tot Europa. El municipi d'Avià ha estat premiat en dues d'aquestes cinc categories pel seu Lideratge i en el Premi Ciutadà.
Notícia

La competició dels Premis a l'Energia Sostenible de la UE (EUSEW Awards) reconeixen una innovació destacada en eficiència energètica i energies renovables. Es seleccionaran 12 finalistes entre una llista dels projectes més reeixits de l'any per obtenir una energia neta, segura i eficient. S'han seleccionat 12 projectes com a finalistes entre una llista dels projectes més reeixits de l'any per obtenir una energia neta, segura i eficient i podeu ajudar a decidir-ne el guanyador al Premi Ciutadà. L'únic municipi català finalista és Avià amb el projecte Avià per un bon clima.

 

Butlletí