Restauren diverses fonts de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Al llarg d'aquest any 2008 es preveu continuar amb el programa de restauració
SOSTENIBLE
02/02/2008 - 00:00
Les actuacions formen part del programa de restauració de fonts i basses a l'Espai Natural de Guilleries-Savassona, redactat entre 2006 i 2007 en el marc del Conveni de col·laboració entre la Caixa i la Diputació de Barcelona.
El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha iniciat la restauració de diverses fonts dels municipis de Vilanova de Sau, Folgueroles, Tavèrnoles i Sant Julià de Vilatorta.

 

Les quaranta-cinc fonts i seixanta-dos basses inventariades en tot l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona es troben localitzades de forma desigual i esparsa sobre el territori. En el programa de restauració només es fa front als problemes resultat de l'abandonament de les fonts i les basses. Tanmateix, per aconseguir una bona recuperació de l'àmbit cal actuar a nivell d'aqüífer que és en definitiva el principal responsable de la manca general d'aigua als punts estudiats.

 

Les actuacions de restauracions de fonts van començar l'any 2007 amb la Font de Cal Guardia, al municipi de Folgueroles, restaurada amb els mateixos fons del Conveni Caixa-Diputació; i enguany es continuarà amb la Font de Foquers (Tavèrnoles) i la Font de Puig l'Agulla (Sant Julià de Vilatorta), amb fons propis del Consorci de l'Espai Natural Guilleries-Savassona. En ambdós casos la restauració serà executada per l'empresa Naturalea, que compta amb una llarga experiència en la restauració d'espais i en la integració de les obres en el seu entorn natural.

 

Al llarg d'aquest any 2008 es preveu continuar amb el programa de restauració (Font del Raig a Vilanova de Sau) amb el múltiple objectiu d'integrar les fonts i basses en el seu entorn natural i en les àrees d'estada associades; restaurar i conservar els hàbitats per a amfibis; revalorar el patrimoni històric de les fonts; millorar les estructures existents pel que fa al drenatge de l'aigua; millorar l'accessibilitat i la connexió amb la xarxa de camins existents a l'Espai Natural, i millorar la qualitat de l'ús social que aquests espais de lleure i gaudi que envolten les fonts ja tenen.

 

El projecte se centra en l'estudi dels punts d'aigua, emmarcant la proposta dins l'interès per part del Consorci de l'Espai Natural de potenciar i millorar les fonts i basses i l'ús que se'n fa. Les fonts i basses de tot l'Espai Natural són elements de gran interès en el paisatge, ja que han estat un recurs d'aigua de gran vàlua en aquest context mediterrani, són en definitiva la surgència en superfície d'aigua dolça producte de l'escorrentiu subsuperficial i subterrani. 

 

Des del punt de vista biològic, les basses són unes zones humides la importància de les quals rau en què constitueixen un tipus d'ecosistema únic amb ambients peculiars que possibiliten una diversitat biològica. A més, aquests ecosistemes són de vital importància per al subministrament d'aigua a la macrofauna i per possibilitar els cicles biològic de bona part de la fauna invertebrada i d'alguns vertebrats, especialment amfibis.

 

Tanmateix, les fonts tenen un interès molt important per l'ús social ja que presenten unes característiques microclimàtiques òptimes per l'estada i el gaudi, sobretot en períodes càlids.

 

Més informació,  aquí.

Relacionats

Butlletí