Pujalt recicla la matèria orgànica amb compostadors comunitaris

En total, s'han repartit 9 compostadors d'entre 750 litres i 1.050 litres per tot el municipi
Font: Aj. Pujalt
22/09/2009
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

El passat divendres dia 18 de setembre va tenir lloc a Pujalt la sessió informativa sobre la implantació de la separació de la matèria orgànica a través del compostatge comunitari per a tots els veïns del municipi. Els veïns del municipi van atendre animadament les explicacions tècniques sobre el procés del compostatge i com separar la matèria orgànica a casa seva (restes de menjar, triadures de les verdures, fruita, pinyols, closques d'ou i de fruits secs, etc...) per després abocar-la als compostadors dels seus nuclis. 

Per a obtenir un compost de bona qualitat, cal l'aportació tant de matèria humida (restes de la cuina) com de matèria seca (fulles, palla, branques, etc...). Els veïns abocaran les seves restes orgàniques al compostador sense bossa de plàstic, o en tot cas, amb bossa compostable. Les restes de poda o gespa, en generar-se en grans quantitats, no es podran portar directament al compostador sinó que els veïns hauran de trucar a l'ajuntament per sol·licitar la recollida d'aquest material. 

El control i manteniment periòdic dels compostadors el realitzarà el "compostaire", que en aquest cas serà el propi agutzil del poble. Serà ell l'encarregat de dosificar la matèria seca i de remenar la pila de compost. 

En total, s'han repartit 9 compostadors d'entre 750 litres i 1.050 litres entre Pujalt, Conill, la Guàrdia Pilosa i l'Astor, i es preveu completar-ho amb compostadors individuals de 450 litres a les masies aïllades i de 750 litres a les cases de turisme rural i restaurants. 

Als assistents a l'acte se'ls va obsequiar amb un cubell per separar la matèria orgànica a la cuina, un imant per la nevera i un díptic informatiu. 

Una acció que permet reduir costos
El compostatge comunitari permet recollir i tractar les restes orgàniques de la cuina i el jardí en el propi lloc on es generen evitant costos de transport i reduint costos de tractament. A més a més, aquest sistema permet també mantenir i respectar la manera de ser dels nuclis petits i seguir amb l'activitat tradicional del femer. 

La campanya d'implantació  de la separació de la matèria orgànica a Pujalt s'ha dut a terme entre el consistori i l'empresa Ambiens, SL.

Municipis: 
AdjuntMida
Image icon Compostador comunitari a Pujalt27.99 KB

Relacionats

Article
La mitjana de recollida selectiva arriba al 75%

El passat 4 de març es va iniciar el servei de recollida en àrees tancades a Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera.

Acte
05/04/2020 - 10:00
Raval de Sant Jaume. Calaf
Article

En els darrers anys la situacions cícliques de manca de reserva d’aigua de l’aqüífer Carme-Capellades ha ocasionat escenaris on l’abastament d’aigua del sistemes d’abastament de la zona ha quedat seriosament compromès. 

Butlletí