Plaques fotovoltaiques a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat

En marxa la primera fase d'implantació d'energies renovables a la metròpolis Barcelona

Font: AMB.cat i Hospitalet Digital

19/07/2018 - 08:12

L'AMB potenciarà l'ús de l'energia solar d'autoconsum en escoles, poliesportius i instal·lacions sanitàries, així com per la càrrega de vehicles elèctrics. Per a les accions previstes en els propers mesos, l'AMB farà una inversió propera al milió d'euros.

Uns 300 mòduls de plaques solars fotovoltaiques d'alta eficiència s'instal·laran la propera tardor a la coberta de la banda muntanya de l'edifici municipal de La Farga. L’energia solar que s’obtindrà suposarà el 12% de l’energia que consumeix l’edifici municipal del carrer Girona, que disposa de serveis amb molta demanda energètica, com ara el servidors informàtics de l'Ajuntament.

Aquesta actuació, que tinddrà un cost de 150.000 euros, forma part d'un pla d'inversions de prop de 900.000 euros que l'Àrea Metropolitana durà a terme a edificis municipals de 8 ciutats de la demarcació de Barcelona. La inversió té com a objectiu reduir el consum de combustibles fòssils i contribuir a implantar les energies netes i renovables.

El tinent d’alcaldia d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, José Castro, ha insistit que "l’objectiu és produir més energia renovable per millorar el consum i reduir la contaminació".

Els municipis de l'Àrea Metropolitana compliran així amb les normatives mediambientals de la UE, que estableixen que l'any 2030 les emissions de CO2 s'hauran d'haver reduït d'un 40% i que l'ús d'energies netes i renovables haurà d'haver augmentat d'un 30%.

Segons el vicepresident de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Eloi Badia, "Europa ens marca uns obejctius molts ambiciosos. És un repte de primer ordre i queda molta feina a fer"

Els representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona també han presentat els projectes d’instal·lació de plaques solars en edificis públics de tot el territori metropolità, per tal d’augmentar substancialment l’ús d’energies renovables, així com un seguit de fotolineres laborals de càrrega energètica. A L’Hospitalet, es preveu que durant el primer semestre del 2019 se n’instal•li una a l’avinguda del Carrilet prop de l’estació de metro i dels Ferrocarrils. Així doncs, l'AMB portarà a terme un seguit d'actuacions per a potenciar l'ús de les energies renovables en el territori metropolità. En un primer moment, els projectes ja redactats i a punt per a la seva execució es reparteixen en dues modalitats principals: les cobertes solars en edificis públics i les fotolineres laborals. Aquests projectes tenen com a objectiu l'assoliment de les directrius europees amb horitzó 2030, que  exigeixen:

• Descens de les emissions de CO2 en un 40%
• Augment de l'ús d'energies renovables en un 30%
• Millora de l'eficiència energètica en un 30%

Segons Badia, "aquests esforços tenen l'objectiu d'aconseguir un nou model energètic, promovent un major ús de les energies renovables i l'autoconsum".

Instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis d'equipaments públics

Una de les línies principals d'actuació de l'AMB en matèria d'energia és la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de diferents edificis públics dels municipis metropolitans, considerant que l'energia solar és la font amb més potencial i rendibilitat al nostre territori.

Els projectes d'instal·lació d'aquesta tecnologia s'han assignat a escoles, poliesportius, hospitals i altres equipaments. De cara al 2019, s'espera tenir una primera fase completada amb 8 instal·lacions equipades, que seran capaces de generar una part de l'electricitat que consumeixen:

• Centre sociosanitari El Carme, Badalona
• L'Illa Esportiva, Castellbisbal
• Escola Jaume Balmes, Corbera de Llobregat
• La Farga, L'Hospitalet
• Poliesportiu Miquel Poblet, Montcada i Reixac
• Sala Pal·ladius, Pallejà
• Escola Tiana, Ripollet
• Escola Tiziana, Tiana

Els avantatges de l'autoconsum solar són nombrosos: s'estalviarà importar i transportar energia provinent de combustibles fòssils o nuclear, canviant-la per una energia neta i de proximitat.

Aquest conjunt d'actuacions té un pressupost total de 899.400€ IVA inclòs, i tindrà una potència total de 516,17 kWp.

Xarxa metropolitana de Fotolineres Laborals

Una altra de les apostes de l'AMB pel que fa a l'aprofitament de les energies renovables i de proximitat és l'establiment de les Fotolineres Laborals. Aquestes instal·lacions també se serveixen de plaques fotovoltaiques per generar energia. L'electricitat es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin –bé perquè ja estiguin carregats o perquè no hi hagi cap cotxe connectat en aquell moment–, es pot aprofitar perdonar energia a la instal·lació pública que tenen al costat. D'aquesta manera no es perd cap kWh d'energia, amb el consegüent estalvi econòmic i energètic. Aquest sistema, a més, permet l'autoconsum instantani, de manera que no cal instal·lar bateries d'emmagatzematge.

La denominació de fotolineres laborals obeeix al seu objectiu: que la ciutadania en general puguin carregar els seus vehicles elèctrics durant la jornada laboral. Per aquest motiu, n'hi ha prou amb utilitzar equips de recàrrega lenta per als vehicles. A més, la majoria de les 9 noves fotolineres que s'instal·laran, estaran ideades com a servei Park&Ride, dirigit a qualsevol ciutadà que vulgui deixar el seu vehicle elèctric carregant-se mentre accedeix a Barcelona en transport públic. Actualment ja són tres les instal·lacions d'aquest tipus que estan en funcionament en l'actualitat:

Esplugues de Llobregat: les plaques estan situades a la coberta de l'Ajuntament, de manera que els seus treballadors poden carregar els seus vehicles al terminal situat a peu de carrer. Quan no hi ha cap vehicle connectat, l'energia s'aprofita per al propi edifici.

Sant Feliu de Llobregat: fotolinera situada a l'estació de Rodalies, està ideada com a servei Park&Ride, dirigit a qualsevol ciutadà que vulgui deixar el seu vehicle elèctric carregant-se mentre accedeix a Barcelona en transport públic. L'energia sobrant l'aprofita el Casal Municipal de la Gent Gran que hi ha just al costat.

Gavà/Viladecans: La instal·lació es troba a l'àmbit del Laboratori de l'AMB, situat a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals entre aquests dos municipis. Proporciona càrrega de bateries per als cotxes dels seus treballadors, alhora que abasteix la pròpia instal·lació.

A dia d'avui, tan sols entre les fotolineres d'Esplugues i Sant Feliu ja s'han estalviat més de 3000kg de CO2, a través d'una producció superior als 8000 kWh.

Per a l'any que ve, 2019, es preveu que la xarxa de fotolineres laborals comenci a prendre forma: a banda de les ja mencionades, durant el primer semestre se n'instal·laran de noves a Castelldefels, Cornellà de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montgat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts.

Aquesta primera fase de la xarxa metropolitana de fotolineres laborals té un pressupost total de 419.543€ IVA inclòs, i tindrà una potència total de 88,65 kWp.

La instal·lació d'aquests primers projectes, comptant cobertes solars i les fotolineres, suposarà una potència total de 604 kWp, equivalent a la necessària per abastir totalment d'electricitat anualment  250 llars. A més a més, tota aquesta inversió suposarà un estalvi econòmic per als ajuntaments de 71.000€ anuals.

Accions futures

Més a llarg termini, amb l'horitzó 2030, es preveuen 480 noves instal·lacions de plaques solars al territori, que se sumaran a les instal·lacions públiques que actualment ja utilitzen les energies renovables per abastir-se, i que tenen una potència combinada de 2400 kWp.

En el primer trienni, la inversió destinada per l'AMB a energies renovables rondarà els 10 milions d'euros.

Així, de cara al 2030 es durà a terme el desplegament d'una gran xarxa de fotolineres laborals, amb fins a 100 estacions a tot el territori metropolità, i de 380 instal·lacions de cobertes solars.

La tecnologia seleccionada inclou plaques fotovoltaiques d'alta eficiència, capaces de produir molta més energia ocupant un espai més reduït. Aquest fet les fa preferents davant d'altres tecnologies com molins per generar energia eòlica, o grans extensions de plaques solars convencionals, inviables en un territori tan densament poblat com l'àrea metropolitana de Barcelona.


 

Categories: 

Relacionats

Article

En aquesta planta solar s’instal·laran, en concret, 3.976 plaques, amb una potència superior a 2 Mw, en una actuació que abastarà fins a 9.820 m². Aquesta actuació permet reduir unes 1.300 tones anuals de CO₂ equivalent en el sistema de producció energètica, equiparable a eliminar 266.000 vehicles anuals dels accessos de Barcelona.

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Notícia

L’energia fotovoltaica en equipaments i espais públics de la metròpolis es multiplicarà per sis en els propers 18 mesos.

Butlletí