Nova coberta fotovoltaica a Badalona

Font: AMB

11/01/2020 - 08:00

El centre sociosanitari El Carme, a Badalona, ja s'abasteix amb energia renovable gràcies a la coberta fotovoltaica instal·lada per l'AMB

S'ha presentat la coberta solar fotovoltaica del Centre Sociosanitari El Carme de Badalona, instal·lada en els últims mesos per l'AMB. La instal·lació és la més gran d'aquest municipi en règim d'autoconsum, és a dir, aprofita tota l'energia generada per les plaques solars instal·lades al mateix edifici. En aquest cas, la potència de generació total és de 80 kWp.

Aquesta infraestructura segueix les directrius marcades pel Pla clima i energia 2030 de l'AMB, que entre altres té com a objectiu un augment del 30 % en l'ús d'energies renovables.

La instal·lació, amb una vida mínima garantida de 30 anys, genera 130.000 kWh/any, l'equivalent al 15 % del consum total de l'edifici.

Durant la presentació, han visitat la nova infraestructura Imma Mayol, directora d'Ecologia de l'AMB, Álex Pastor, alcalde de Badalona i Teresa González, segona tinent d'alcaldia i regidora de l'Àmbit de Salut, Habitatge i Recursos Interns.

Durant la visita, Mayol ha assegurat que "l'AMB treballa, amb aquest tipus d'actuacions, el seu compromís amb els mandats europeus que ens exigeixen una major implantació de les energies renovables. En aquest cas, ho hem fet al centre sociosanitari El Carme, que ja compta amb un historial important d'accions per millorar l'eficiència energètica del seu edifici".

El projecte ha comportat una inversió de 110.074.57 €, a càrrec de l'AMB; tindrà una vida útil garantida mínima de 30 anys i es calcula que d'aquí set anys la inversió estarà amortitzada. L'equipament que abasteix, el Centre Sociosanitari El Carme, ofereix un servei bàsic a la població de Badalona i té un ús intensiu, ja que està obert les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. Per tant, té un consum molt intensiu d'energia. Gràcies a la instal·lació feta per l'AMB, es preveu generar uns 130.000 kWh/any, que equivaldran a aproximadament a un 15 % del consum total de l'edifici.

Des que, a mitjans del mes d'agost, es va posar en marxa la instal·lació, ja ha produït 38.000 kWh d'energia neta de km 0, que contribueixen a la lluita contra l'emergència climàtica en què es troba immers no només el territori metropolità, sinó el món de manera global.

Com en tota instal·lació solar, la producció d'energia d'aquesta coberta és inferior durant els mesos de tardor i hivern, perquè la radiació solar és menor. Per tant, caldrà esperar al segon trimestre del 2020 per veure la instal·lació a ple rendiment. Es preveu, doncs, que durant els mesos de primavera i estiu els estalvis econòmics, energètics i d'emissions augmentin significativament. El gràfic següent mostra la producció energètica de la coberta solar des de la seva posada en funcionament:

Pel que fa al balanç econòmic, aquesta infraestructura energètica suposarà un estalvi econòmic per a l'Ajuntament de Badalona i la seva ciutadania en els propers 30 anys, ja que un 15 % de les necessitats energètiques de l'edifici no tindran cap cost, de manera que s'evitaran les oscil·lacions de preu del mercat elèctric.



Implantació d'energies renovables a la metròpolis

Aquesta instal·lació fotovoltaica està emmarcada dins del Programa d'inversions en energies renovables de l'AMB, un dels projectes destacats de la política energètica metropolitana, a partir de les directrius marcades pel Pla clima i energia 2030. En aquest "pla de plans", l'AMB s'ha compromès a un seguit d'objectius climàtics per al 2030, en línia amb els acords internacionals per fer front al canvi climàtic. Una d'aquestes fites és aconseguir que el 30 % de l'energia consumida a la metròpolis sigui renovable.

L'esforç d'implantació d'aquestes infraestructures es concreta en dos tipus d'instal·lacions: les cobertes solars, com en el cas de la presentada avui, i les fotolineres laborals, que destinen l'energia generada amb plaques fotovoltaiques a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan no la necessiten –bé perquè ja estan carregats o bé perquè no hi ha cap cotxe connectat en aquell moment–, es pot aprofitar per donar energia a la instal·lació pública que tenen al costat.

De les 17 instal·lacions previstes per al 2019, ja s'han executat totes les instal·lacions en cobertes. Pel que fa a fotolineres, en falten dues per executar, situades a Cornelllà de Llobregat i Sant Boi de Llobregat, que s'estan enllestint i que estaran en marxa a principis del 2020.

El mapa següent mostra la localització d'aquestes infraestructures d'energia renovable desplegades per l'AMB com a part del Pla clima i energia 2030:

De cara al 2023 es preveu comptar amb 5000 kWp en més de 70 instal·lacions en tot el territori metropolità, amb la col·laboració dels ajuntaments metropolitans.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Notícia

Arrenca la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'escola Les Fonts d'Argentona.

Butlletí