Montcada aprofitarà els pous de la Casa de les Aigües per al reg i la neteja viària

Aquests pous tenen un interès prioritari i estratègic per a l'ús racional dels recursos freàtics del municipi
Font: Aj. Montcada
22/07/2009

La Junta de Govern Local de l'ajuntament de Montcada i Reixac ha adjudicat a Aigües de Barcelona el contracte per a l'execució de les obres del projecte per a l'aprofitament d'aigua dels pous de la Casa de les Aigües per a reg i per a usos de neteja viària, per un import de 127.472,4 euros.

La mesura respon a l'interès del govern local d'aprofitar, en un marc de desenvolupament sostenible, els recursos hídrics subterranis actualment no utilitzats. El projecte s'executarà tenint en compte la línia d'alta qualitat que s'està aplicant per a la rehabilitació de tot el conjunt arquitectònic, joia del modernisme industrial, i la intenció de reforçar la presència de l'aigua com a protagonista del conjunt d'instal·lacions que conformen la Casa de les Aigües.

Així, es recuperarà un dels tres pous que hi ha a la Casa dels Pous -el més proper a Barcelona-, de manera que "els visitants al recinte podran seguir el procés de captació i depuració de l'aigua de l'aqüífer, així com el sistema de connexió a la xarxa de rec i de càrrega als camions cisterna", segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo.

Està previst que, a més de la utilització per a la neteja viària, l'aigua freàtica de la Casa de les Aigües es pugui connectar amb la xarxa de reg del Parc de les Aigües, un cop finalitzin les obres del pou de ventilació de la línia de tren d'alta velocitat i la posterior restauració del parc.

Les obres podrien començar al setembre. "Es tracta d'una més de les actuacions que des de l'ajuntament estem duent a terme per transformar el complex de la Casa de les Aigües en un veritable museu de la nova cultura de l'aigua", ha assenyalat Gonzalo.

L'Entitat Metropolitana del Medi Ambient està redactant el Pla Director de les Aigües freàtiques, les primeres conclusions del qual indiquen que els pous de la Casa de les Aigües tenen un interès prioritari i estratègic per a l'ús racional dels recursos freàtics de Montcada i Reixac.

En aquest sentit, el Servei de Medi Ambient municipal ja disposa del document tècnic Adequació de les instal·lacions d'aprofitament de recursos alternatius d'aigua a la Casa de les Aigües per al reg de jardins i la neteja de la via pública', que recull i sintetitza les demandes de la convocatòria ara resolta, emmarcat en les actuacions previstes per a l'aprofitament de les aigües freàtiques.

A més, la Xarxa de Municipis de Qualitat de Barcelona va concedir un ajut de 5.500 euros per als estudis previs a l'adequació i posada en marxa d'un dels pous de la Casa de les Aigües. D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua va concedir 24.500 euros a l'Ajuntament de Montcada i Reixac en el marc de la convocatòria d'ajuts als ens locals per sufragar les despeses derivades de l'adopció d'iniciatives relacionades amb l'estalvi en el consum de l'aigua i amb l'aprofitament de recursos no potables.

La proposta d'Aigües de Barcelona és la més avantatjosa econòmicament de les tres presentades a la convocatòria i la més adequada tècnicament a les necessitats municipals i a la singularitat de l'edifici de la Casa de les Aigües. De fet, Aigües de Barcelona ja va redactar l'any 2007 el projecte per a l'aprofitament de l'aigua freàtica dels pous de la Casa de les Aigües, cosa que avala l'oferta presentada des del punt de vista tècnic i executiu.

Relacionats

Article

En el marc del conveni signat entre el Zoo de Barcelona i el Consorci del Besòs, s’han instal·lat a la llera del riu uns pòsters per donar a conèixer els ocells que podem observar més fàcilment a l’entorn del riu Besòs, des de Montcada i Reixac fins a la desembocadura.

Acte
16/09/2019
Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32). Montcada i Reixac
Article

L’any passat, durant els mesos de gener, febrer i març de 2019, el centre d’informació La Mongia va exposar el treball “Les fonts del Montseny”, un recull obra del Dr. Oscar Farrerons i el fotògraf Adrià Corella. Es tracta d’un ambiciós projecte viu que vol recollir totes les fonts del massís del Montseny.

Butlletí