Mobilitat elèctrica i energies renovables a l'Expoelèctric

Font: Generalitat de Catalunya

28/10/2022 - 08:47

L’Expoelectric ha tancat la seva 11a edició amb èxit d’assistència en les seves activitats i models exposats. S'ha celebrat la 11a edició amb la plena participació de la indústria de la mobilitat elèctrica i el vector de les energies renovables

La fira de referència del sud d’Europa de vehicles elèctrics i que incorpora les energies renovables ha apropat la transició energètica i la mobilitat sostenible a més de 1.000 nens i nenes, que han participat a les activitats divulgatives i de consciència energètica

Amb més d’un centenar de models exposats, els visitants de la fira han pogut descobrir les darreres novetats de les principals marques de mobilitat sostenible i provar vehicles elèctrics i híbrids endollables, a la zona del Test & Drive

 

L’Expoelectric, l’esdeveniment més important del sud d’Europa de vehicles elèctrics i que incorpora també les energies renovables, dona per finalitzada la seva 11a edició amb rècord d’assistència en les seves activitats divulgatives al voltant del vehicle sostenible i les energies renovables. Durant el cap de setmana del 15 i 16 d’octubre, el Passeig Lluís Companys ha comptat amb més d’un centenar de vehicles exposats de les principals marques del sector de mobilitat sostenible.

Un any més, prop de 30.000 assistents han gaudit d’un ambient familiar i pròxim amb múltiples activitats gratuïtes formatives i informatives en una cita única, impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN); l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant Barcelona Activa; la Diputació de Barcelona; l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB); i ENGINYERS BCN.

Amb el compromís d’apropar la transició energètica als més petits, l’Expoelectric ha posat en marxa una nova activitat, “La Teva Casa és Energia”, on els nens i nenes, mitjançant la construcció d’una maqueta, han pogut crear un circuit interconnectat amb diversos elements com una bateria, una casa, un cotxe i plaques fotovoltaiques. Amb aquesta iniciativa, els nens i nenes han tingut l’oportunitat de conèixer més a fons l’Anella Energètica i com aquesta autoproveeix d’energia l’Expoelectric.

Durant l’esdeveniment, s’han realitzat més de 500 proves de vehicles elèctrics i híbrids endollables (cotxes, bicicletes, patinets i motos), gràcies al Test & Drive, una de les activitats estrella de l’Expoelectric. En aquesta nova edició, els visitants han tingut l’opció de provar els KIA EV6, KIA Sportage i el nou KIA Niro; el Nissan Ariya; els Mercedes-Benz EQB, EQE i EQV; els Hyundai Ioniq 5 i Kona EV; els Lexus UX300E elèctric i el model híbrid endollable NX450; el Toyota RAV4 Plug-in; els Cupra Born i Formentor PHEV 204CV i el Seat Mó 125; els Renault Megane E-TECH 100% elèctric, Twingo E-Tech 100% elèctric i Kangoo E-tech 100% elèctric; els Ford: la nova E-Transit, Mustang Mach-E i Kuga PHEV; i el nou model MG4 i el ZS EV, així com models de motos, bicicletes i patinets elèctrics.

Alhora, a la zona d’exposició, els visitants han pogut veure el Volkswagen ID.4 i l’Audi Q4 E-Tron, per part de Motorsol, i motocicletes de les marques Pursang, Zero, Askoll, Torrot, Nerva, Ray i Talaria (MOW), entre d’altres. També han tingut l’oportunitat de veure en exposició el nou Ford Explorer.

Ramon Caus, director de l’Expoelectric, ha valorat aquesta onzena edició molt positivament i posa el focus en futures edicions per seguir conscienciat a la ciutadania : “Un any més hem aconseguit apropar, amb èxit, la mobilitat elèctrica i les energies renovables a la societat. Les activitats, dirigides a tota la família, han tingut una molt bona acollida, especialment les infantils, com “La Teva Casa és Energia” o els circuits de karts elèctrics. També destaquem la gran oferta de vehicles elèctrics exposats a la fira, fa dos anys cada marca portava només un model, en canvi, aquest any la xifra s’ha incrementant notablement.

Foto de les i els representants de les entitats organitzadores

 

L’Expoelectric, pioner en l’autoconsum

L’Expoelectric ha esdevingut la primera fira del sud d’Europa en practicar l’autoconsum, una fita que ha aconseguit gràcies a l’Anella Energètica, la seva pròpia xarxa d’elements que genera, gestiona i consumeix el 100% de l’energia utilitzada durant l’esdeveniment, a través d’energia solar fotovoltaica. Aquest innovador sistema ha permès als usuaris descobrir de manera tangible com poden passar de ser tan sols ‘consumidors’ a productors i gestors de la seva pròpia energia per la llar i els vehicles.

 

Èxit de participació a les activitats

A més a més de l’activitat “La teva Casa és Energia”, els nens i nenes també han pogut gaudir d’altres activitats infantils com tallers d’autoconsum fotovoltaic, jocs, circuits de motos i karts elèctrics. Un any més, tampoc ha faltat “Viu una experiència sostenible”, activitat organitzada per Volt-Tour, l’associació promotora del vehicle elèctric. Amb aquesta iniciativa, els visitants han pogut experimentar els avantatges que aporta la mobilitat elèctrica, amb activitats com experimentar l’acceleració d’un motor elèctric o bufar aire per a comparar la concentració de CO₂ en els seus pulmons amb un motor de combustió.

Un altre dels principals reclams de la fira han sigut els e-Col·loquis, on els visitants han pogut debatre i resoldre els seus dubtes i inquietuds sobre el vehicle elèctric i les energies renovables. En paral·lel, amb la e-Casa, una de les atraccions més veteranes de l’Expoelectric, els usuaris també han tingut l’oportunitat de descobrir com aquest habitatge interactiu i altament eficient funciona amb energia fotovoltaica i del vehicle elèctric.

 

L'acció climàtica de la Diputació de Barcelona

Durant aquests els dos dies de l'Expoelèctric, per part de la Diputació de Barcelona s'ha mostrat part de la seva flota de vehicles, que es troba en ple procés d’electrificació. Precisament, la descarbonització en els desplaçaments és un dels eixos de treball del Pla Clima, l’eina amb què la corporació assumeix la seva responsabilitat per assolir la neutralitat climàtica l’any 2030, 20 anys abans del que marquen els objectius europeus d’emergència climàtica. El Pla Clima planteja accions en la mobilitat, edificis i grans recintes corporatius, espais naturals i carreteres locals per afavorir la transició energètica amb els objectius de reduir la demanda energètica, electrificar els consums i generar energia verda.

Paral·lelament, l’Àrea d’Acció Climàtica està desenvolupant el projecte transformador Renovables 2030, que vol implantar les energies renovables i les comunitats energètiques als municipis de la província de Barcelona per avançar cap a una economia descarbonitzada i menys deslocalitzable. Fins ara, ha invertit 70 milions d’euros.

Durant el cap de setmana, la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Acció Climàtica, ha realitzat activitats amb l’objectiu de sensibilitzar el públic visitant sobre l’estalvi i l’ús eficient de l’energia i promoure hàbits de mobilitat més saludables i sostenibles. Amb el taller Coneix l’autoconsum fotovoltaic, el públic ha pogut entendre el funcionament d’un mòdul fotovoltaic i les possibilitats de l’autoconsum energètic. Les persones visitants també han participat en el taller Pedala amb energia, que parla sobre el potencial de les energies renovables amb bicicletes estàtiques i han descobert com es fabriquen alguns productes, com crispetes, utilitzant l’energia generada pedalant.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

També s'està impulsant un prova pilot per programar la recàrrega de vehicles elèctrics als aparcaments municipals.

Acte
15/10/2022 - 00:00
Arc de Triomf, Barcelona
Article

El nombre de recàrregues fetes amb Endolla Barcelona ha augmentat considerablement durant el primer semestre del 2023: de gener a juny s’han registrat un total de 68.265 recàrregues de vehicles elèctrics, un 40% més que durant el mateix període del 2022. La xarxa d’electromobilitat, líder a l'Estat espanyol, ja té 18.000 persones usuàries, un 32% més que ara fa un any, i disposa de 717 punts de recàrrega.

Butlletí