Més de 32.000 espècies en perill d'extinció

Els lèmurs de Madagascar i l'hàmster europeu, en risc crític d'extinció

Font: UICN via CCMA

23/08/2020 - 08:57

La UICN publica la llista vermella d'espècies en perill de desaparèixer a causa de la pressió humana sobre els seus hàbitats.

Gairebé un terç (31%) de totes les espècies de lèmurs de Madagascar es troben en perill crític, a només un pas de l'extinció. Un 98% dels lèmurs es consideren com a espècies amenaçades, segons l'actualització de la Llista vermella de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura. Aquesta actualització inclou una revisió de totes les avaluacions de primats africans i arriba a la conclusió que més de la meitat de totes les espècies de primats a la resta d'Àfrica estan en perill. Aquesta actualització també revela que la balena de l'Atlàntic Nord i l'hàmster europeu estan en perill d'extinció crítica.

La llista vermella de la UICN ha superat les 120.000 espècies, amb unes 120.372 espècies avaluades. D’aquestes, 32.441 estan amenaçades d’extinció.

Aquesta actualització de la llista vermella de la UICN exposa la veritable escala d’amenaces que enfronten els primats a tota Àfrica. També demostra que l’ Homo sapiens ha de canviar dràsticament la seva relació amb altres primats i amb la natura en general ”, segons explica la doctora Grethel Aguilar, director general interina de la UICN . "Al centre d'aquesta crisi hi ha una imperiosa necessitat de mitjans de vida alternatius i sostenibles que substitueixin la confiança actual en la desforestació i l'ús insostenible de la vida salvatge. Aquests descobriments indueixen realment la necessitat urgent d’un ambiciós marc de biodiversitat post-2020 que impulsi accions de conservació efectives. ” 

"Les caigudes dramàtiques d'espècies com la balena de l'Atlàntic Nord incloses en l'actualització de la Llista vermella de la UICN posen de manifest la gravetat de la crisi d'extinció", segons la Dra. Jane Smart,  directora mundial del Grup de conservació de la biodiversitat de la UICN . "Reduir el nombre de espècies amenaçades requereix un canvi i accions basades en acords nacionals i internacionals. El món ha d’actuar ràpidament per frenar la disminució de la població i evitar les extincions impulsades per l’home. La base ha de ser marc ambiciós de biodiversitat post-2020 que el proper congrés de la UICN ajudarà a definir. "

 

Gairebé un terç de les espècies de lèmur a la vora de l’extinció

L’actualització mostra que 33 espècies de lèmurs estan en perill crític, amb 103 de les 107 espècies supervivents amenaçades d’extinció, principalment a causa de la desforestació i la caça a Madagascar. Tretze espècies de lèmurs han pujat a categories d’amenaça més elevades com a resultat de l'augment de la pressió humana. Entre els recentment catalogats com a Extinció crítica, es troben Propithecus verreauxi i  Microcebus berthae, el primat més petit del món, tots dos que anteriorment es van incloure com en perill d'extinció. Aquestes espècies estan patint disminucions importants, ja que els seus hàbitats forestals es continuen destruïnt a través de l'agricultura - basada en l'obertura de clarianes en la vegetació, tala dels arbres, retirada de les herbes del terra i crema del terreny esbrossat -, així com mitjançant la tala per aconseguir carbó i llenya com a combustible. La caça amenaça encara més el Propithecus verreauxi, tot i ser il·legal i considerat com a tabú o "moda" en moltes parts on és autòcton.

En altres llocs de l'Àfrica, s'estima que el 53% de les espècies de primats (54 de 103) estan en perill d'extinció. S'inclouen les 17 espècies de Colobus Vermells, fet que el converteix en el gènere de micos més amenaçat del continent. Entre els primats que canvien a un estat d'amenaça més elevat, es troba Colobus polykomos, un mico que viu a la costa oest d'Àfrica, que ha passat de Vulnerable a Amenaçat. La caça de carn –la major part il·legal– i la pèrdua d’hàbitats continuen representant les amenaces més urgents per als primats a tot el continent.

 

La balena de l'Atlàntic Nord es troba a un pas de l'extinció

La balena franca comuna de l'Atlàntic Nord ( Eubalaena glacialis ) ha passat a la llista vermella de la UICN a la categoria de en perill d'extinció crítica. Es va estimar que hi havia menys de 250 individus madurs vius a finals del 2018, la població total ha disminuït aproximadament un 15% des del 2011. Aquest descens està impulsat per una combinació de factors: un augment de la mortalitat per individuus enredats en arts de pesca, i una taxa de reproducció més baixa respecte a anys anteriors. De les 30 morts confirmades per causa humana o ferits greus de balenes de l'Atlàntic Nord entre el 2012 i el 2016, 26 van ser degudes a l'enredament. 

Sembla que el canvi climàtic agreuja les amenaces a les balenes de l'Atlàntic Nord. Probablement les temperatures més càlides del mar han empès les seves principals espècies de preses més al nord durant l’estiu, al golf de Sant Llorenç, on les balenes estan més exposades a trobades accidentals amb els vaixells i també a un alt risc d’enredar-se en les arts de pesca. 

 

L'hàmster europeu ara en perill crític

El hàmster europeu ( Cricetus cricetus ), abans abundant a Europa i Rússia, ha patit una forta caiguda de poblacions a tota la seva extensió i ara es troba en perill d'extinció crític a la llista vermella de la UICN. La investigació ha demostrat que la disminució de la població es deu probablement a les taxes de reproducció més baixes. Mentre que un hàmster femení tenia una mitjana de més de 20 cries a l'any durant la major part del segle XX, actualment s'ha trobat que només tenen entre 5 i 6 filles a l'any. Les raons de les taxes de reproducció reduïdes encara no s’entenen del tot, però s’està investigant com a possibles causes l’expansió de les plantacions de monocultiu, el desenvolupament industrial, l’escalfament global i la contaminació lumínica.

Com a resultat, el rosegador s'ha esvaït de tres quartes parts del seu hàbitat original a la regió francesa d'Alsàcia, de com a mínim un terç de la seva extensió a Alemanya i de més del 75% de la seva extensió a l'Europa de l'Est. Si no canvia res, es preveu que l’espècie s’extingirà durant els propers 30 anys.

 

El fong més car del món amenaçat  

El fong més car del món, el fong Ophiocordyceps sinensis, ha entrat a la llista vermella de la UICN com a Vulnerable. Aquest fong és molt valorat en la Medicina Tradicional Xinesa, on s’ha utilitzat durant més de 2.000 anys per tractar moltes malalties, incloses les relacionades amb els ronyons i els pulmons. La demanda del fong ha augmentat notablement des dels anys 90.

El fong, que només creix a l'altiplà tibetà, parasita les larves de les arnes de determinades erugues mentre es troben enterrades sota terra. Després creix a través dels seus cossos i surt a través dels caps de les larves fins a la superfície, on es cull.

En les dues darreres dècades, el fong s’ha convertit en la principal font de subsistència per a milers de persones on es produeix. Les poblacions de fongs han disminuït almenys un 30% en els darrers 15 anys com a conseqüència de la sobreexplotació del recurs.

 


Xifres globals de la llista vermella de les espècies amenaçades de la UICN 2020-2:

TOTAL ESPECIES AVALUADES = 120.372

(Total d'espècies amenaçades = 32.441)

Extint = 882

Extint en estat salvatge = 77

En perill crític d'extinció = 6.811

En perill d'extinció = 11.732

Vulnerable = 13.898

A prop de Amenaces = 7.211

Menor risc / conservació depenent = 189 (aquesta és una antiga categoria que es va eliminant progressivament a la llista vermella de la UICN)

Preocupació mínima = 62.033

Dèficit de dades = 17.539


 

Les categories d'amenaça de la llista vermella de la UICN són les següents, en ordre descendent d'amenaça:

Extint o extingit en estat salvatge

En perill d’extinció, en perill d’extinció i vulnerables: espècies amenaçades d’extinció global.

Propers amenaçats: espècies pròximes als llindars amenaçats o que estarien amenaçades sense mesures de conservació en curs.

Preocupació mínima: espècies avaluades amb menor risc d’extinció.

Dèficit de dades: no s'ha valorat a causa de dades insuficients.

En perill crític d'extinció (possiblement extingit) o ​​en perill d'extinció (possiblement extingit en estat salvatge): no es tracta de noves categories de llista vermella de la UICN, sinó que es desenvolupen banderes per identificar aquelles espècies en perill d'extinció que estan probablement ja extingides, però per a les quals es requereix la confirmació; per exemple, mitjançant enquestes més àmplies que s'estan realitzant i sense trobar cap individu


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Acte
11/10/2023 - 10:00
Sala d’actes edifici A Av. d’Eduard Maristany 16, 08930 Sant Adrià de Besòs

Butlletí