Medi Natural dóna ajuts de 280.000 euros per a la conservació de l'abella de la mel i l'abellerol

Es pretén fomentar l'adquisició d'abelles reines autòctones i ajudar els apicultors a pal·liar les pèrdues que causa l'abellerol
SOSTENIBLE
27/02/2008 - 00:00
La Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge destina enguany 280.000 euros a activitats apícoles per garantir la conservació de l'abella de la mel autòctona i de l'abellerol. La Llei 22/2003, de 15 d'abril, de protecció dels animals, declara espècie protegida l'abellerol (Merops apiaster), mentre que l'abella de la mel (Apis mellifera) és una espècie d'interès especial d'acord amb el Decret 110/2003, de 15 d'abril.

Amb 200.000 euros se subvencionaran actuacions per pal·liar les pèrdues que causa l'abellerol. Aquesta espècie provoca danys a l'apicultura pel seu efecte depredador i dissuasiu. Els ajuts pretenen facilitar l'activitat dels apicultors que treballen amb l'abella de la mel en les zones d'abundància d'abellerol.

Es poden beneficiar dels ajuts els titulars d'una explotació apícola que tinguin més de 150 arnes en total, o que declarin que tindran arnes situades al territori de Catalunya, de manera permanent des del 15 de juny al 15 de setembre de l'any de la convocatòria en curs.

A les zones d'abundància molt alta d'abellerol s'atorgaran fins a 12 euros per arna; a les zones d'abundància alta, fins a 8 euros per arna, i a les d'abundància mitjana, fins a 4 euros per arna. També se subvencionarà la reposició de baixes d'abelles reines.

80.000 euros per al foment de l'abella de la mel
Aquest mes també s'han convocat les subvencions destinades a fomentar la conservació de l'abella de la mel autòctona. Aquesta línia d'ajuts pretén facilitar l'adquisició de reines de la forma d'abella de la mel autòctona i finançar la substitució d'exemplars exòtics o híbrids d'abelles no pròpies de la fauna autòctona de Catalunya per reines reproductores criades a Catalunya de la forma d'abella de la mel (Apis mellifera).

Les subvencions cobriran fins a un 75% del pressupost de l'activitat, amb un màxim de 15 euros per reina i 2.200 reines per associació. Poden optar als ajuts les associacions o agrupacions d'apicultors constituïdes legalment i amb personalitat jurídica.

L'abella de la mel (Apis mellifera) ha estat utilitzada tradicionalment en apicultura i està lligada a una activitat econòmica fortament arrelada al país, com és la producció de mel i de cera. A més, és una eina fonamental en el manteniment de la biodiversitat a Catalunya, fa possible l'existència de determinats vegetals i en molts casos facilita la supervivència d'espècies autòctones de vegetals amenaçades o d'interès econòmic.

Relacionats

Butlletí